Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Materiale termoizolante pentru pereti, fatade, plansee, acoperis , terase

Materiale termoizolante pentru pereti, fatade, plansee, acoperis , terase

O termoizolare eficienta nu se poate obtine (lucru de la sine inteles) fara niste materiale concepute special in acest scop. Pentru a fi considerat termoizolant, un material trebuie sa indeplineasca urmatoarea conditie: conductivitatea termica de calcul sa fie mai mica sau cel mult egala cu 0,10 W/(mK). In functie de materia prima folosita, exista mai multe tipuri de materiale termoizolante, fiecare avand reguli specifice ce privesc atat domeniul de utilizare, cat si, mai ales, modul de montaj sau exploatare

 

Nota

Toate imaginile si desenele din aceasta lucrare au strict valoare ilustrativa si nu pot fi reproduse fara acordul prealabil al spatiulconstruit.ro

Vata minerala de sticla

Este alcatuita din fibre de sticla ce se obtin din materiale pe baza de silicati, nisip, calcar, dolomit si bineinteles deseuri de sticla. Amestecul se topeste in cuptoare speciale, dupa care este trecut prin niste duze speciale ce transforma masa topita in fibre si le depune pe o banda transportoare. Procedura este asemanatoare cu cea a obtinerii vatei de zahar. Viteza bandei transportoare determina densitatea si grosimea produsului termoizolant. Pentru stabilizarea produsului (adica pentru a se pastra grosimea si cantitatea de aer inglobata in el) este nevoie de lianti speciali caree lipesc fibrele intre ele si care determina si culoarea finala a produsului – galben sau maroniu. Produsul final se livreaza sub forma de saltele sau placi, pe dimeniuni potrivite cu scopul pentru care vor fi folosite (latimea saltelelor poate fi de 40, 60 sau 120 de cm, cu lungime variabila). Pentru a putea fi transportate si depozitate mai usor, saltele se comprima si se impacheteaza in folii de plastic, urmand ca la utilizare sa revina la forma initiala. Atat saltelele, cat si placile, pot fi livrate cu caseraj din folie de aluminiu (ca bariera impotriva vaporilor) sau cu caseraj din hartie craft, pentru a impiedica acumularea de praf in structura materialului.

 

 

Vata de sticla poate fi folosita ca material termoizolant pentru:

 

Termoizolarea peretilor de exterior sau interior pe structuri usoare din lemn sau metal – in general este vorba mai ales de constructii rezidentiale realizate pe structuri de lemn sau metal. Se pot folosi atat saltele, cat si placi, in functie de rezolvarile de detaliu ale constructiei.

 

Termoizolarea fatadelor ventilate, indiferent de tipul de suport (zidarie, beton sau structuri usoare lemn sau metal). Se recomanda in general placi semirigide special alcatuite in acest scop, hidrofobizate pe toata sectiunea (nu permite acumularea de apa in structura materialului si chiar induce evacuarea rapida a acesteia prin aranjarea fibrelor).

 

Termoizolarea planseelor pe structuri de lemn, metal sau beton. In functie de tipul de planseu se pot folosi toate tipurile de produse (saltele sau placi). Se va urmari ca atunci cand planseul separa doua spatii cu temperaturi sensibil diferite, la fata superioara spre zona calda se va posta obligatoriu folie bariera impotriva vaporilor.

 

Termoizolarea acoperisurilor in panta, mansarde. Se recomanda in general produse sub forma de saltele cu o grosime de minim 15 – 20 cm (in functie de calculul higrotermic). Un strat se va poza intre capriori, iar celalat strat se va aseza perpendicular pe directia primului strat, pentru a evita aparitia puntilor termice. Este obligatorie pozarea unei folii bariera impotriva vaporilor catre partea calda a incaperii.

 

Termoizolarea teraselor – se recomanda folosirea termoizolatiilor rigide sub forma de placi, cu forma uzuala (cu termoizolatia sub hidroizolatie), sau in cazul teraselor pe structuri usoare (pt cladiri mici cu putine nivele) se pot folosi si produse sub forma de saltele. Pe fata calda a termoizolatiei trebuie pozata folia bariera impotriva vaporilor.

Vata minerala bazaltica

Este un material asemanator cu vata minerala de sticla, dar care are la baza roca bazaltica, zgura si cocs. Procedeul de productie si procesare este asemanator cu cel al obtinerii de vata de sticla, folosindu-se aceleasi tipuri de lianti care dau culoarea finala a produsului, maroniu-verzui. Se livreaza atat sub forma de saltele, cat si, mai ales, sub forma de placi cu dimensiunea de 50x100 cm, datorita faptului ca fibra bazaltica este mai scurta si mai fragmentata decat fibra de sticla, ceea ce conduce la densitati mai mari ale produselor din vata bazaltica comparativ cu cele din vata de sticla. Produsele din vata bazaltica se pot livra cu sau fara caseraj din folie de aluminiu sau hartie craft, in functie de cerintele proiectului.

 

 

Vata bazaltica se recomanda pentru :

 

Termoizolarea peretilor de exterior sau interior pe structuri usoare din lemn sau metal – atat pentru constructii rezidentiale pe structuri usoare, cat si pentru constructii industriale. Se recomanda utilizarea produselor caserate cu folie bariera impotriva vaporilor catre partea calda a incaperilor, pentru a impiedica acumularea de vapori in structura materialului termoizolant. Dispunerea se va face pe mai multe randuri, pe directii diferite, pentru a diminua efectul de punte termica.

 

Termoizolarea fatadelor ventilate, indiferent de tipul de suport (zidarie, beton sau structuri usoare lemn sau metal) se recomanda placi speciale pentru fatade, hidrofobizate pe intreaga sectiune.

 

Termoizolatii in cadrul termosistemelor. Exista placi speciale (in functie de producator), care permit folosirea de tencuieli umede pentru conformarea unui termosistem pe suport de vata minerala. Avand in vedere ca produsul nu are un coeficient ridicat de dilatatie nu permite crearea de tensiuni in stratul de finisaj al fatadei. (vezi termosistem)

 

Termoizolarea planseelor intermediare, indiferent de structura acestora (structuri usoare, lemn sau metal sau structuri din beton) se pot folosi deasupra planseului sub o sapa flotanta sau sub planseu, prinse de tavan.

 

Termoizolarea acoperisurilor in panta, mansarde. Ca si la vata de sticla, se recomanda folosirea a doua straturi de material termoizolant. Un strat se va poza intre capriori, iar celalat strat se va aseza perpendicular pe directia primului strat, pentru a evita aparitia puntilor termice. Este obligatorie pozarea unei folii bariera impotriva vaporilor catre partea calda a incaperii.

 

Termoizolarea teraselor – datorita faptului ca produsele din vata bazaltica au densitati mai ridicate, la realizarea teraselor uzuale (cu termoizolatia sub hidroizolatie) se recomanda folosirea termoizolatiilor rigide sub forma de placi, atat pentru terase circulabile pietonal, cat si pentru terase necirculabile, pentru toate tipurile de constructii, rezidentiale, comerciale sau industriale. Se recomanda montarea unui strat de difuzie al vaporilor si o bariera impotriva vaporilor care sa impiedice acumularea acestora in materialul termoizolant. In functie de dimensiunile terasei poate fi necesara montarea de aeratoare in stratul de difuzie al vaporilor.

