Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Plafoanele si valoarea lor decorativa

Plafoanele si valoarea lor decorativa

Cate persoane se gandesc la functia decorativa a tavanului? Suntem obisnuiti sa-l tratam ca pe un simplu acoperis deasupra capului si oricum principala recomandare cu privire la acesta este sunt sa-l pastram alb, imaculat, cu cat mai putine ornamente, in asa fel incat sa nu ne “apese”. Prin urmare, cei mai multi nici nu isi bat capul cu felul in care arata tavanul unei camere. O simpla varuire si o lampa suspendata este in cele mai multe cazuri suficienta. Exista insa si variante decorative care l-ar putea pune in valoare, ca sa nu mai vorbim de situatiile specifice in care acesta are o anumita conformatie, neobisnuita, care are nevoie de mai multa atentie. Sa nu uitam ca nota generala a unei incaperi nu e data atat de decoratiunile si de mobilierul din ea, cat de finisajele acesteia (tamplaria ferestrelor, pardoseala si stilul de placare, continuand cu peretii si usile, insiruire din care, desigur, tavanul nu are cum sa fie ignorat).

 

 

Grinzi, tevi, forme inedite. In general, casele de lemn sau cele vechi, precum si mansardele, dar si spatiile initial destinate unui scop industrial care au fost transformate in spatii de locuit au tavane cu conformatii speciale. Ele nu pot fi modificate structural si este dificil sa le tratam simplu, iar de aceea constituie o adevarata provocare pentru orice decorator. De obicei, elementele specifice sunt pastrate si integrate in decor, printr-o reconditionare sau un finisaj distinct (o imbracaminte cu aspect metalic, pentru un decor urban, o reconditionare a lemnului grinzilor, pentru un aer rustic etc.) dar, pentru ca posibilitatile sunt nenumarate, fiecare ia decizia cea mai potrivita de decorare in functie de spatiul cu care se confrunta. In astfel de cazuri, este pacat sa nu profitam de farmecul plafonului pentru a crea o atmosfera originala.

 

Iluminare. Nu doar lampadarele, ci si spoturile luminoase dau personalitate unui tavan. In afara de materialele si designul pe care il au corpurile de iluminat, care adauga valoare decorativa finisajelor incaperii, exista si posibilitarea decorarii cu lumina in sine. Sa imbraci in lumina tavanul sau sa iluminezi de sus in jos un anumit accesoriu, sa creezi un colt intim in penumbra, sa ajustezi intensitatea luminii, sa ii schimbi nuanta, sa folosesti lumina rece sau calda, instalatii cu lumina intrerupta – iata o serie de posibilitati de a folosi lumina in scop decorative. Jocul de lumini si umbre nu este insa recomandat intotdeauna: intreaga idee a unei instalatii de iluminare care acopera mai multe puncte ale unei incaperi este sa ofere suficienta lumina pentru toate spatiile, fara sa oboseasca insa ochiul obligandu-ne sa ne tot ajustam privirea in functie de intensitatea luminii dintr-un loc sau altul. Cel mai adesea, in dormitoare simtim nevoia sa avem o sursa de lumina mare si cateva mai mici, pozitionate langa pat, pentru ca inainte de a adormi sa putem reduce lumina din camera fara sa ne mai dam jos din pat. De asemenea, doi ocupanti ai unui dormitor pot avea nevoi diferite in acelasi timp: unul vrea sa citeasca, altul sa doarma, asadar aici mai multe surse de lumina, cu mai multe intrerupatoare sau posibilitati de reglare sunt chiar necesare.

 

 

Stucaturi, aplicatii. Ornamentatiile in relief aplicate pe plafoane sunt inca destul de uzuale. Fie ca sunt facute din ipsos sau din alte materiale (lemn, de exemplu), adesea se desfasoara in jurul punctului central de care este atarnata lampa principala. Uneori, pentru o oarecare simetrie, si pe marginile tavanului, la imbinatia cu peretii, se mai afla un rand de stucaturi cu aceleasi modele ca cele din jurul lampii, pentru a crea o senzatie de unitate decorativa. Aceasta nu inseamna ca nu pot fi aplicate in cele mai variate modele, insa putini mai apeleaza la ele astazi. Doar casele vechi pastreaza astfel de decoratiuni in relief si, pentru ca uneori e dificila demontarea lor, proprietarii prefera doar sa le reconditioneze si sa pastreze aerul retro ca atare.

 

Picturi si vopsire ornamentala. Fie ca era vorba de modele cu arabescuri complicate sau de picturi intregi, se foloseau foarte mult in casele stil, de epoca, si, evident, in marea majoritate a cladirilor publice din perioada interbelica. In ziua de azi, pentru o casa obisnuita, nu este recomandat mai mult decat un ornament simplu, pictat in colturi, eventual un model floral stilizat, simetric. Pentru interioare sofisticate, picturile de pe tavan se fac oricum in armonie cu restul finisajelor si accesoriilor din incapere. Se mai pot intalni diverse simboluri, cuvinte, dungi subtiri, fine, dar toate stau sub aceeasi nevoie de a simplifica, minimalismul fiind in multe cazuri cel care defineste astazi rafinamentul unui interior.

 

Tavane false. Constituite pentru a acoperi instalatii diverse sau pentru a sustine instalatii de iluminare complexe, cu spoturi, tavanele false se numara printre variantele cu adevarat elegante si moderne de decorare. Mai ales ca materialele din care sunt alcatuite si finisajele sunt atat de diverse incat ofera posibilitati nenumarate de alcatuire.

