Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Zeci de bare din inox protejează spațiile de zi și grădinile casei

Studioul de proiectare din Seoul, Reality Architects a finalizat o casa in orasul coreean Gimhae, a carei volumetrie se remarca printr-o fatada realizata din zeci de bare de metal care protejeaza spatiile interioare organizate in jurul unor gradini.
casa
Sergio Pirrone

Aceasta casa a fost proiectata pentru un beneficiar pasionat de gradinarit si care dorea sa aiba mai multe spatii exterioare, o provocare pentru un teren amplasat intr-un tesut urban dens. Arhitectii au raspuns la aceasta provocare prin reinterpretarea casei traditionale coreene, care in mod curent are o gradina in partea din fata si una in spate, precum si verande care asigura legatura intre incaperi.

Arhitectii au trebuit sa medieze relatia intre spatiile deschise ale casei si nevoia de intimitate a familiei, astfel ca gradinile au fost ecranate sau pozitionate in zonele centrale ale compozitiei.

In egala masura, locuinta trebuia sa interactioneze cu zona urbana limitrofa si din acest motiv un gard inalt perimetral nu era o solutie. Chiar si spre strada aglomerata s-au dispus acele ecrane realizate din bare de otel inox permitand o filtrare a imaginii exterioare.

Suprafata inoxului reflecta lumina si imprejurimile, trimitand sclipiri diafane in spatiile interioare, in special in zona de zi si dormitorul ce se deschide spre gradina din fata casei. Noaptea, lumina de la interior este filtrata, emanand o aura in jurul casei ce poate fi zarita de pe strada vecina. Rezultatul este o relatie intre casa si imprejurimi care se modifica pe tot parcursul zilei.


Celelalte fatade sunt in mare parte suprafete masive, aproape integral opace, finisate cu beton si caramida.

Porti din lemn asigura accesul spre zona de parcaj, deschisa si spre gradina din spatele casei, prin intermediul unei alei care conduce de la intrarea principala. Usa principala se deschide intr-un vestibul amplasat chiar in zona centrala a casei, inconjurat de principalele incaperi.

Usi glisante din sticla permit ca zona de zi sa se deschida complet spre atrium. Vitrajele ample ofera atat perspective ale gradinilor, cat si vederi spre alte zone ale casei.

La primul nivel au fost amenajate patru dormitoare si o zona de relaxare ce se deschide spre atrium. O terasa exterioara le ofera membrilor familiei vederi spre gradinile de la parter si spre strada, printre barele de metal.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva