Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Lumina si umbra in casa: tipuri de obloane

Lumina si umbra in casa: tipuri de obloane

Soarele devine din ce in ce mai puternic, asadar, in cautarea unei protectii pentru ferestre, obloanele par o solutie foarte buna. Nu doar ca reduc cantitatea de lumina ce patrunde in casa, dar ele asigura si o buna izolare termica, fie vara, fie iarna, ca sa nu mai vorbim de protectia suplimentara in fata intrarilor prin efractie. Nici protectia fonica nu este de neglijat: ele pot macar ameliora zgomotul strazii.Exista mai multe tipuri de obloane, de aceea, daca vreti sa montati unele, iata cateva dintre caracteristicile cele mai importante ale fiecarei categorii.

 

Obloanele, protectii exterioare ale ferestrelor, se incadreaza in doua mari grupe, in functie de modul de deschidere: batante si rulante. Desi ori de cate ori spunem obloane ne gandim la clasicul lemn, ele pot fi facute nu doar din acesta, ci din materiale diverse, cum ar fi PVC sau metal (otel, aluminiu etc.). Lemnul este preferat pentru ca ofera cea mai buna izolare in fata caldurii, dar pe de alta parte, obloanele din alte materiale sunt estetice, au o serie de culori (nu mai necesita vopsire) si ofera posibilitatea unei manipulari mai usoare in cazul obloanelor rulante.

 

 

Obloanele batante se intalnesc frecvent in cazul locuintelor traditionale sic el mai adesea sunt facute din lemn. Se deschid in exterior, ca niste ferestre, balamalele fiind montate  pe  verticala. Sunt dotate si cu un sistem de rabatare si cu opritor, ca sa poata fi deschise partial, fara a lovi zidul, iar aspectul lor poate varia foarte mult. Fie ca sunt compacte (pline), fie ca sunt compuse din sipci montate ca niste lamele (pentru a lasa o parte din lumina sa intre in casa, dar si pentru a lasa aerul sa circule, distanta la care sunt montate aceste lamele unele de altele putand varia) raspund in general si unui anumit specific traditional.  Obloanele sunt fabricate pe dimensiuni standard, dar pentru ferestrele cu conformatii speciale oricine isi poate face propriile modele, comandandu-le la un templar sau chiar lucrand de unul singur. Lemnul de brad este oricum cel mai folosit in acest ultim caz. Avantajul major al obloanelor batante este ca se pot renova cu usurinta, in timp ce un dezavantaj este faptul ca pentru a le deschide sau inchide din interior trebuie sa deschideti si fereastra.

 

 

Obloanele rulante nu obliga la deschiderea ferestrei, ele putand fi actionate din casa: aceasta deoarece sunt montate intr-o cutie, pe fatada, in interiorul careia pot fi rulate cand sunt stranse, pe un sistem asemanator cu cel al jaluzelelor. Se pot cobori nu doar total, ci si partial, blocandu-se acolo unde vreti sa le opriti: astfel o parte din lumina de afara poate patrunde in continuare in locuinta Unele sisteme sunt prevazute cu un sistem de blocare suplimentar si se opresc daca intalnesc un obstacol (de exemplu, daca aveti o pisica ce obisnuieste sa strecoare pe fereastra, oblonul se blocheaza cand o “simte” in drum). Desigur, cel mai adesea obloanele rulante sunt facute din PVC sau aluminiu si se intalnesc mai mult la bloc. Sunt folosite in acest caz nu doar datorita faptului ca asigura umbra, ci si pentru ca protejeaza ferestrele de vant, praf sau murdarie ce se poate scurge de la etajele superioare. Pot fi deschise si inchise atat mecanic (cu ajutorul unei manivele sau a unei benzi), cat si automat (cu un sistem pe telecomanda). Pentru parter, puteti cauta obloane cu sistem antiefractie.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva