Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Programul cultural "De-a arhitectura in orasul meu"

Programul cultural "De-a arhitectura in orasul meu"

dearhitecturaProiectul cultural “De-a arhitectura in orasul meu”* este in plina desfasurare in 7 scoli de stat si particulare din Bucuresti**. Anul acesta este in faza de pilot, urmand ca din anul scolar 2013-2014, sa poata fi implementat, pe langa Bucuresti, si in scoli din tara (judetele Brasov, Covasna, Harghita, Sibiu, Valcea si Mures).

Inscrierile se fac pana la sfarsitul lunii februarie, printr-un email de intentie la adresa: office@de-a-arhitectura.ro.

In lunile noiembrie si decembrie elevii inscrisi in program au parcurs Caietul 2: “Spatiul si materialitatea”. S-au jucat invatand notiuni despre spatiu si forma, lumina si culoare, materiale si texturi, ritm si compozitie.

Caietul a inceput cu o expeditie in oras, urmata de patru lectii in clasa despre spatiul urban si limbajul arhitecturii. Provocarea expeditiei a fost sa invete sa priveasca mediul construit cu alti ochi, sa il perceapa cu toate simturile. Micii cercetasi in ale mediului construit au fost impartiti in patru echipe, inarmata fiecare cu o oglinda, o esarfa, o creta si respectiv un chenar.

Copii au fost entuziasmati de expeditiile pe care le-au facut, de ceea ce au observat in realitate. Au fost lucruri pe care le stiau, ca de exemplu ca umbrele “se misca”, dar si lucruri noi pe care le-au descoperit. Datele adunate de echipe pe teren au fost dezbatute pe rand in orele urmatoare. Au exersat fiecare notiune printr-un joc, unul a presupus alcatuirea unei compozitii din obiecte, altul desen, altul ghicitori si evident discutii libere. Lectiile au fost completate de un set de imagini adecvate subiectului si explicatii.

Intrebarile de genul: “Ce este spatiul? Dar ce este spatiul urban? Cum se numeste ceea ce este intre cladirile orasului? Cum se schimba atmosfera sa in functie de lumina sau de culorile sale? Cum simtim acel spatiu cand putem sa pipaim materialele sale? Ce ne spun formele cladirilor care il inconjoara? Observam o anumita regula in desenul fatadelor lor?” i-au ajutat pe copii sa exprime ceea ce vad si sa isi sedimenteze cunostintele. 

Proiectul cultural “De-a arhitectura in orasul meu” are si o varianta adaptata pentru afterschool, care a fost pilotata integral la Şcoala Americana din Bucuresti, in limba engleza.

Pe parcursul a 10 ore, copiii au aflat notiuni elementare despre mediu construit  si arhitectura prin lucrul la un proiect comun, o macheta a micii lor comunitati. Intai au imaginat un peisaj si l-au bricolat din diverse materiale, apoi au ales locul casei personajului lor in acest context. Dupa ce au analizat cam cum ar trebui sa fie particica lor de oras, au construit o casuta, dar nu inainte de a afla care este proportia ei corecta in raport cu personajul care o locuia, un omulet Lego. Au finalizat macheta, insistand pe spatiul verde, si au prezentat-o parintilor si coordonatorului de afterschool.
www.de-a-arhitectura.ro
http://www.facebook.com/DeAArhitectura 
office@de-a-arhitectura.ro 

 
*„De-a arhitectura in orasul meu” este un proiect cultural al Ordinului Arhitectilor din Romania filiala Bucuresti, care urmareste familiarizarea copiilor cu notiuni de arhitectura si urbanism, prin observarea directa si aplicarea creativa a acestora de catre ei, scopul fiind dezvoltarea unor repere urbane si arhitecturale care vor forma un minim bagaj de cunostinte de cultura generala in aceste domenii.

Grupul de lucru de-a arhitectura: arh. Corina Croitoru, arh. Miruna Grigorescu, arh. Vera Marin, arh. Claudia Pamfil, arh. Mina Sava, arh. Eliza Yokina.
Coordonator OAR Bucuresti: arh.Mario Kuibus
Grafica, DTP: arh. Veronica Sava
Parteneriate: ISMB si FPSE/UB pentru inserarea in curricula scolara a noii discipline optionale – Educatie de arhitectura si mediu construit.

**Şcolile participante in proiectul pilot: Şcoala nr 23 - Sf. Silvestru, Şcoala nr.139 - Mircea Santimbreanu,  Liceul  greco-catolic Timotei Cipariu, Şcoala germana Hermann Oberth,  Şcoala Anastasia Popescu, Şcoala Americana Bucuresti,  Şcoala Little London Pipera.Arhitectii si studentii arhitecti care predau cursul: stud.arh. Madalina Bold, stud. arh. Iuliana Costache, arh. Monica Lazarica,  arh. Adriana Comanici, arh. Şerban Marinescu, arh. Oana Popescu,  arh. Catalin Şandru, arh. Alina Panait

 

Parteneri:
zeppelin
spatiul construit
arhimania
arhiforum
itsybitsy
burbea
fpse


Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România