Turnurile inclinate din Bologna

Turnul inclinat din Pisa nu este singurul de acest fel din Italia (si nici din lume). La Bologna sunt chiar doua trunuri inclinate, care ar fi putut fi chiar mai faimoase decat simbolul Pisei. Din pacate, celebritatea in materie de turism nu se raporteaza intotdeauana la valoare, ci tine mult si de publicitate… Care este povestea turnurilor inclinate din Bologna?
Bologna, capitala provinciei Emilia Romagna este celebră pe plan local nu numai prin universitatea sa (cea mai veche din Italia) si prin pastele bolognese pe care turistii le cauta imediat ce ajung acolo, dar si prin cele doua turnuri inclinate din Piazza di Porta Ravegnana. Turistii care nu au auzit niciodata de acestea sunt surprinsi (asa cum am fost si eu cand am ajuns acolo cu o cu totul alta treaba decat simpla vizita tursitica) sa constate ca in centrul orasului se odihnesc doua turnuri umitoare, vizibil inclinate, inca semete, desi se apleaca unul in fata altuia, ca si cum si-ar face temenele reciproc.
Turnurile au fost inaltate cand două mari familii cele mai bogate din oras, Asinelli si Garisenda s-au luat la intrecere in incercarea de a ridica, fiecare, cel mai inalt turn din cetate. Turnul Garisenda a fost ridicat pe un teren nedecvat (ca de altfel si alte turnuri din Italia, acesta fiind principalul motiv pentru care, desi rezista pana in ziua de azi, sunt inclinate pana la limita prabusirii) si a inceput sa se incline inca de pe cand era construit. De aceea, el nu a mai apucat să fie terminat. Intre 1351 si 1360 autoritatile i-au mai redus din inatime tocmai pentru a nu se prabusi sub propria greutate: acum are 48 metri. Turnul de langa el, Asinelli, se inalta pana astazi la 97 de metri, dar si el a inceput sa se aplece spre “rivalul” lui ridicat de familai Garisenda.
Interesant cum, dupa sute de ani, o disputa intre nobili se transforma intr-o poveste moralizatoare: turnurile, simbolizand orasul impreuna si facandu-si reciproc o plecaciune batraneasca, demonstreaza cat de absurde sunt dusmaniile umane.