Polistiren expandat

Este un alt tip de material cu capacitate termoizolanta deosebita, de culoare alba, care se obtine din procesarea granulelor de polistiren. Este vorba de o expandare (marirea volumului)  a acestor granule si de prinderea granulelor intre ele sub influenta unor factori de temperatura si vaccumare, in functie de densitatea produsului, spatiul dintre granule ingloband mai mult aer (produse cu densitate mai mica) sau mai putin aer (produse cu densitate mai mare). Densitatea produsului influenteaza si ceielalti parametri, absorbtia de apa, rezistenta la compresiune, elasticitatea, permeabilitatea la vapori etc. Se livreaza in placi de dimensiuni 50x100 cm, cu grosimi in functie de necesitati, iar canturile sunt in general drepte sau se pot prelucra cu nut si feder. Placile care se folosesc pentru termosistem sau necesita prinderi cu adezivi au fetele rugoase pentru a facilita prinderea. O varianta mai noua este polistirenul expandat cu continut de perle de grafit, de culoare gri, cu calitati termoizolante imbunatatite fata de polistirenul expandat uzual. Se foloseste in aceleasi conditii ca si polistirenul expandat uzual.

 

O varietate moderna a folosirii polistirenului expandat o constituie si cofrajele pierdute (module), folosite in general pentru constructii rezidentiale (case parter si etaj). Folosirea acestora se face in conformitate cu recomandarile producatorilor. Desi materialul in sine este greu permeabil la vapori, se recomanda totusi utilizarea unei folii bariera impotriva vaporilor, pentru a impiedica patrunderea acestora in structura elementelor constructive.

 

 

Polistirenul expandat se recomanda pentru:

 

Termoizolarea peretilor de exterior pe structuri usoare din lemn sau metal – pentru constructii rezidentiale cu putine niveluri. Se recomanda montarea in mai multe straturi, pe directii opuse, pentru a impiedica aparitia efecturlui de punte termica si utilizarea unei bariere impotriva vaporilor in functie de rezolvarea de detaliu. 

 

Termoizolatii in cadrul termosistemelor. Se recomanda utilizarea placilor cu densitate cuprinsa intre 15 -20 kg/mcub, dedicate special acestui scop. (vezi termosistem)

 

Termoizolarea planseelor intermediare, indiferent de structura acestora (structuri usoare, lemn sau  metal sau structuri din beton) se pt folosi atat la interior, deasupra planseului sub o sapa flotanta sau sub planseu, prinse de tavan dar si pe exterior la plansee in consola sau deasupra unor spatii deschise.

 

Termoizolarea acoperisurilor in panta, mansarde. In functie de alcatuirea acoperisului exista mai multe posibilitati de utilizare, cel mai folosit fiind un strat intre capriori si un alt strat la fata capriorilor spre interior cu dispunere perpendiculara pe directia primului strat. Se recomanda utilizarea unei bariere impotriva vaporilor.

 

Termoizolarea teraselor – se utilizeaza in special pentru terasecu forme uzuale, cu termoizolatia dispusa sub hidroizolatie si mai ales pentru terase necirculabile sau circulabile cu trafic pietonal redus, in special pentru constructii rezidentiale sau comerciale. Este recomandata montarea unui strat de difuzie si o bariera impotriva vaporilor, pentru a nu se transfera tensiuni in stratul hidroizolant.

Polistiren extrudat

Este un material cu proprietati termoizolante foarte bune, rezistenta ridicata la umezeala si sarcini statice. Spre deosebire de polistirenul expandat care inglobeaza aer in spatiul dintre granulele de polistiren, polistirenul extrudat se considera un material cu structura celulara inchisa, impermeabil la apa sau la actiunea vaporilor. In functie de fiecare producator in parte, produsele sunt colorate in roz, bleu, verde, galben etc. Datorita acestor calitati polistirenul extrudat poate fi inglobat in structuri termoizolante unde nu se tine cont de umiditate, de cicluri de gelivitate etc. Se livreaza in mod uzual in placi cu dimensiunile 50x100 cm, cu canturi drepte sau prelucrate cu nut si feder etc., in functie de locul unde se monteaza.

 

 

 

Acest tip de material se recomanda cu preponderenta in urmatoarele zone:

Termoizolarea fundatiilor, a peretilor de subsol sau a planseelor asezate pe sol.  Datorita unei foarte bune rezistente la compresiune, produsul se preteaza la montaj in locuri unde este necesara o rezistenta buna la incarcari sau la actiunea radacinilor si in acelasi timp la umiditate.

