Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

TOP 8 cele mai renumite coșuri de fum din lume

Un cos de fum care poate fi haios, interesant, ciudat, cel mai inalt, cel mai rasucit, un cos de fum despre care sa vorbeasca toata lumea. Despre asta este vorba! Au fost in istorie oameni carora le-a placut sa fie diferiti, unici. Lucrurile create de ei au dainuit, bucurandu-ne astazi privirile.
TOP 8 cele mai renumite coșuri de fum din lume
In cele ce urmeaza ne dorim sa va prezentam un top 8 al celor mai renumite cosuri de fum din lume. Cu alte cuvinte, daca vrei sa intri in Cartea Recordurilor trebuie sa ai curajul sa incerci!
<b>1. Cosul de fum Performance Piece</b>
Flickriver
1. Cosul de fum Performance Piece

Cosul fum "Performance Piece" a fost creat de renumit sculptor Dennis Oppenheim. Sculptura este realizata din otel, pigmenti, caramizi si fibra de sticla. Este formata dintr-un semineu si un horn rasucit intr-un nod, in timp ce in jurul semineului se afla mai multe trompete decorative. Sculptura este situata in campusul colegiului comunitar din comitatul Johnson din Overland Park, Kansas, fiind cel mai inedit cos fum functional din lume!

<b>2. Cosul de fum rasucit Simnai Dirdro</b>
Flickr
2. Cosul de fum rasucit Simnai Dirdro

Un cos fum impunator, care se rasuceste opt metri in aer, "Simnai Dirdro" ("Cosul de fum rasucit"), se afla la nord de Valea Rhymney din Tara Galilor de Sud. A fost proiectat de artistul Brian Tolle din New York, fiind prima lui instalatie in Marea Britanie. Sculptura lunga de 16 metri a fost dezvaluita in 2010 si reprezinta o interpretare moderna a clasicului cos de fum. A fost acoperita cu o substanta speciala pentru durabilitate si rezistenta si pictata manual de artisti de la un teatru din Marea Britanie, fiind ridicata in pozitie verticala cu macaraua.

<b>3. Cosurile de fum ale blocului de locuinte Casa Mila</b>
Wikipedia
3. Cosurile de fum ale blocului de locuinte Casa Mila

Casa Mila din Barcelona este una dintre cele mai cunoscute creatii ale marelui arhitect Antoni Gaudi, printre cele mai impresionante elemente ale sale fiind acoperisul decorat cu ventilatoare si cosuri de fum. Un proiect controversat la inceput, cladirea este foarte apreciata de public in prezent si vizitata in mod regulat de turiști.

<b>4. Cosurile de fum ale edificiului Casa Batllo</b>
4. Cosurile de fum ale edificiului Casa Batllo

Cladire restaurata de acelasi Antoni Gaudi, Casa Batllo a fost prevazuta cu mai multe de cosuri de fum colorate. Fiecare parte a edificiului cunoscut si sub numele de "Casa oaselor", arata, ca in cazul oricarei alte creatii a lui Gaudi, diferit. Cladirea se remarca prin lipsa liniilor drepte si prin utilizarea placilor ceramice colorate, incorporate in fiecare zona a casei. Chiar si cosurile de fum sunt acoperite complet cu placi ceramice pline de culoare.

<b>5. Cosul de fum Das Heizhaus</b>
www.pinterest.com
5. Cosul de fum Das Heizhaus

Acest cos unic a fost proiectat de Rudolf Steiner si finalizat in 1914. Structura numita Das Heizhaus a dominat cladirea care a gazduit camera boilerului pentru complexul Goetheanum format din 15 cladiri din Donarch, Elvetia. Steiner, lider spiritual si fondator al sistemului de educatie Waldorf, printre multe alte realizari, a dorit sa reflecte prin munca sa credinta intr-un tip de cladire care ilustreaza ideea potrivit careia forma urmeaza functiei. Totodata, in fiecare dintre creatiile sale a cautat sa armonizeze arhitectura cu natura, idee exemplificata de “frunzele” care se extind din partile laterale ale cosului de fum.

<b>6. Cel mai mare si mai "verde" (viitor) cos de fum</b>
EnviroMission
6. Cel mai mare si mai "verde" (viitor) cos de fum

Cel inalt "cos fum" din lume este mai exact o propunere a companiei australiene EnviroMission pentru un turn solar cu o inaltime de 800 de metri. Aceasta ar urma sa aspire in sus aerul incalzit de Soare, iar fluxul de aer va pune in miscare turbinele eoliene aflate in interiorul structurii, care vor produce energie electrica. Va fi cel mai curat cos de fum din lume, deoarece nu exista nimic de ars. Nu este, asadar, un horn clasic, insa, cum principiul de functionare include aspirarea aerului in sus, pentru a-l degaja in atmosfera, ar putea fi considerat un cos de fum futurist. Turnul ar urma sa fie amplasat in mijlocul Arizonei, costurile proiectului ridicandu-se la aproximativ 750 milioane de dolari. Structura ar trebui sa produca suficienta energie pentru a alimenta 200.000 de locuinte din zona.

<b>7. Cele mai multe cosuri de fum la un loc</b>
Wikipedia
7. Cele mai multe cosuri de fum la un loc

Castelul Chambord, inceput de regele Francis I in 1519, are nu mai putin de 365 de cosuri de fum, fiecare diferit. Pe cosuri sunt sculptate scuturi, coroane, coloane, animale si nimfe. Castelul, cel mai mare din Valea Loarei, care nu a fost niciodată finalizat, a fost comandat de Francisc I in parte pentru a fi aproape de amanta sa, fiind construit pentru a-i servi drept cabana de vanatoare. Castelul are, totodata, 440 de camere si 84 de scari.

<b>8. Cele mai vechi cosuri de fum</b>
Flickriver
8. Cele mai vechi cosuri de fum

Castelul Thornbury, unul dintre cele mai vechi si mai incarcate de istorie edificii din Anglia, a fost construit in 1511 pentru Edward Stafford, duce de Buckingham, dar cosurile de fum fanteziste au fost adaugate trei ani mai tarziu. Ulterior, castelul a fost confiscat de regele Henric al VIII-lea, care l-a ocupat pentru o perioada scurta de timp impreuna cu Anne Boleyn. Maiestoasele sale cosuri sunt realizate din caramizi turnate si cioplite.


Insa cele mai vechi cosuri din lume ar putea fi cele aflate pe cladirea masiva a bucatariei din manastirea de la Fontevraud, care dateaza din secolul al XII-lea, acolo unde sunt ingropati Henric al II-lea al Angliei, sotia lui, Eleanor de Aquitame, si fiul lor Richard Inima de Leu. Cele cinci cosuri de fum masive ale manastirii folosite pentru gatit si pentru afumarea carnii si a pestelui, pentru o comunitate monahala de cateva sute de persoane, sunt conectate foarte ingenios cu alte 20 cosuri de fum din piatra, mai subtiri, integrandu-se armonios cu arhitectura romanica a cladirii.

Articol scris de
KaminHorn
Lucru în România