Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un stadion deosebit marca Arup Associates

Un stadion deosebit marca Arup Associates

Designul propus de Arup Associates pentru FIFA World Cup din Qatar 2022 prezinta un stadion cu o arhitectura durabila, un cumul de strategii ce urmaresc protejarea mediului fapt care a contat in obtinerea statutului de organizator al cupei.

 

Stadionul cu zero emisii de carbon are o capacitate de 500 de locuri. Acesta se remarca prin tehnologiile inovatoare ce urmaresc racirea si controlul climatului reprezentand in acelasi timp si o platforma de incercare in vederea perfectionarii acestor tehnologii astfel incat sa poata fi puse in practica in toata regiunea Qatar cat si in alte zone aride.

 

 

Initial tema de proiectare din partea grupului de beneficiari mentiona realizarea doar a unui pavilion care sa puna in evidenta cateva tehnologii de racire a spatiului. Cu toate acestea, dupa ce echipa de la Arup Associates a discutat si lucrat in atelier cu beneficiarii, au ajuns la concluzia ca este nevoie de o abordare radicala in privinta protejarii mediului inconjurator mizand pe faptul ca ideea unei cladiri cu zero emisii de carbon le va asigura castigarea competitiei. Participarea la selectia pentru oraganizarea editiei din 2022 FIFA World Cup a adus in discutie teme legate de problemele cu care se confrunta tarile din zonele cu un climat extrem si posibilitatea de a crea un sistem care sa poata fi demontat, transportat si remontat cu usurinta in alta locatie.

 

Lucrand pentru a respecta termenul limita impus de vizita oficialilor FIFA care veneau sa vada modelul stadionului finalizat si complet functional, echipa de arhitecti a trebuit sa realizeze proiectul in doar opt saptamani si sa il construiasca in doar patru luni si jumatate, dupa alegerea antreprenorului general.

Stadionul a fost gandit sa combine tehnologiile de constructie rapide si usoare cu cele specific locale, vernaculare. Geometria atractiva a cupolei acoperisului joaca un rol important in strategiile sustenabile implementate. Aceasta cupola se roteste pentru a asigura umbra necesara gradenelor, protejand astfel mare parte din spatiul stadionului. Este primul acoperis de acest fel si deja este considerat a fi un model inovator, un exemplu demn de reprodus pentru o arhitectura mai responsabila in ce priveste constructia stadioanelor.

 

Constructia model, realizata pentru competitia din 2022 ofera cele mai sofisticate tehnici menite sa capteze si sa foloseasca la maxim puterea soarelui astfel incat sa indeplineasca tinta de zero emisii de carbon. In timpul vizitei oficialilol FIFA acestia au avut posibilitatea sa observe pe viu performantele cladirii propuse de cei de la Arup astfel ca desi afara erau 44 de grade, pe teren se inregistrau doar 23 de grade.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva