Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Reconditionari pentru mobilier: tapiteria

Reconditionari pentru mobilier: tapiteria

Fie ca va doriti sa reparati perne sau invelitori care s-au uzat, indiferent ca e vorba de scaune, canapele, fotolii, sau fie ca pur si simplu vreti sa oferiti un aer nou pieselor de mobilier din casa, tapiteria este intotdeauna o idee buna. Mai ales ca serviciile din acest domeniu sunt mai variate chiar decat va inchipuiti. Iata mai multe informatii despre aceasta tehnica de decorare si protejare a mobilierului.

 

 

In mod clasic, cand zicem tapiterie ne gandim la o canapea imbracata in stofa, dar o scurta privire intr-un atelier specializat ne va arata ca tapiteria inseamna si remedierea defectiunilor de suprafata a unei piese de mobilier pe care se poate sta (respectiv a pernelor sau saltelelor de sezut, dar si a arcurilor, chingilor). De asemenea, tapitarea poate fi facuta nu doar cu stofe de diverse tipuri, ci si cu piele sau vinilin.

In plus lucrarile implica o serie de umpluturi, cusaturi, imbinari si fixari (cu scoabe, cuie, agrafe sau, ca alternative, cu adezivi de inalta rezistenta si flexibilitate), ate de cusut speciale si la fel de rezistente, care sa nu taie materialul folosit. In fine, pentru finisaje este nevoie adesea si de snururi, nasturi sau poate de alte elemente decorative, in functie de gusturi.

Vedeti bine, deci, ca lucrarile de tapiterie e bine sa fie efectuate fie de o firma care ofera servicii de tapitare si retapitare, fie de o persoana cu experienta si care sa aiba la indemana toate materialele si ustensilele necesare lucrarii. De ce si-ar dori cineva sa plateasca pentru o tapitare, in loc sa cumpere o piesa de mobilier noua, atat timp cat diferenta de cost nu este foarte mare? Pe de o parte, pentru ca nu intotdeauna cumpararea unei noi pese de mobilier e practica: fie ca vechea canapea e facuta dintr-un lemn valoros, fie ca are o structura rezistenta (arcuri, imbinari) greu de egalat de o serie de piese de mobilier actuale, fie ca e dificil de scos din casa (tapitarea se poate face si la domicilul clientului), fie ca pur si simplu chiar si o mica economie este de dorit (mai ales daca aveti de redecorat mai multe piese de mobilier odata), tapitarea ramane inca un serviciu cautat de multi.

Sa nu uitam nici de firmele, restaurante, sali de cinema sau alte locuri publice, care efectueaza deseori lucrari de retapitare a scaunelor si fotoliilor din dotare:  la atat de multe locuri cu suprafete de uzuri diferite, care adesea sunt si si montate de pardoseli sau intre ele, retapitarea este una dintre solutiile cele mai potrivite si usoare.

Dar desigur ca daca aveti o singura piesa de mobilier pe care vreti s-o reamenajati si va pricepeti un pic la croitorie, puteti face si singuri o atare lucrare: cumparand din comert materialele necesare si lucrand pe modelul fostei tapiterii, nu mai aveti nevoie decat de rabdare si timp pentru lucrul in sine. Iata cateva indicatii despre materialele la care va puteti uita cand porniti la cumparaturi. Si nu uitati ca ata folosita la coasere trebuie sa fie cat mai rezistenta, potrivita cu materialul (sfoara de canepa ar trebui si ea achizitionata pentru lucrarile ascunse, care au nevoie de rezistenta crescuta).

 

 

Tapitarea cu stofe. La cate variante de imprimeuri si modele sunt disponibile in industria textila, cu siguranta puteti gasi in magazine o acoperire cu un model si o textura adecvate tipului de interior pe care il aveti. Luati in calcul ca aveti nevoie de doua straturi de stofa, acoperirea initiala, care tine elementele fixate, si acoperirea finala, care da aspectul estetic. Nu uitati de gradul de uzura la care va fi supusa tapiteria. Unele stofe au tentinta sa se “lustruiasca” dupa o prea mare folosire, altele se scamoseaza daca sunt agatate (aveti animale de casa?), asa ca indiferent ca faceti reparatiile singuri sau cu ajutorul unui specialist, interesati-va de acest aspect. Comparativ cu pielea sau vinilinul, stofele sunt mai expuse la patare si mai greu de curatat, deci vor cere o mai mare atentie la intrebuintare sau macar o protectie suplimentara in unele cazuri (cuverturi).

Tapitarea cu vinilin. Avand aspectul pielii, dar fiind mai ieftin decat ea, rezistent la frecare si uzura, vinilinul constituie insa o acoperire foarte practica pentru canapele si fotolii. Pentru ca vinilinul se taie la o coasere neadecvata, daca nu stiti sa-l lucrati, lasati acest material in seama cuiva care se pricepe.

Tapitarea cu piele. Aspectul elegant, rafinat, pe care il ofera, plus rezistenta indelungata pe care o asigura fac din piele una dintre cele mai de dorit tapiterii. Desigur, ea va cere insa si o ingrijire speciala pentru a isi pastrea aspectul si supletea – fiind vorba de un material organic, pielea este supusa imbatranairii si uscarii, asa ca trebuie stearsa si hidratata periodic cu produse de ingrijire speciale.

 

Umpluturile pot fi facute din:

Fibre vegetale (iarba de mare, calti de in si canepa, resturi de bumbac etc.): acestea reprezinta un material natural, cu rezistente si flexibiliati diferite, ce pot fi folosite fie pentru o umplutura ferma, rigida, fie (in cazul bumbacului) pentru a da moliciunea stratului de suprafata a tapiteriei.

Fibre de origine animala: lana, par, pene, fulgi. Si acestea au texturi si rezistente diferite, in functie si de densitate (depinde cum sunt daracite, compactate), dar de principiu ofera mai multa moliciune decat fibrele vegetale si sunt folosite mai mult la perne de spatar si sezut.

Materiale sintetice: burete, poliuretan, latex (cauciuc spongios) care au avantajul ca pot fi taiate pe formele potrivite si pot avea orice consistenta sau elasticitate. Rezistenta mai mare la uzura si pretul le fac sa fie chiar mai folosite decat cele naturale, dar unele dintre materiale se pot deforma in timp – totul e sa fie adaptate

 

Adezivii folositi la tapitare

Cleiuri de origine animala: sunt cleiuri de tamplarie, sub forme diverse (praf, granule) care pot fi dizolvate pentru a se obtine consistenta lipicioasa. Se folosesc ca atare si se lasa se usuce. Cel mai des intalnit este cleiul de oase.

Cleiuri sintetice: prenandezul sau aracetul sunt astfel de cleiuri. Ele poti fi folosite si pentru a lipi divers etipuri de materiale intre ele, cum ar fi de pilda panza de lemn (dar care adesea sunt fixate intre ele atat cu clei, cat si cu tinte, pentru mai multa siguranta) si, desigur, trebuie lasate sa se usuce.

 

Alte materiale necesare la tapitare

Sarma de otel, adesea folosita la canturi, necesara pentru a tine intins materialul de acoperire si a da formele de muchie ale obiectului de mobilier.

Arcuri, plase metalice, chingi: necesare pentru diverse lucrari de reparatie, elasticitate sau sustinere. Lucrarile nu sunt foarte complicate, inlocuirea unui arc sau postarea unei plase metalice care sa sustina salteaua facandu-se prin studierea modului de prindere al celorlalte arcuri, de pilda. Dar in cazul lor trebuie studiata elasticitatea otelului, rezistenta la presiune, deci verificati arcurile nou cumparate sau plasa, sa vedeti cum reactioneaza atat in forma presata la maxim, cat si in cea perfect intinsa. Chingile, de piele sau stofa, pot fi folosite ca si plasa metalica pentru a sustine salteaua.

Reconditionari pentru mobilier: tapiteria

Diferite opțiuni de afișare a structurii discretizate

  • Afișarea discretizării pe întreaga structură sau doar pe elementele selectate
  • Afișarea / ascunderea nodurilor, a identificatorilor elementelor discretizate, a numărului de elemente discretizate
  • Posibilitatea de a defini mărimea nodurilor afișate
  • Afișarea structurii discretizate utilizând în același timp diferite stiluri de redare grafică și diverși parametri de afișare (vedere în perspectivă, umbrire, luminozitate, transparență…)
Reconditionari pentru mobilier: tapiteria

Advance Design este un program performant de analiză structurală care folosește metoda elementului finit (FEM), ușor de utilizat, conceput special pentru inginerii constructori proiectanți de structuri cu posibilitarea de a lucra într-un mod de lucru interdisciplinar (BIM). Poate proiecta în întregime orice tip de structură, cu orice tip de încărcări, fiind capabil să combine elemente din beton, lemn și metal. Include cele mai noi prevederi ale codurilor de proiectare (europene/ nord americane).

Acest program ajută inginerii structuriști să gestioneze și să realizeze proiecte de calitate, mai sigur și într-un mod mai eficient din punct de vedere al costurilor!

  1. Cea mai bună integrare cu Autodesk Revit
  2. Proiectat de ingineri pentru ingineri
  3. Cea mai rapidă adoptare pentru utilizatorii noi: 2 zile pentru a fi productiv
  4. Poți lucra cu mai multe elemente într-o singură platformă (metal, beton, lemn)
  5. Interoperabilitate cu software-urile Autodesk, Revit și Advance Steel

 

5 beneficii cheie ale Advance Design

 

Bibliotecă completă de elemente structurale și generatoare automate de încărcări (încărcări climatice, sarcini seismice, încărcări de trafic…). Generați desene automate de armare pentru grinzi, stâlpi, baze, pereți, pereți de forfecare și plăci.

Motor FEM multicore puternic, instrumente de post-procesare și rapoarte. Atingeți un nou nivel de inginerie asistată de computer cu Advance Design.

Advance Design acționează ca o platformă BIM structurală și garantează continuitatea digitală a datelor de inginerie.

Du-ți proiectele la nivelul următor cu capabilitățile sale de calcul avansate: calcule neliniare, transferuri, calcule pe etape.

Rămâneți la curent cu noutățile utilizând cele mai recente funcții și îmbunătățiri ale fluxului dvs. de lucru de proiectare. Accesați asistență expertă de la GRAITEC și beneficiați de actualizări regulate ale software-ului.

Despre GRAITEC

GRAITEC s-a clasat drept unul dintre cei mai mari parteneri Autodesk® din lume, din 1997. Astăzi, suntem partener Autodesk® Platinum în Europa, Canada și SUA, cu recenta achiziție a Applied Software. De asemenea, dezvoltăm propriul software pentru arhitecți, ingineri structurali printr-o echipă globală de 200 de dezvoltatori.

La GRAITEC, misiunea noastră este să ajutăm profesioniștii din construcții și producție să-și atingă obiectivele de transformare digitală, oferind software și consultanță BIM și Industry 4.0.

În plus, dezvoltăm propriile noastre aplicații BIM de înaltă performanță pentru a ne asigura că clienții noștri valorifică întotdeauna puterea tehnologiei în cel mai bun mod. GRAITEC are o bază solidă ca partener Autodesk, partener Platinum în Europa, Canada și Statele Unite.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.