O extindere cu arhitectură contemporană pentru o casă cu valoare istorică
Echipa de la Jerry Tate Architects a prezentat recent proiectul de renovare si extindere a unui imobil cu valoare istorica, care a fost transformat intr-o locuinta moderna, luminoasa si mai ales eficienta. Beneficiarii s-au indragostit de frumusetea acestei case in stil Edwardian, dar si-ar fi dorit o serie de modificari, in special in bucatarie si la dormitorul matrimonial. Pentru aceasta echipa de arhitecti a propus crearea unei extinderi care sa cuprinda o noua bucatarie spatioasa, o zona de zi, un spatiu tehnic si un dormitor matrimonial. Pe langa acestea s-a avut in vedere renovarea intregului imobil astfel incat sa se creasca gradul de confort si dotarile necesare.
Din punctul de vedere al eficientei energetice si al arhitecturii durabile, interventiile s-au axat pe cresterea gradului de iluminare naturala din casa, imbunatatirea caracteristicilor termoizolante ale anvelopantei si implementarea unui nou sistem de incalzire pentru intreaga casa. Volumul extinderii a fost imbracat cu panouri din lemn, cu nut si feder, avand o culoare maro-castaniu. Vitrajele de mari dimensiuni care deschid spatiul spre terasa amenajata sunt alcatuite din trei straturi, fiind realizate de producatorul scandinav Hajom. In spatiul tehnic a fost montat echipamentul pentru noul sistem de incalzire care distribuie eficient caldura in toate spatiile, o imbunatatire semnificativa fata de sistemul existent.
Pentru clienti si arhitecti deopotriva a fost o prioritate gasirea unei solutii care sa permita unei cantitati generoase de lumina naturala sa patrunda in intreaga casa. Spatiul in care era amenajata bucataria existenta era mic si intunecos, dosit undeva in partea dinspre nord a casei. In situatia data, arhitectii au intervenit si la intrarea in casa au prevazut un perete vitrat, care urca pe inaltimea a doua niveluri si care permite luminii sa patrunda adanc in interior, pana la spatiul deschis al noii bucatarii. Spatiul de zi a fost completat cu un volum ce se deschide spre terasa si care este folosit ca loc de luat masa. Orientarea vitrajelor de la noul spatiu a tinut cont de perspectivele oferite spre gradina, dar si de folosirea la maximum a razelor de soare, de dupa-amiaza pana cand acesta apune.
Interioarele din cladirea existenta au beneficiat de o schimbare a finisajelor, astfel incat acestea sa se potriveasca cu stilul contemporan, minimalist, dar confortabil. A fost schimbata toata tamplaria exterioara cu vitraje duble, termoizolante, iar in toate camerele a fost prevazut sistem de incalzire prin pardoseala. Echipa de arhitecti intentioneaza sa monitorizeze consumul de energie al cladirii astfel incat sa isi dea seama daca se indeplinesc asteptarile lor in privinta gradului de eficienta.
Mai multe informatii gasiti pe inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa