Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O clădire de birouri ca un dom de sticlă în care cresc arbori

O clădire de birouri în care sunt încorporate grădini cu arbori şi pe exteriorul căreia circulă un soi de funiculare ar putea fi construită chiar în inima Hollywoodului.

O clădire de birouri ca un dom de sticlă în care cresc arbori
MAD Architects/Star

Propus de biroul chinez MAD Architects, “Star” (Steaua) este un turn de 22 de etaje din sticlă care ar urma să fie inaugurat în 2026, devenind al doilea proiect al arhitecţilor chinezi în SUA, după un muzeu construit pentru regizorul american George Lucas. Valoarea proiectului se ridică la 500 de milioane de dolari.

Cu designul său neobişnuit inspirat de formele circulare ale unor clădiri hollywoodiene ca Observatorul Griffith, Capitol Records Tower sau Cinerama Dome, turnul cu o suprafaţă totală de peste 46.000 de metri pătraţi ar putea funcţiona ca un nou punct de reper pentru trecători de-a lungul Sunset Boulevard.

Volumetria clădirii este formată din trei segmente din sticlă intercalate cu terase si grădini, acoperite cu un dom de asemenea din sticlă, silueta compoziţiei fiind asemănătoare cu cea a unui ou. O bandă metalică ataşată pe lateral pe exterioul clădirii face posibilă deplasarea unor vehicule asemenea unor funiculare, care transportă pasagerii către restaurantul, spaţiile pentru evenimente şi puntea de observaţie de pe acoperiş.

Arhitecţii au urmărit totodată să conceapă o clădire de birouri adecvată pentru o realitate post Covid, concentrându-se asupra îmbunătăţirii stării fizice, emoţionale şi mintale a angajaţilor. S-a pus astfel accent pe maximizarea luminii naturale şi a circulaţiei aerului, în timp ce au fost încorporate spaţii deschise vaste şi o cantitate generoasă de plante.

Într-un comunicat de presă, arhitecţii vorbesc despre “o nouă tipologie pentru clădirile de birouri ale viitorului” şi descriu “Steaua” ca fiind un “campus creativ”.

Dezvoltatorii sunt încrezători că autorităţile din Los Angeles vor aproba proiectul în doi ani, lucrările de construcţii în sine urmând să dureze trei ani.

Un alt proiect recent al arhitecţilor MAD este Muzeu de Ştiinţă şi Tehnologie din Hainan, China.

 

O clădire de birouri ca un dom de sticlă în care cresc arbori
O clădire de birouri ca un dom de sticlă în care cresc arbori
O clădire de birouri ca un dom de sticlă în care cresc arbori

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva