Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Lemnul transparent care poate reduce facturile la întreținere

In urma cu trei ani, cercetatorii de la Universitatea Tehnica Regala (KTH) din Suedia prezentau lumii lemnul transparent - o alternativa mai ieftina, dar si mai rezistenta, la sticla bazata pe dioxid de siliciu folosita in prezent in constructii.

Pentru a obtine materialul, echipa condusa de Lars Berglund a inlaturat lignina, care da lemnului culoarea maronie, din fibrele unui arbore tropical numit balsa. Ulterior, fibrele albe au fost combinate cu polimetacrilat de metil (plexiglas), rezultand un lemn translucid, mai puternic si mai rezistent decat panourile transparente din plexiglas obisnuite.

Pentru ca intotdeauna este loc de imbunatatiri, Berglund a anuntat de curand ca, impreuna cu doctoranda Celine Montanari, a adus unele modificari materialului, care acum nu este numai transparent, ci poate in plus sa absoarba si sa retina caldura, eliberand-o atunci cand este nevoie, potrivit 

American Chemical Society.


Mai exact, cei doi au adaugat in compozitie un polimer numit polietilenglicol. Acest polimer poate sa retina si sa disperseze caldura, topindu-se atunci cand temperatura atinge 27 de grade Celsius. Cand mai tarziu, temperatura scade, revine in forma solida, eliberand energia stocata. Noul material poate fi folosit la constructia caselor eficiente energetic.

"In timpul zilei, materialul va absorbi caldura inainte ca aceasta sa ajunga in spatiul interior, unde va fi astfel mai racoare decat afara. Noaptea, are loc fenomenul opus - polietilenglicolul devine solid si elibereaza caldura in interior, astfel incat poti mentine o temperatura constanta in casa", explica Montanari.

In plus, fibrele de lemn si polietilenglicolul sunt biodegradabile. Nu acelasi lucru poate fi spus si despre plexiglas, dar se are in vedere inlocuirea acestuia cu un polimer mai prietenos cu mediul.

Cercetatorii spera sa aduca pe piata versiunea comerciala a tehnologiei in urmatorii cinci ani.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România