 

Termoizolarea pardoselilor – este vorba de pardoseli pe dala flotanta din beton, sape uscate sau pe grinzisoare de lemn, pentru toate tipurile de constructii.

 

Termoizolarea teraselor – se recomanda in special pentru terase conformate in sistem inversat (cu hidroizolatia sub termoizolatie) , indiferent ca este vorba de terase cu circulatie intensa, parcaje sau terase gradina, tocmai datorita faptului ca este foarte rezistent la incarcari si nu este afectat de umiditate. In general pentru a se obtine rezultate bune se recomanda pozarea unui strat de geotextil care sa impiedice scurgerea pamantului sau a agregatelor intre sau sub placile de polistiren expandat.

Termoizolatii din pluta

 Pluta este un material in intregime natural fiind obtinut din stejarul de pluta (Quercus Suberus). Tehnologia de productie nu afecteaza produsul in sine, insa permite obtinerea unui material cu proprietati termoizolante si acustice foarte bune, antibacterian (nu permite dezvoltarea ciupercilor, mucegaiului) si antialargenic, rezistent la foc si antistatic. Exista in fapt doua tipuri de pluta care se pot folosi in industria constructiilor ca material termoizolant.

 

Pluta granulata (aglomerata)

Este un produs foarte stabil la intindere si compresiune, nu absoarbe apa si nu putrezeste, este impermeabila la vapori si este greu inflamabila. Se poate livra in role sau in placi, in functie de locul unde vor fi folosite.

Pluta expandata (neagra)

Este un produs obtinut din reciclarea deseurilor de pluta si care are aceleasi calitati ca si pluta granulata. Este folosita ca izolatie termica sau acustica pentru pardoseli, fatade, acoperisuri.

 

Pluta se poate folosi pentru toate tipurile de constructii rezidentiale, comerciale sau industriale respectandu-se insa indicatiile producatorilor.

Termoizolarea pardoselilor - se poate folosi in unul sau doua straturi, in functie de cerinte, sub dala flotanta sau direct sub stratul de finisaj al pardoselii (pardoseli laminate, linoleum, covoare pvc, mocheta, dusumele etc). In functie utilizarea pardoselilor, in special pentru pardoseli industriale, se poate folosi pluta pentru a diminua vibratiile care pot ajunge sa fie transmise catre structura.

 

Termoizolarea peretilor – se poate folosi atat pentru pereti din zidarie, cat si pentru pereti din structuri usoare, atat pentru izolare la interior, cat si la exterior. In functie de fiecare rezolvare in parte se pot folosi role sau placi, urmarindu-se ca dispunerea lor sa se faca pe doua directii sau intercalat, pentru a se evita efectul de punte termica. In anumite cazuri poate fi necesara montarea unei folii bariera impotriva vaporilor ca masura suplimentara pentru a evita acumularea de vapori in structura peretilor.

 

Termoizolarea invelitorilor – se foloseste ca si celelalte termoizolatii, in doua straturi, pentru a evita aparitia puntilor termice. Se recomanda pozarea unei folii bariera impotriva vaporilor ca masura preventiva pentru aparitia puntilor termice.

Termoizolatii din spuma

Dezvoltarea industriei chimice, precum si a cerintelor legate de izolatii termice care sa poata fi montate in locuri greu accesibile au condus la aparitia unor spume cu expandare in situ (pe santier), spume care au la baza diverse substante chimice si care se pot folosi la diverse tipuri de cladiri rezidentiale, comerciale sau industriale. Spumele pot avea la baza diferite substante, poliuretanice, de sticla etc. In general se recomanda montarea spumelor in locuri in care acestea nu sunt expuse in mod direct la lumina solara sau se recomanda protejarea lor cu vopsele sau straturi speciale care sa nu permita degradarea lor in timp. Spumele sunt stabile din punct de vedere al formei, sunt rigide si impermeabile la apa sau vapori. De obicei se monteaza cu ajutorul unor aparate de pulverizare in cazul in care este vorba de suprafete mai mari la terase sau pereti sau se aplica din recipienti speciali (tuburi tip spray sau rezervoare portabile).

