O modesta eco-locuinta din Lyon construita cu lemn si produse pe baza de lemn

Casa DI-VA, a carei denumire a fost obtinuta printr-un joc cu numele beneficiarilor, ocupa un teren care inainte era liber, in cartierul rezidential Croix-Rousse din Lyon. Datorita frontului ingust de la strada si a existentei unei cladiri pe lotul opus, arhitectii au hotarat sa foloseasca o strategie de judo. Astfel, casa se retrage in fata unei confruntari directe si foloseste la maxim punctele slabe ale terenului pentru a obtine maximul de perspectiva si ambianta. In intregime prefabricata, casa a fost construita in mai putin de o saptamana.
DI-VA ocupa un teren de 200mp care a fost abandonat de cativa ani. Pe latura de sud este o zona densa si omogena de cladiri construite in sec al XIX-lea in timp ce la nord, se invecineaza cu un grup de cladiri, cu inaltimi si retrageri variate, care sunt expresia unui „spirit” ceva mai modern. Strada Rue Henri Gorjus are un caracter diferit, predominand doua stiluri arhitecturale astfel ca noua cladire ajunge sa marcheze o linie de separatie intre ele. Pe latura de sud cladirile sunt aliniate si cu arhitectura traditionalista in timp ce pe partea de nord, langa noua cladire, se afla o casa cu acoperis in doua ape care dateaza din perioada 1970, retrasa de la strada si inconjurata de copaci, care marcheaza inceputul zonei urbane cu o trama mai aerisita.
In ciuda dimensiunilor neimpozante noua locuinta ajunge sa joace rolul unui mediator intre cele doua perioade si cele doua viziuni ale urbanismului. Cladirea este lipita de o alta, cu care se incheie perioada clasica a sirului de imobile de pe strada, avand timpane fara ferestre in timp ce fatada principala se deschide catre zona diferita a strazii. Acesta asimetrie este subliniata si de modul in care a fost tratata zona de acces. A fost lasat un spatiu intre usa din otel prefinisat si volumul casei, separand astfel zona publica de cea privata, accentuand efectul creat de volumul asimetric.
Fatada de nord este cea mai expusa, fiind vizibila de pe strada. Spatiile de locuit au doua fasii de vitraje care se deschid catre palcul de copaci. Fatada de vest, care nu poate fi vazuta de pe strada, se deschide catre gradina delimitata printr-un perete. Dormitoarele si alte spatii spatii intime se deschid catre aceasta gradina. Diferenta dintre fatade este vizibila, cea dinspre strada fiind opaca in schimb cea dinspre gradina prezinta vitraje generoase protejate de rulouri metalice.
Placajul folosit la fatade este realizat cu placi HPL, Trespa Meteon cu o grosime de 16mm. Elementele de tamplarie impreuna cu obloanele de pe fatada de la strada au fost realizate din lemn de larice, iar la interior, pardoselile au fost facute din lemn masiv de frasin. Se pare ca toate elementele componente sunt din lemn sau cel putin au la baza produse din fibre lemnoase.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa


