Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Masa, un obiect de mobilier indispensabil. Functionalitate si design

Masa, un obiect de mobilier indispensabil. Functionalitate si design

Nu lipseste din nici o casa, oricat de putin mobilier ar fi in aceasta. Dar daca nu exista nici macar o masa intr-un spatiu locuit, atunci acel loc ne da o senzatie ca ceva esential lipseste, creandu-ne si o stare de disconfort. Desi e vorba de o investitie minima comparativ cu alte obiecte de mobilier, cheltuiala cu o masa fie ea si cea mai simpla se va raporta, asadar, la o serie de parametri importanti: unii dintre acestia sunt intuitivi, ii simtiti necesari fara sa va ganditi prea mult, iar pe altii descoperiti pe masura ce va definiti necesitatile. Care sunt extrem de variabile, de la o familie la alta.



In cazul in care nu se ia setul de mobilier cu totul, multi isi cumpara intai dulapurile, bibliotecile, canapelele si alte corpuri care se vor organiza de-a lungul peretilor. Masa este lasata la urma din simplul motiv ca exista atat de multe oferte pe piata incat este aproape imposibil sa nu se poata “asorta” ceva ansamblului. In plus, in cazul ca se doreste doar modificarea decorului, masa pare cel mai usor de schimbat (desi e luata si impreuna cu scaunele).

Este o atitudine corecta, atunci cand se incepe mobiliarea fiind importante dispunerea in spatiu, compartimentarea si locul central lasat liber, insa tocmai faptul ca atentia cumparatorilor e centrata pe restul mobilierului face sa nu bagam de seama cat de mult ne deserveste masa in sine o serie de necesitati familiale.

Rotunde, patrate, dreptunghiulare, inalte sau scunde, din lemn, plastic, fier forjat, pliabile sau fixe, mesele sunt ca


Afara sau inauntru? E vorba, desigur, de materialele din care e facuta masa, astfel incat, daca e pozitionata afara sa reziste la soare, ploaie ori la umezeala din aer. Si greutatea mesei e importanta in acest caz, la fel ca si posibilitatea plierii sau mutarii rapide, insa fara ca din acest motiv stabilitatea sa aiba de suferit, mai ales ca nu intotdeauna poate fi pozitionata pe o suprafata perfect plana. Dar si inauntru ne dorim mese rezistente la zgarieturi, usor de curatat, aspectuoase. Alegerea materialului cel mai bun este o chestiune subiectiva, pentru ca trebuie adaptata nu doar la factorii mentionati, ci si la design si costuri. Oricum, e de la sine inteles ca mesele de afara, mai ales daca sunt din lemn sau au picioare din fier trebuie protejate de ploaie, dar si de soarele puternic. Lemnul este sensibil si la interior, el fiind predispus zgarieturilor, lacul reprezentand o protectie suplimentara, insa care poate fi zgariata la randul sau. Aspectul si materialul natural insa face ca lemnul sa fie favorit, chiar daca e mai pretentios la intretinere.


Rezistenta. Daca PAL-ul furniruit este estetic si accesibil ca pret, durabilitatea in timp este mai mica decat in cazul lemnului. Pe langa material, prelucrarea si imbinarile sunt esentiale pentru a spori rezistenta mesei. Acestea sunt la fel de importante si pentru stabilitate. 


Spatiul deservit. Livingul si bucataria nu se pot lipsi, fiecare, de cate o masa. Bucatariile mici de bloc, din garsoniere, sufera adesea la acest capitol. Un balcon, o terasa, spatiile destinate lucrului sau socializarii au si ele nevoie de un asemenea accesoriu. La fel, daca nu exista o incapere pentru birou, masa din orice alta camera poate indeplini functia acestuia.


Functionalitatea. Mesele sunt de fapt multifunctionale: acelasi blat poate fi folosit pentru a se prepara pe el mancarea sau rapid eliberat pentru a face loc farfuriilor de servit, dar si unui leptop sau actelor atunci cand un birou lipseste ori e ocupat. In jurul mesei se sta pentru a socializa, dar si de unul singur, pentru lucru sau o serie de activitati casnice. Este evident ca in acest caz doar mesele pe picioare inalte, la care sa se poata sta confortabil pe un scaun isi indeplinesc pe deplin rolul. Masutele de cafea nu sunt facute decat pentru a juca rol de suport de cani sau pahare si destul de putin pentru activitati sociale (de genul un joc de remi sau unul de sah). Ceva mai bine stau mesele tip bar, dar pozitia la inaltime trebuie completata de scaune pe care sa se poata sta nu doar drept, ci si cu picioarele sprijinte. Cele din urma sunt preferate pentru aspect si spatiul mic pe care il ocupa, dar nu sunt recomandate activitatilor care cer mai mult timp. Mesele clasice raman, deci, cele mai bune pentru a indeplini o serie de functii. In cazul lor, e bine ca dimensiunea tabliei sa fie suficient de mare pentru a permite libertatea in miscari a cel putin doi oameni asezati simultan la masa. Desigur, o masa prea mare ocupa si mult prea mult loc. In functie de spatiu se poate opta, evident, pentru mese extensibile, care se pot lungi in caz de nevoie (dar pot suferi oarecum la capitolul stabilitate). Forma joaca si ea un rol important in acest caz.


Formele Patratul sau dreptunghiul permit miscarile confortabile si o dispunere carteziana in spatiu, o ordine necesara in multe contexte. Insa la fel de avantajoasa si recomandata intr-o serie de situatii de mobilare (mai putin in aceea in care se doreste folosirea mesei si pe post de birou) este forma de cerc. In afara de faptul ca forma incurajeaza o comunicare mai buna intre cei care iau loc in jurul lor, mesele rotunde sunt mai confortabile si protejeaza de accidentarile minore pe care mesele cu colturi le provoaca adesea. Unii designeri creeaza mese si cu alte forme, triunghiulare, pentagonale etc., dar toate regulile ergonomice spun ca acestea nu sunt recomandate (cu exceptia cazului in care sunt facute pe comanda sau luate special pentru un anume colt, in spatii mici, in care nu exista alte solutii de mobilare. Din pacate, in astfel de locuinte solutiile sunt luate in functie de limitarile casei, pentru ca nu se mai poate vorbi de confort, ci de a te descurca mai bine cu ce ai la dispozitie.) O oarecare abatere de la regula o constituie mesele ovale sau cu blat ondulat (semisferice, serpuitoare, cu cavitati). Faptul ca nu au colturi e un lucru bun, iar de cand cu formele organice se pot potrivi bine in spatiile moderne. Corpul cuiva poate sta bin oarecum protejat in stanga si in dreapta, intr-o cavitate (dar nu prea “adanca”), insa ar trebui urmarit si ce se intampla in cazul in care mai multe persoane se aduna in jurul mesei si cat de confortabil actioneaza sau interactioneaza.


Picioarele, stabilitatea Din dorinta crearii unui design original, se renunta uneori la clasicele picioare in favoarea unui picior compact sau a unui suport tip postament. Atata timp cat acesta permite tinerea picioarelor mesenilor corect sub masa, sunt acceptabile si astfel de solutii, altfel nu faceti rabat de la pozitia confortabila. Unele mese au imediat sub blat si un rand de sertare, dar desi ofera spatiu suplimentar de depozitare, nici acestea nu sunt de dorit in caz ca incomodeaza la asezarea pe scaun.


Valoarea decorativa. Dupa toate acestea, o masa mai trebuie sa arate si bine. Valoarea ornamentala merge de la cat de decorativa este masa prin ea insasi, pana la cum o decoram (un vas cu flori in centru ar trebui sa fie de ajuns, pana la urma e nevoie sa ramana functionala). Desigur ca materialul din care e facuta trebuie pus in valoare, daca merita. Si chiar daca nu se mai poarta fetele de masa (sunt folosite cel mult pentru cine romantice), protejarea mesei este necesara: servetele si suporturile raman, asadar, pe pozitii.


Concluzii: O masa simpla, medie, patrata sau rotunda, cu patru picioare sau cu unul stabil ar trebui sa fie suficienta pentru majoritatea incaperilor cu activitati de zi. Pozitionarea ei, centrala, cu spatiu in jur pe toate partile, e de dorit: daca cea patrata e lipita de un perete face accesul imposibil sau incomod pe trei laturi din cele patru disponibile. Chiar si in balcoane faceti la fel: in loc sa lipiti masa de un perete luati mai bine una mai mica, care va crea si senzatia de loc mai spatios.

Simplitatea recomandata nu inseamna insa sa faceti rabat de la materiale bune sau un design deosebit. Pentru ergonomia fiziologica, mai e nevoie de: un blat suficient de gros, rezistent, ferm sub brate, si de un acces corect cu picioarele sub masa sau sprijinite. In spatiile multifunctionale, de pilda in zone cu bucatarie deschisa spre living se folosesc mult mesele tip bar si se adauga o masuta pentru cafea. Daca estetic se compenseaza una pe alta, iar inaltimile variabile arata bine, unele activitati obisnuite vor fi insa oarecum inconfortabile. Intr-un asemenea spatiu, ar fi bine sa adaugati si o masa rotunda de patru persoane.


Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România