Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Izolatie termica si fonica eficienta cu vata minerala de sticla

Indiferent ca vorbim de realizarea unei constructii noi sau de renovarea uneia existente, ne lovim inevitabil de doua probleme: izolatia termica si izolatia fonica. Ambele au repercusiuni atat asupra confortului locatarilor, cat si asupra costurilor exploatarii imobilului. In aceste conditii, este absolut necesara gasirea unei solutii eficiente din punct de vedere tehnic, dar mai ales fezabila din punct de vedere al costurilor.

CARE ESTE SOLUTIA? VATA MINERALA DE STICLA
Folosirea produselor din vata minerala de sticla, in raport cu alte materiale de constructie, imbuntateste atat performantele termice ale cladirii, cat si gradul de izolare fonica al constructiei.
Pentru o mai buna intelegere a comportamentului produselor realizate din vata minerala de sticla, vom analiza separat atat comportamentul termic al acestora, cat si pe cel acustic.

PROPRIETATILE TERMOIZOLATOARE
Caracteristicile termoizolatoare ale produselor deriva din insasi tehnologia utilizata la realizarea lor, fapt ce permite obtinerea unei impaslituri din fibre continue de material cu inglobarea unui volum mare de aer intre ele, acesta fiind impiedicat sa circule liber. Filarea materialului la temperaturi de 1400 grade in fibre cu grosimi de 4-5 microni, precum si utilizarea unor lianti speciali, permite obtinerea unui material cu o elasticitate deosebita, avand coeficienti de conductivitate termica λ cu valori de 0,030-0,040 W/m*K.

Orice material (de o anumita grosime si la o anumita diferenta de temperatura) este definit de conductivitatea termica λ, care reprezinta cantitatea de caldura exprimata �n watt W, transmisa printr-un m2 din materialul respectiv cu o grosime de 1 m, timp de o ora, la o diferenta de 1grad C intre suprafata sa interioara si cea exterioara. Pe scurt, cu cat valoarea acestui coeficient este mai mica pentru un anumit produs, cu atat proprietatile izolatoare ale acelui material sunt mai bune. In figura 1 sunt prezentate grosimile necesare pentru obtinerea unor caracteristici identice din punct de vedere termic la diverse materiale de constructii.Se poate observa ca pentru obtinerea unor performante termice identice cu cele obtinute in cazul folosirii unei strat de vata minerala de sticla de 10cm, este necesara folosirea unei grosimi mai mari de 1 m de caramida.


PROPRIETATILE FONOIZOLATOARE
Traim intr-o lume zgomotoasa. Suntem expusi zgomotelor care ne afecteaza calitatea vietii 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Efectele pe care expunerea la zgomot le are asupra sanatatii constituie o problema de sanatate publica din ce in ce mai acuta. La nivel european, 80 de milioane de cetateni UE (20%) sunt expusi unor niveluri de zgomot inacceptabil de mari, ce duc la tulburari de somn si la alte efecte adverse pentru sanatate. Pierderile financiare datorate zgomotului din mediul inconjurator sunt estimate la 12 miliarde de Euro/an.In functie de modul de transmisie sau de sursa de provenienta, exista mai multe tipuri de zgomot:
- zgomot exterior (aerian) generat de trafic;
- zgomot generat in interiorul incaperilor (aerian): hi-fi, televizor;
- zgomot de impact;
- zgomot generat de echipamente tehnice (structural): lift, instalatii sanitare, etc.

Zgomot aerian
In cazul zgomotului aerian, caracterizarea performantelor acustice ale structurilor despartitoare se face cu ajutorul Rw: indicele de izolare la zgomot aerian, la o frecventa de 500 Hz. Cu cat Rw este mai mare, cu atat izolatia fonica asigurata de structura este mai buna.Peretii dubli despartitori cu placi de gips-carton Rigips, avand in cavitatea despartitoare ca material de umplere vata minerala de sticla Isover, constituie solutia cea mai eficienta si mai putin costisitoare pentru asigurarea unei izolatii fonice excelente intre incaperile unui apartament sau intre diferite apartamente. Avantajele structurilor duble cu gips-carton, in comparatie cu solutiile clasice, sunt:
- translatarea in afara spectrului de audibilitate a frecventei de rezonanta;
- atenuarea undelor sonore ce se propaga prin pereti;
- atenuarea undelor sonore din cavitatile despartitoare.


Zgomot de impact
Daca in cazul zgomotului aerian este afectata o arie limitata in imprejurimile sursei, in cazul zgomotului de impact, datorita caracteristicilor sale, acesta se propaga in toata cladirea. Solutia optima in cazul acesta este sistemul de dala flotanta.Prin inserarea unui strat de vata minerala de sticla Isover intre planseu si sapa, se realizeaza o desolidarizare a elementelor componente, ce duce la reducerea drastica a transmisiei prin structura, asa cum se poate vedea si in imaginea alaturata.Datorita:
- coeficientului optim de elasticitate dinamica;
- duratei lungi de viata;
- usurintei la montare;
vata minerala de sticla reprezinta solutia ideala pentru realizarea pardoselilor cu dala flotanta si, implicit, a izolarii la zgomotul de impact.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
Saint-Gobain ISOVER
Lucru în România