Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Revitalizarea unei zone rezidentiale din Koln construita dupa razboi

Revitalizarea unei zone rezidentiale din Koln construita dupa razboi

Fiecare oras din Germania are astfel de zone rezidentiale in care predomina imobilele de patru niveluri, construite in perioada anilor 50, care nici la vremea respectiva nu ofereau decat minimul de confort, alcatuind un spatiu urban destructurat, fara prea multe dotari.

 

Complexul rezidential din Buchheimer Weg din cartierul Ostheim este un bun exemplu pentru acest caz oferind o buna ocazie pentru regenerarea intregii zone si transformarea vechilor cladiri in spatii contemporane, adaptate stilului de viata modern. Prin aceste interventii se urmarea pastrarea specificului zonei si a pretului redus pentru chirii astfel incat familiile cu venituri mici sa poata beneficia in continuare de apartamente dar in acelasi timp se dorea schimbarea imaginii urbane a zonei prin lucrari de renovare si reamenajare a spatiilor publice exterioare, de dotare a acestora conform noilor cerinte.

 

 

Clientul interesat de aceasta lucrare era o firma non-profit, GAG Koln care avea deja in proprietate peste 40 000 de apartamente. Designul pentru noul complex rezidential propus de echpa de la ASTOC pastreaza avantajele constructiilor in blocuri independente care permit o orientare optima a spatiilor, ventilare si iluminat natural, dar in acelasi timp propune un spatiu urban mai bine organizat, imbunatatit. Dezbaterea pe tema viitorului pe care il pot avea cartierele industriale apartinand perioadei ’50-’60 si mostenirea istorica a acestora ia amploare astfel ca propunerea pentru complexul Buchheimer Weg urmareste sa ofere o solutie care sa poata fi utilizata la scara mai mare, in alte zone din Koln dar si din alte orase. Acest lucru este posibil datorita dotarilor suplimentare pe care le aduce si a spatiilor urbane amenajate cu gija, tinand cont de nevoile actuale ale locuitorilor. S-a dovedit ca demolarea complexului si construirea de la zero a cladirilor reprezenta o metoda mult mai economica, garantand un impact estetic mult mai puternic decat se putea obtine prin renovarea vechilor cladiri.

 

Gandirea la scara mare, luand in calcul intregul cartier i-a ajutat pe specialistii de la ASTOC sa gaseasca o solutie optima de construire: arhitectii au realizat volumele asemeni unei bare frante la jumatate, alcatuind astfel siruri care alterneaza, apropiindu-se sau departandu-se unele de altele. Aceasta interventie simpla le-a oferit o serie de avantaje astfel ca spatiile dintre blocuri avea limitele definite dar intr-un mod mai subtil, permitand vederi mai largi catre celelalte imobile, un grad de insorire si de ventilare mai ridicat. Zonele verzi au fost amenajate fie ca gradini private, apartinand locuitorilor de la parterul imobilelor fie in spatii semi-publice, permitandu-le locuitorilor si vizitatorilor sa petreaca timp impreuna, in aer liber. Solutia volumetrica a permis si o crestere a densitatii locuintelor fara a afecta calitatile spatiale ale acestora. In total s-au realizat 434 de apartamente, organizate in 18 cladiri construite in trei faze.

 

Pentru a pastra ceva din imaginea istorica a volumelor initiale, arhitectii au propus acoperisuri in panta, al caror punct de intersectie marcheaza exact axa de inflexiune a volumelor. Din punct de vedere estetic intregul complex prezinta o imagine unitara, fiind finisat cu diferite nuante de verde, ce pornesc de la cel mai deschis (NE) si ajung pana la tonuri inchise, pe masura ce se avanseaza catre zona de SV. Pentru intregul complex s-au realizat spatii de parcare subterane iar imobilele de locuit au fost echipate cu lifturi. Complexul rezidential a fost dotat cu o cafenea, spatii pentru birouri, un centru social de zi si un camin pentru persoanele cu dizabilitati.

 

Proiectul pentru complexul rezidential cartierul Ostheim reprezinta o regandire a conceptelor specifice anilor ’50, demonstrand ca traiul intr-un cartier cu probleme poate fi imbunatatit prin punerea in practica a unor metode relativ simple. In particular, zonele libere dintre constructii ajung sa joace un rol crucial devenind legatura dintre spatiile private, semi-publice si cele publice.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România