Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Importanța curățării coșului de fum

Curatarea si verificarea cosului de fum este o procedura foarte importanta, necesara pentru a evita producerea unor dezastre si pentru a oferi siguranta casei tale. Aceasta procedura trebuie realizata indiferent de tipul sistemului de incalzire folosit, fie ca este vorba despre centrala termica, centrala pe pelelti, soba pe lemne sau cuptor de coacere.
Importanța curățării coșului de fum

Potrivit legislatei in vigoare, curatarea si verificarea cosului de fum trebuie efectuata cel putin o data pe an de catre o persoana sau o firma autorizata in acest domeniu, care va va elibera o adeverinta si un proces verbal verificare/curatare.

Necuratarea cosului de fum duce la infundarea acestuia cu funingine si alte reziduuri rezultate in urma arderilor si uneori poate duce la auto-aprinderea cosului de fum din cauza depunerilor de gudron, ceea ce creste riscul de incendiu. Un cos de fum infundat creste riscul intoxicarii cu monoxid de carbon, ca urmare a faptului ca fumul nu poate fi eliminat. De asemenea, eficienta semineului, a centralei, a sobei sau a cuptorului scade simtitor in cazul unui cos infundat.

Pe langa acumularea reziduurilor si a funiginei, mai exista si alti factori care pot duce la functionarea necorespunzatoare a cosului de fum:

- Condensul acid rezultat in urma arderilor poate determina dislocarea caramizilor (in cazul cosului construit din caramida clasica), care la randul lor pot infunda cosul;
- Pasarile care isi fac cuib in interiorul cosului de fum sau deasupra acestuia obturand evacuarea fumului;
- Panzele de paianjen, frunze sau alte obiecte aduse de vant;
- Improvizatiile folosite pentru construirea cosului de fum;
- Combustibilul lemnos cu o umiditate mai mare de 20% - din care rezulta gudronul umed;
- Reglarea necorespunzatoare a centralei termice pe lemne - rezulta gudron umed;
- Cos de fum subdimensionat.

Acestia sunt doar cativa dintre factorii care pot duce la infundarea si functionarea necorespunzatoare a cosului de fum.

Curatarea cosului de fum este de doua tipuri: curatare chimica si curatare mecanica.

Curatarea mecanica este prevazuta de lege ca fiind obligatorie. Aceasta trebuie efectuata anual sau o data la 6 luni, in functie de combustibilul folosit si de tipul sistemului de incalzire ales. Curatarea mecanica presupune curatarea profesionala si indepartarea depunerilor (fara a deteriora cosul de fum) si verificarea aparitiei unor posibile probleme structurale ale cosului de fum.

Curatarea chimica presupune folosirea unori solutii chimice care ajuta la uscarea gudronului umed, astfel incat ulterior sa se poata face curatarea mecanica in siguranta.

Noi va punem la dispozitie cosuri de fum profesionale, triplustrat izolate, realizate la standarde de siguranta europene. Una dintre cele mai importante conditii pentru acordarea garantiei de 30 de ani oferita este efectuarea curatarii cosului de fum doar de catre personal calificat si autorizat, cel putin o data pe an.

Curatarea se va face documentat, cosarul autorizat va elibera o adeverinta si un proces verbal de curatate/verificare a cosului de fum. Acest document se pastreaza impreuna cu documentele cosului de fum, fiind necesare pentru aplicarea garantiei.

Va recomandam sa apelati cu incredere la serviciile oferite de cosarii autorizati ASFOCH din toata tara. Aici gasiti lista cosarilor autorizati, din care puteti alege in functie de zona in care locuiti.

Articol scris de
KaminHorn
Lucru în România