Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Tratarea apei - de ce este necesar sa tratam apa din surse proprii

Tratarea apei - de ce este necesar sa tratam apa din surse proprii

In ultimii ani, dezvoltarea pietei imobiliare a adus la aparitia multor zone rezidentiale care nu au posibilitatea racordarii la o retea de distributie a apei centralizata, sursa de apa fiind filtrata si tratata pana la potabilizare de catre furnizorii de servicii din acest domeniu.

 

Ce putem face daca nu avem acces la aceasta sursa de apa?

 

Singura solutie este executatea unui foraj de mica sau mare adancime. Din acest moment pot incepe sa apara si problemele. In functie de adancimea forajului

si configurarea solului apa poate contine foarte multi contaminanti.

 

De exemplu:

1. La forajele de suprafata cu adancimi pana la 20-25 m apa din sol provine din infiltratia ploilor si topirea zapezilor.

De obicei aceste foraje sunt slab productive (nu pot asigura un debit optim de exploatare). La aceasta sursa de apa, datorita modului de acumulare, apa spala solul la suprafata si in acest fel aduna contaminanti proveniti din exploatarile agricole exemplu - azotati si azotiti (nitrati si nitriti), pesticide, ierbicide, etc. precum si contaminanti bacteriologici proveniti din biodegradarea vegetatiei sau a animalelor si a tot ce rezulta de la acestea.

 

2. La forajele de mare adancime, apa este cantonata in strate freatice bine definite.

In zona de sud-est intalnim conform studiilor geologice urmatoarele straturi acvifere: Colentina, Mostistea, Fratesti A,B si C  (foraje peste 200 m).

Datorita faptului ca acestea sunt cunoscute ca si izvoare subterane care coboara prin sol din zona muntoasa, in functie de zonele de trecere pot avea un continut mare de minerale (fier si mangan) dar si concentratii de hidrocarburi.

 

 

Lucru în România