Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Teruel - Zilla, un nou spatiu de loasir in subteran

Teruel - Zilla, un nou spatiu de loasir in subteran

In piata publica a orasului Teruel din Spania a fost amenajat in subteran un centru de loasir inspirat de dinosauri si care ofera tinerilor spatii de relaxare si socializare. Proiectat de echipa Mi5 + PKMN, centrul despica pamantul pentru a crea un nou nivel al spatiului public. Terenul era in trecut ocupat de cladirea unei piete, prea putin folosita de comercianti astfel ca municipalitatea a decis sa o darame si sa amenajeze spatiul public astfel incat sa genereze noi activitati urbane.

 

 

Centrul Teruel – Zilla are trei niveluri cu spatii destinate activitatilor de recreere ale tinerilor din oras care toate au fost amenajate in subteran pentru a beneficia la suprafata de un spatiu deschis, o piata publica amenajata adecvat. La nivelul parterului se remarca o serie de planuri inclinate, rampe si serii de scari care incurajeaza interactiunea si genereaza niste trasee care se leaga cu restul tesutului urban. Ingroparea centrului a ajutat la pastrarea unor temperaturi placute la interior iar la exterior s-a permis plantarea unor copaci care sa ajute la reducerea efectului de insula si la micsorarea consumului de energie.

 

Inspiratia arhitectilor si legatura pe care acestia au facut-o cu dinozaurii nu este atat de deplasata pe cat pare. In Teruel, in 1987 au fost descoperite primele ramasite de dinozaur din peninsula iberica apartinand speciei „Aragosaurus ischiaticus” si de atunci orasul a devenit o atractie turistica. Turistii vin sa viziteze parcurile tematice precum Dinopolis pentru a cunoaste mai bine dinozaurii. Continuand aceasta tema a reptilelor de mult disparute, echipa de arhitecti Mi5 + PKMN s-a gandit sa transpuna volumetric spatiile astfel incat sa semene cu un corp de dinozaur ingropat. Interioarele finisate in rosu intens si structura experimentala dau o noua fata arhitecturii urbane menite sa revitalizeze tesutul urban si micul oras.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România