Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Hota, alegere si sfaturi utile

Hota, alegere si sfaturi utile

Utila in special in cazurile in care aerisirea bucatariei lasa de dorit, hota reprezinta una dintre cele mai importante piese dintr-o bucatarie moderna. Nu doar pentru ca elimina aburii si mirosurile din incapere, dar si pentru ca ofera posibilitatea ca spatiul de gatit sa fie ferit de o serie de influente exterioare. Iata cateva dintre lucrurile de care sa tineti cont atunci cand va ganditi sa va montati o hota.




Exista persoane care, dat fiind faptul ca au aragazul in apropierea geamului, nu considera ca ar trebui sa-si achizitioneze una, afirmand ca, daca inchid usa bucatariei mirosurile raman in bucatarie, iar daca tin geamul deschis eliminarea mirosurilor si aburilor se face direct, pe cale naturala. Iarna, insa, cand afara e frig sau viscoleste, aerisirea cu ajutorul ferestrei nu mai e deloc eficienta. Are de suferit atat gatitul (flacara aragazului poate sa fie afectata, chiar stinsa) cat si incaperea, din pricina pierderilor termice.  Dar si vara, pe de alta parte, o serie de insecte sau praf de afara pot patrunde in bucatarie, direct peste aragaz sau plita, afecatnd igiena gatitului. Consumul de curent electric este compensat, fara nici o indoiala, de serviciile pe care le aduce hota uneia dintre cele mai importante activitati casnice, gatitul.



Hota trebuie sa aiba dimensiunea suprafetei de absorbtie egala cu suprafata plitei pe care se gateste. Tehnic, poate sa fie mai mare dect cea din urma, dar unii considera inestetica o diferenta prea mare de dimensiuni si in plus mai dificil de incastrat intr-un dulap de mascare.


O distanta de 65-70 cm intre plita si hota este cea mai eficienta: absorbita aburilor se va face bine, dar in acelasi timp motorul hotei va fi protejat de caldura. Nu in ultimul rand, este o pozitionare si ergonomica - spatiul va fi suficient de confortabil pentru miscarile care trebuie facute deasupra suprafetei de gatit.


Toate modelele de hote au trepte de nivel (viteza) de evacuare a aerului, ca sa poata fi reglate in functie de volumul de aburi sau miros produse dedesubt. Recomandarile cu privire la puterea maxima acesteia vorbesc adesea despre o capacitate de evacuare de peste 600 mc aer. Insa nu este o regula neaparat generala. Aceste coeficient depinde nu doar de ce si cat de intens se gateste de obicei, ci si de dimensiunile bucatariei. Calculati volumul spatiului si inmultititi cu 12 pentru a obtine puterea minima necesara de evacuare a aerului. Dar daca aveti o bucatarie deschisa, alegeti o hota cu o putere de evacuare a aerului cat mai mare posibil (luati in calcul si restul spatiului deservit).


Bugetul pentru achitionarea hotei trebuie sa ia in calcul si corpul de mobilier in care aceasta va fi incastrata (estetic, va ascunde vederii tevile si accesoriile), dar si tuburile de evacuare, pretul manoperei de instalare si al perforarii peretelui. Apoi o eventuala rezugravirie/vopsire a peretelui perforat. Pentru cei care vor sa dea gauri in beton evitand operatiunile zgomotoase: exista sisteme profesionale de lucru (gaurirea cu carota diamantata, care opereaza o gaura perfecta in cel mai scurt timp posibil.)


Tehnic, chiar daca va va explica si mesterul care va instala teava de evacuare, evaluati spatiul dinainte, astfel incat distanta pe care o va parcurge tubul de evacuare pana la iesire sa nu fie mai mare de 4 metri. Desigur, exista posibilitatea executarii de lucrari la orice distanta, dar asta va solicita mai mult hota, care va trebui sa aiba o putere mai mare sau probabil va cere instalarea unui ventilator suplimentar si la gura de iesire. La fiecare metru in plus de tub de evacuare se pierd 20 mc din puterea hotei.


Tuburile de evacuare pot fi atat din aluminiu, cat si din PVC, si este foarte posibil sa fie nevoie si de coturi pentru diferente de nivel. Sunt mai recomandate coturile in unghi de 45 de grade (acestea ajutand aerul sa circule mai fluent), sau nu mai mult de doua coturi de 90 de grade.


Pe teava de evacuare, la exterior, se recomanda pozitionarea unei site, ca masura de protectie in calea pasarilor sau insectelor care isi pot face cuiburi aici. Acesta va trebui insa schimbat o data la 6 luni sau la un an, pentru ca se vor depune grasimi si praf pe el de-a lungul timpului.



Pentru produse recomandate consultati si:

Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România