O casă într-o livadă de măslini
Vila Ypsilon are o suprafata de 150mp iar volumetria acesteia a fost conceputa astfel incat prezenta ei sa fie partial mascata in relieful zonei. Formele curbe, pantele create de coborarea acoperisului pana la nivelul solului, toate urmaresc sa imbine intr-un mod organic spatiul construit cu natura inconjuratoare.
Beneficiarul a insistat sa aiba o zona din care sa priveasca muntii si peisajul si pentru aceasta arhitectii au orientat casa astfel incat un ax este aliniat cu insula Schitza spre sud si altul spre un satuc pitoresc din muntii dinspre est.
„O alta cerinta a fost aceea de a realiza o organizare spatiala care in loc sa se axeze pe vederile panoramice spre mare, sa activeze toate spatiile periferice ale cladirii”. Cele trei brate alungite realizate din beton, care delimiteaza acoperisul incadreaza si cele trei gradini amenajate la nivelul terenului, ce beneficiaza de soare in diferite momente ale zilei.
Fatadele sunt concave, scobite parca in volum, oferind acestor gradini o zona de umbra asigurata de acoperisul in consola. Una din gradini contine o piscina si o terasa pentru plaja, in vreme ce cealata este o terasa cu pietris. Cea de a treia a fost amenajata cu un loc de relaxare mai coborat decat nivelul terenului.
„Designul anvelopantei din beton si orientarea gradinilor au fost alese astfel incat sa se obtina o umbra naturala pe tot parcursul zilei” au declarat arhitectii. Acestia au explicat ca gradina de vest a fost gandita pentru a servi micul-dejun, cea dinspre est este folosita in perioada pranzului in vreme ce gradina dinspre sud este pentru dupa-amiezi relaxante.
La interior, trei dormitoare si o serie de bai au fost amplasate pe aripa de est in vreme ce zona de zi, amenajata intr-un spatiu amplu si deschis ocupa zona de sud avand acces la toate cele trei gradinile.
Datorita pozitiei terenului intr-o zona izolata a peninsulei, arhitectii au folosit foarte multe elemente structurale prefabricate care au fost transportate apoi la locatie. In felul acesta s-au redus si costurile si timpii de construire la doar sapte luni. "Aceasta abordare ne-a permis sa folosim materiale de provenienta locala precum betonul, terrazzo si marmura" declarau arhitectii.