Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Veche fabrica din Toronto supusa lucrarilor de renovare si reconversie

Veche fabrica din Toronto supusa lucrarilor de renovare si reconversie

Ceea ce in trecut a fost o fabrica de caramida din regiunea Toronto este acum sediul pentru Evergreen Foundation si un nou centru dedicat naturii, educatiei si culturii.  Proiectul de renovare intitulat Evergreen Brick Works a fost condus de echipa de la Diamond Schmitt Architects iar rezultatul a condus la revitalizarea unui tern de tip „brownfield” din Don Valley, Toronto. In cadrul interventiei de renovare si reabilitare s-a construit si o cladire noua, care a primit certificatul LEED Platinum, ce gazduieste spatiile administrative, educationale si centrul de primire pentru organizatia non-profit.

 

Dupa finalizarea lucrarilor fosta fabrica de caramizi a devenit o emblema durabila a comunitatii care provoaca vizitatorii ca prin diferitele activitati sa relationeze cu natura si cu orasul. Pentru a putea demara proiectul, echipa de arhitecti a trebuit sa refaca terenul prin restaurarea cladirilor, curatarea deseurilor existente si a spatiului inconjurator. Pasul urmator a constat in protectia peisajului inconjurator si a raului prin montarea unui pavaj permeabil, a unui sistem de colectare a apelor de ploaie, prin plantarea de noi zone cu vegetatie care sa incurajeze procesul natural de filtrare.

 

Din ruinele fostei fabrici a fost construita o noua cladire, Centrul pentru Orase Verzi, care a devenit exponentul Fundatiei Evergreen. Imobilul proiectat gazduieste spatii pentru organizari de evenimente si sali de curs la nivelul parterului, la primul etaj se gasesc doar sali de curs iar la ultimul nivel sunt spatiile birourilor administrative.

 

 

Pentru a putea obtine certificatul LEED Platinum echipa de proiectare s-a axact pe crearea unei anvelopante performante astfel incat sa se micsoreze pierderile de energie. Atat acoperisul verde cat si pelicula alba ce il protejeaza pe anumite zone ajuta la reflexia razelor soarelui astfel incat spatiile de dedesubt sunt izolate si protejate de incalzirea excesiva si efectul de insula. Un sistem mecanic eficient contine tuneluri solare, sistem de ventilare natural, recuperare de caldura si incalzire radianta. Proiectul include de asemenea panouri foto-voltaice, colectori pentru apa de ploaie, sistem eficient de iluminat si instalatii sanitare.

Acum, proiectul Brick Works include o serie de programe educationale pentru copii si adulti, o piata pentru micii-agricultori, o sera, un parc si un habitat protejat, un muzeu industrial in aer liber, birouri pentru Evergreen si celelalte organizatii. Recent proiectul a primit premiul PUG in categoria cladirilor comerciale.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România