In cazul spumei de sticla, aceasta se livreaza sub forma de placi semifinisate sau protejate cu diverse materiale care se pot monta ca atare in situ (pe santier). De obicei placile se pot livra cu canturi cu nut si feder care permit o imbinare etasa astfel incat sa nu permita trecerea vaporilor.

 

 

Termoizolatiile tip spume se pot folosi pentru diverse aplicatii :

Termoizolarea fundatiilor – spuma se poate aplica pe fundatii prin pulverizare sau poate fi utilizata sub forma de placi cu dimensiuni specifice in functie de producator. In ambele cazuri este necesara folosirea unui strat de geotextil care sa nu permita afectarea stratului de spuma de radacini sau agregatele de drenaj.

 

Termoizolarea peretilor – spuma sau placile de spuma pot fi folosite indiferent de conformatia peretilor (fie acestia pe structura de zidarie sau pe structuri usoare din lemn sau metal). In cazuri speciale, se pot folosi si la interiorul constructiilor (acolo unde nu se poate ajunge in zonele exterioare), luandu-se masuri de inserare a unor elemente care sa permita finisarea ulterioara a peretelui.

 

 

Termoizolarea acoperisurilor – se pot folosi atat spume, cat si panouri din spume; trebuie avut in vedere comportamentul in utilizare al structurii, pentru a nu afecta termoizolatia prin crearea de punti termice in cazul in care structura are dilatatii sau contractii. Pentru a evita astfel de probleme, placile se pot monta in camp continuu deasupra asterelei.

 

Termoizolarea teraselor – in functie de conformarea teraselor se pot folosi atat spuma, cat si placi din spuma, indiferent de tipul de terasa, circulabila, necirculabila sau gradina si indiferent de tipul de constructie, rezidential, comercial sau industrial. In cazul teraselor necirculabile trebuie avut in vedere o protectie suplimentara care sa protejeze materialul de lumina solara.

Folii termoizolante

Se poate considera ca acestea constituie o varianta moderna de termoizolare a constructiilor, fiind vorba de folii speciale cu grosime de maxim 2 cm, alcatuite din doua sau mai multe folii care inglobeaza capsule cu aer intre ele. Conditia esentiala este continuitatea foliei si foarte importanta este etansarea foliilor la imbinari. Foliile se recomanda pentru utilizare in special la interior si numai in cazul folosirii de tencuieli uscate (placarea peretilor cu placi din gips-carton) sau compartimentari pe structuri usoare (pereti din gips-carton). Se pot utiliza atat la pereti, cat si la plansee interioare sau la sarpante cu montaj catre partea calda a incaperii.

 

 

Termoizolatii din fibre celulozice

 Reciclarea diverselor produse din nenumarate domenii a condus la aparitia unor noi materiale care si-au gasit utilizarea in domeniul constructiilor in calitate chiar de produse ecologice, atat datorita faptului ca sunt constituite din materiale reciclate, cat si datorita calitatilor pe care le confera cladirilor.

In fapt, termoizolatiile din fibre celulozice, sunt obtinute prin recilarea hartiei (carti, ziare, reviste, ambalaje) a rumegusului obtinut din procesarea lemnului etc. Produsul se obtine din fibre foarte mici, celulozice, care se pot monta prin pulverivare, mai ales in cazul constructiilor pe structuri usoare din lemn sau metal, au o excelenta rezistenta la foc si se muleaza perfect pe toate elementele constructive.

 

 

Au urmatoarele domenii de utilizare :

 

Termoizolarea peretilor de exterior – este vorba in principal de pereti pe structuri usoare din lemn sau metal; pentru rezultate foarte bune se recomanda montarea unei folii impermeabile catre exterior care sa nu permita scurgeri accidentale de apa in interiorul materialului, iar catre interior montarea unei folii bariera impotriva vaporilor, care sa nu permita infiltrarea vaporilor, respectiv condensarea acestora in material. In cazul in care este vorba de pereti din zidarie sau de beton se recomanda montarea unui schelet de lemn care sa constituie suportul pentru tencuiala uscata. Se recomanda deasemenea pozarea unei folii bariera impotriva vaporilor.

 

Termoizolarea planseelor intermediare – este vorba tot despre constructii pe structuri usoare, pe lemn sau metal cu recomandarea ca produsul sa se monteze intre folii care sa nu permita scurgerea accindentala de apa sau condensarea de vapori in structura. In cazul pardoselilor pe structura de beton, montajul se face intre grinzisoare de lemn cu aceleasi masuri de precautie ca si in cazul pardoselilor pe structuri usoare.

 

Termoizolarea sarpantelor – sunt valabile aceleasi reguli ca si in cazul peretilor de exterior. Este obligatorie montarea foliei exterioare care sa impiedice scurgerea accidentala a apei in structura materialului.

 

Termoizolatii din materiale naturale

 Intentia de a construi ecologic a condus la folosirea de diverse materiale de provenienta naturala, paie, stuf, argila, lana etc., materiale care pot fi gasite in general usor si care nu implica procesare industriala. Exista mai multe exemple, in functie de regiune sau tara unde au fost folosite aceste tipuri de materiale in diverse variante.

Termoizolatii din paie

Folosite in general in zone cu caracter agricol, acolo unde acest tip de material se poate gasi in mod curent. Necesita o minima procesare, pentru a se aranja paiele pe o singura directie, iar pentru rezultate mai bune se pot folosi in panouri prefabricate si montate in situ. Este recomandat ca, indiferent de modul de montaj, sa se foloseasca o folie impermeabila la apa, care sa se monteze catre exterior, si o folie bariera impotriva vaporilor, care sa se monteze la interior, pentru a impiedica condensarea vaporilor in structura materialului termoizolant.

 

Termoizolatii din lana

In principiu lana se poate folosi ca si vata de sticla sau bazaltica, pe acelasi principiu, urmarind insa, ca fenomen foarte important, reducerea umiditatii din structura materialului si respectiv pastrarea acestuia in stare uscata. Aceasta inseamna impiedicarea nu doar a scurgerilor accidentale de apa din exterior, ci si a penetrarii vaporilor (respectiv condensarea acestora in structura materialului).

 

 

Termoizolatii din chirpici

Notiunea de «termoizolatie din chirpici» este doar relativ corecta, intrucat se refera de fapt la un sistem constructiv cu capacitate termoizolanta foarte buna, folosit mai ales in trecut, la constructia locuintelor. In prezent, cautarile de materiale naturale (ecologice) cu capacitate termoizolanta buna au readus la vedere sistemele vechi, printre care si acesta. Avand in vedere ca amestecul de paie, stuf si argila (chirpici) este destul de rezistent la umezeala, nu sunt necesare protectii suplimentare, bariere impotriva vaporilor etc. Tencuielile interioare si exterioare trebuie sa permita peretelui sa respire, astfel incat in interiorul structurii sa nu se acumuleze prea multa umiditate. In general pentru acoperis se foloseste o sarpanta de lemn cu panta redusa si se construieste ca un acoperis inierbat.

Cateva concluzii despre termoizolatii

Iata cateva lucruri pe care este bine sa le stiti inainte de a va apuca sa va termoizolati casa :

• Grosimea necesara de material termoizolant se calculeaza in functie de mai multi parametrii. 

• Alegerea unui material termoizolant (vata, polistiren, celuloza, etc) se face si in functie de solutiile constructive alese. 

 • Materialele termoizolante trebuie protejate la umiditate si la apa (mai ales cele pe baza de fibre din vata de sticla si bazaltica, celuloza, lana sau paie). Prezenta apei in material scade proprietatile termoizolante si poate conduce chiar la degradarea acestora, mai ales daca e vorba de materiale naturale (celuloza, lana sau paie). 

(Despre avantajele si dezavantajele utilizarii fiecarui material in parte, cititi mai multe in dosarele tematice dedicate acestora.)

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.