Exista o serie de lucrari si posibilitati de constituire a tavanelor false, fie la bloc, fie in locuinte unifamiliale. Singura problema reala este doar distanta care ramane ulterior intre tavan si podea, pentru ca locatarii (dar si musafirii) trebuie sa poata merge confortabil prin incapere fara a apleca fruntea, dar si avand un spatiu liber desupra capului). Daca nu aveti priteni excesiv de inalti, merge lasata si o distanta de 2,30 m. Nu mai mult.

 

Autocolant. Cand varuitul este considerat un deranj prea mare, autocolantul poate da un aspect unitar tavanului, aducand si avantajul ca, in caz de fisuri sau alte defecte, le acopera fara a mai aduce aminte de necesitatea repararii lor. Acum, probabil ca pe nimeni nu va ajuta un tavan dungat sau inflorat, dar un autocolant simplu, uni, sau unul care reproduce azuriul cerului patat ici colo de mici “norisori” albi este acceptabil in anumite tipuri de decor.

 

Imagini, piese fosforescente si afise… sunt elemente care mai decoreaza pe ici pe colo mai ales camere copiilor sau ale adolescentilor. Celor mici le place ca radicand ochii spre tavan inainte de a adormi sa se distreze cu imaginea fosforescenta a unor stele cu luna (un real sistem solar), celor mai mari le place sa-si tapeteze oricum camera cu artistii, echipele si personajele de filme sau de desene animate preferate. Evident, nu este tocmai vorba de cel mai rafinat décor, insa gusturile nu se discuta. Si, la o adica, daca revederea unei imagini anume inainte de a adormi si apoi in fiecare zi in care te trezesti iti redefineste motivatiile personale?

 

Oglinzi. Considerate de prost gust in cele mai multe cazuri, oglinzile, mai ales cele pozitionate deasupra patului inca se mai regasesc in unele case… sau imagini de prin reviste. Evident, daca sunt prea mari e vorba mai mult de o fantezie si de o importanta doza de naricisim din partea proprietarului, ins aiata ca exista si cazuri in care “felii” de oglinda separate intre ele pot aduce o senzatie de spatialitate sau un aspect decorativ inedit (vezi foto).

 

 

Obiecte diverse atranate de tavan. Fluturasi, avioane si papusi de lemn atarnate cu sfori de tavanul din camera copiilor – aceasta chiar este o tendinta in decorarea dormitoarelor si a birourilor destinate celor mai mici membri ai familiei. Practic, nu este tocmai o decorare a tavanului, ci a spatiului “aerian” adesea nefolosit. Adultilor nu prea le place sa dea cu capul de tot felul de obiecte atarnate, insa asta nu-i impiedica sa o accepte ca varianta decorativa chiar si pentru camere lor (plante pe balcon, oranamente de lemn in colturi etc.)

Plafoanele si valoarea lor decorativa
Plafoanele si valoarea lor decorativa

INSTALARE
Puteti descarca versiunea demo/profesională a fiecarui program urmând pașii de mai jos.
(Pentru versiunea de evaluare, aveți 10 zile neconsecutive, iar programul vine în variantă completă)

Pentru a încerca versiunea de evaluare sau dacă doriți să instalați versiunea profesională urmați acești pași:

  1. Descărcați și instalați aplicația "CYPE Menu" de pe acest link: https://store.bimserver.center/en/app/365/cype_menu
    (Este necesar să vă faceți un cont gratuit pe pagina pe care sunteți direcționat "Bimserver.center").
  2. Deschideți aplicația "CYPE Menu" și instalați aplicația dorită dând click pe "..." și alegând versiunea dorită. (ex. "2025.a")
  3. Alegeți limba programului (ex. "Instalare în română sau "Installation in English") și instalați programul selectând mai departe tipul de licență "Professional" sau "Evaluation". Mai multe informații despre cea mai nouă versiune găsiți aici.
Plafoanele si valoarea lor decorativa

Caracteristici si avantaje:
• unghi de ascutire de 130° pentru o mai buna penetrare;
• punct de centrare agresiv;
• muchii laterale cu indicator de uzura;
• garanteaza o gaurire concentrica cu dimensiunile precise;
• puterea de perforare este concentrata in axa burghiului;
• performanta ideala atunci cand este utilizat pe cele mai puternice rotopercutoare;
• vibratii reduse;
• Timp de utilizareee indelungat;
• Previne riscul blocarii;
• Este ideal pentru masini rotopercutoare de mare putere;
• Cap 100% din carbura solida sinterizata, cu 10 muchii taietoare;
• Gama variata de diametre intre 22 si 45 mm si lungimi totale intre 340 si 920 mm;
• Are 6 muchii frontale - 2 principale, 2 secundare, 2 frontale;
• Are 4 muchii laterale cu indicator de uzura;
• Muchiile laterale garanteaza o gaurire concentrica cu dimensiunile precise;
• Datorita combinatiei optime a muchiilor concave si convexe si efectului de demolare, are o capacitate mare de taiere a armaturilor din beton;
• Are 6 stabilizatoare laterale.

Plafoanele si valoarea lor decorativa

Recomandari:
Poti utiliza burghiul impreuna cu ciocanele rotopercutoare cu mandrina cu prindere SDS-Max.

Gama de burghie Booster Plus din portofoliul Unior Tepid poate fi regasita AICI

Caramida aparenta AIZIS.png
Caramida aparenta AIZIS.png
Caramida aparenta ARRUBIUM.png
Caramida aparenta ARRUBIUM.png
Caramida aparenta CALATIS.png
Caramida aparenta CALATIS.png

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.