Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Locuinta pe un petec din terenul parintilor

Locuinta pe un petec din terenul parintilor

Avand in vedere costurile proprietatilor in Tokyo, proprietarii acestei noi case s-au bucurat de oportunitatea pe care au avut-o putand sa foloseasca petecul de teren ramas liber in curtea casei parintilor. Echipa de arhitecti de la APOLLO Architects&Associates le-a propus o volumetrie interesanta, adaptata cerintelor de spatiu ale noii familii dar si la constrangerile pe care terenul si vecinii le impuneau.

 

Parte din parter a fost amenajat ca studio foto in timp ce spatiile de locuit au fost mutate la etaj unde se afla si accesul propriu zis in casa. Avand in vedere ca terenul ramas era ingust si lung, a fost nevoie de un design care sa foloseasca la maxim aceasta profunzime, tinand cont de distanta si de constrastul cu locuinta traditionala a parintilor. Volumul cu forme albe ascutite si suprafete vitrate de mari dimensiuni permite crearea unor spatii interioare in stransa legatura cu cele exterioare, fie ca vorbim despre terase fie ca este vorba despre curtea comuna.

 

 

Scara intr-o rampa ce urca lin spre primul nivel al casei se potriveste ca forma cu peretele ascutit, inclinat al volumetriei, creand o linie care conduce musafirii catre intrarea in casa. Acoperisul inclinat realizat prin pantele diferite de pe zona de nord si sud creaza o imagine exterioara deosebita care este perceputa si de la interior. Lumina care patrunde in incaperi prin intermediul luminatorului ce strabate pe lungime casa, proiecteaza jocuri de umbre pe peretii finisati in alb ai incaperilor. Perspectiva catre cer pe care o ofera aceasta suprafata vitrata are menirea de ai face pe proprietari sa uite ca se afla intr-o zona rezidentiala intens populata.

 

Etajul este deschis, spatiile comunicand liber intre ele iar in zona supantei de deasupra bucatariei se ajunge prin intermediul unei scari verticale. Diferentierea dintre functiuni se face prin intermediul pardoselii si a celor trei trepte care trebuiesc coborate pentru a ajunge in zona locului de luat masa si a bucatariei. Accesul spre parter se face printr-o scara interioara, care conduce in holul de distributie catre zona studioului si a dormitoarelor.

 

 

Continuarea ritmica a elementelor oblice, prezente in multe locuri din casa, creaza o dinamica placuta in spatiile interioare. Una dintre caracteristicile acestei case este lipsa unei granite bine definite intre zone si functiuni, cum este cazul livingului care beneficiaza de o varietate mare de tipuri de lumina naturala si care este folosit ca loc in care se fac fotografiile.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.archdaily.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva