Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura

HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura

Ar trebui ca fiecare birou de arhitectura sa aiba un spatiu de lucru deosebit, creativ iar studioul celor de la HASSEL din Brisbane este un astfel de exemplu. Echipa de la HASSEL s-a ocupat cu renovarea unei foste fabrici de paine Keating si transformarea acesteia in 2170mp spatiu de lucru. Aceasta reconversie pune in valoare integritatea istorica a cladirii si o actualizeaza, transformand-o intr-o locatie multi-functionala dedicata creatiei si expozitiilor. Acest proiect nu numai ca este un exemplu de reciclare inteligenta a fondului construit, dar le-a oferit echipei de arhitecti posibilitatea de a-si arata maiestria prin folosirea unor strategii sustenabile, precum iluminatul natural, ventialtia naturala, colectarea apei de ploaie si reciclarea.

 

Nu este simplu sa transformi o fosta fabrica de paine intr-un birou de proiectare deosebit, dar HASSELL a facut minuni si a creat un plan deschis, liber care sa puna impreuna spatiile de lucru cu cele destinate pentru intalnirile cu clientii. Fiind in acelasi timp beneficiar si proiectant, echipa de arhitecti a incercat sa pastreze mostenirea istorica a cladirii si sa completeze cu spatii noi care sa le satisfaca nevoile. Toate materialele noi, care nu isi gaseau locul in cladire au fost indepartate iar structura acesteia a fost pusa in evidenta. Din acest proces aproape 88% din deseurile rezultate au fost reciclate si refolosite. Arhitectii au pus in valoare cuptoarele originale tocmai pentru a arata trecutul si istoria cladirii.

 

 

Noul sediu ofera o gama variata de birouri, sali pentru discutii si intalniri, spatii pentru socializare si zone auxiliare care sa reflecte spiritul creator si colaborarea dintre membrii echipei, fara a-i priva pe acestia de confidentialitate si intimitate. Toate spatiile nou create au fost construite folosindu-se betonul, sticla si caramida si au fost diferentiate de existent pentru a respecta in felul acesta cladirea veche si pentru a evidentia interventiile. Ventilatia transversala a fost folosita peste tot unde spatiul a permis iar angajatii pot sa aleaga intre ventialtie naturala si cea mecanica, in functie de conditiile meteo. Vitrajele de mari dimensiuni ajuta la iluminarea naturala a spatiilor si la economia de energie. Nu in ultimul rand, s-au gandit sa implementeze un sistem de colectare a apei de ploaie si de stocare a acesteia pentru a fi folosita ulterior pentru irigarea spatiilor verzi.

 

Studioul HASSELL din Brisbane ofera spatii de lucru si de expunere pentru cei care abia pornesc la drum in aceasta profesie, fapt care contribuie la dezvoltarea comunitatii de profesionisti.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura
HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura
HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura
HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura

În mansardă se pot adopta diverse soluții de compartimentare sau distribuire a spațiilor: apartamente independente pe un nivel, pe un nivel cu supantă sau pe două niveluri, atunci când este vorba despre un acoperiș înalt. Singura problemă poate fi accesul, care trebuie rezolvat în condițiile cele mai bune.

Mansardarea poate fi de asemenea și o soluție de extindere pe verticală a ultimului nivel, accesul făcându-se prin intermediul unei scări interioare, din cadrul spaţiului de la ultimul nivel existent, astfel încât mansarda să devină un apartament tip duplex sau triplex împreună cu acel ultim nivel.

Formele obținute ale mansardei pot fi dintre cele mai diverse, în funcție de pantele învelitorii, dar câteva condiții trebuie să existe din perspective înălțimii utile. Astfel, în zona cu înălțime maximă, înălțimea utilă trebuie să fie de:

  • minimum 2,55 m pentru încăperile de locuit și bucătării
  • minimum 2,30 m pentru degajamente, debarale și băi

De asemenea, trebuie asigurată, cel puțin parțial, o înălțime liberă de circulație de minim 1,90 m, spațiul care îndeplinește această condiție fiind considerată zona activă a mansardei. Această zonă activă definește și confortul de care locatarii se pot bucura, fără să aibă grijă permanent la poziția capului, cum își mișcă mâinile sau cum se scoală de pe fotoliu. Restul spațiului poate fi inclus (și delimitat cu pereți) în zona utilă a mansardei, după reguli care depind de panta acoperișului. Cu cât panta este mai mare, cu atât putem mări suprafața utilă; astfel, peretele care limitează mansarda în zona joasă va avea cel puțin:

  • 1,50 m dacă acoperișul are panta mai mică de 20º
  • 1,20 m dacă acoperișul are panta cuprinsă între 20º și 45º
  • 1,00 m dacă acoperișul are panta de peste 45º

Tot ce nu îndeplinește aceste condiții este de preferat să nu fie inclus în spațiul util al mansardei, decât dacă poate fi ocupat cu zone de depozitare, pentru integrarea unor soluții de climatizare sau diverse instalații care să nu trebuiască accesate decât în cazuri excepționale.

Geometria spațiilor unei mansarde are caracteristici particulare față de o cameră obișnuită care poate fi prismatică, cilindrică etc.; problema este, desigur, tavanul înclinat, care va pune probleme amenajării, dotării cu obiecte sanitare sau echipamente de bucătărie și mobilării. De exemplu, se recomandă ca, atunci când patul este amplasat sub tavanul înclinat (ceea ce poate fi o metodă de utilizare eficientă a spațiului), la 70 cm de peretele scund să fie asigurată o înălțime de 1,90 m. În caz contrar, utilizatorul se poate accidenta.

De asemenea, tot pentru economia de spațiu și siguranța locatarului, se recomandă ca lângă peretele scund să fie amplasate obiecte de mobilier de înălțime redusă (biblioteci joase, bufete, scrinuri etc.). Condiția necesară pentru a nu fi deranjați de aceste soluții este ca relația dintre panta acoperișului și peretele scund să fie cea recomandată anterior. Totuși, acolo unde se desfășoară o activitate specifică ce necesită poziția verticală a persoanelor, mobilarea se va face astfel încât înălțimea liberă să fie de minimum 1,90 m. Este o cifră decentă, aleasă după statistici ce țin de media dimensiunii verticale a oamenilor, dar care, ce-i drept, nu poate asigura confortul persoanelor mai înalte.

În baie, lavoarul se poate amplasa în spaţiul cu înălţime liberă de minimum 1,90 m, iar vasul WC şi bideul se pot amplasa în spaţiul cu tavan înclinat, cu condiţia asigurării, la 70 cm de la perete, a înălţimii libere de circulaţie minime (1,90 m). Recomandarea aceasta poate fi respectată la mansardele cu panta acoperişului > 20° şi înălţimea peretelui delimitator al mansardei de minimum 1,20 m. Pentru pante mai mici, se recomandă fie dispunerea obiectelor sanitare pe pereţii cu înălţime mare, fie deplasarea peretelui delimitator al mansardei până la o cotă convenabilă; altfel este dificil și inestetic să aducem instalațiile de la perete până la obiectele sanitare.

După cum observăm, cele mai multe reguli prevăzute în normative sunt de un real folos, pentru că vizează siguranța și confortul. Iată de ce, atunci când decidem să transformăm podul în mansardă, trebuie să vedem în ce măsură spațiul respectiv ne poate ajuta, astfel încât să obținem un spațiu locuibil funcțional cu investiții cât mai eficiente.

Ioana Birta - Director financiar Grup TeraPlast
Ioana Birta - Director financiar Grup TeraPlast

Rezultatele consolidate în 2023 vor fi în ameliorare pe fondul reducerii volatilității prețurilor. Cifra de afaceri va crește din majorarea volumelor.

 

Segmentul Instalații și Reciclare va beneficia, începând cu a doua jumătate a anului, de un efect pozitiv al intrării în faza de execuție a proiectelor din Programul Anghel Saligny și a celor rămase în cadrul POIM. Demararea lucrărilor de infrastructură va duce la depășirea volumelor record din 2021.

 

Pentru segmentul Granule și Reciclare este prognozată o normalizare a condițiilor de piață din perspectiva stabilității prețurilor și implicit a cererii pentru produse fabricate în UE.

 

TeraGlass, prin segmentul Ferestre și uși, are în vedere un impact pozitiv în urma demarării proiectelor din PNRR privind eficiența energetică a clădirilor, cu un potențial la nivelul întregii piețe de 2 miliarde de lei. Pe acest segment Grupul anticipează o scădere a prețului mediu și o creștere a volumelor. Profitabilitatea se va îmbunătăți pe fondul dispariției presiunilor de creștere a prețurilor materiilor prime. Pe de altă parte, va exista un impact nefavorabil din cauza creșterii salariului minim în construcții.

 

Segmentul de ambalaje flexibile va înregistra o creștere a volumelor ca urmare a depășirii fazei de ramp-up, a lărgirii bazei de clienți și a creșterii cererii. În 2023, EBITDA la nivel de segment va intra în teritoriul pozitiv.

 

Grupul TeraPlast continuă investițiile în anul 2023. Este vorba despre suma totală de 102 milioane de lei, din care cele mai importante proiecte vizează o nouă fabrică pentru producția de folii stretch și o nouă centrală fotovoltaică. Astfel, Grupul își continuă diversificarea domeniilor de activitate și a regiunilor geografice în care dezvoltă afaceri, în paralel cu investiții verzi menite să îmbunătățească durabil independența energetică a Grupului și având la bază și programele guvernamentale de sprijin economic.

 

Bugetul prezentat pentru anul 2023 nu include efectele determinate de eventuale fuziuni/achiziții.

 

Despre TeraPlast


Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell. În cadrul evaluării Vektor în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al patrulea an consecutiv.

HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura

Segmentul Instalații și Reciclare a păstrat un trend pozitiv comparativ cu rezultatul record din 2021: EBITDA s-a îmbunătățit sensibil în sumă absolută și a ajuns la 51 milioane de lei. Marja EBITDA a rămas solidă, 10,4% pentru întreg anul 2022.


Cifra de afaceri a acestui segment s-a majorat cu 20% comparativ cu 2021, până la 488 milioane de lei. Deși cifra de afaceri a segmentului Instalații a crescut datorită inflației, volumele au stagnat raportat la 2021, ceea ce a generat presiuni pe marjă, respectiv transferul parțial al costurilor în piață. Obiectivul atins în anul 2022 a fost consolidarea cotei de piață, poziția de lider fiind esențială în vederea fructificării oportunităților de afaceri odată ce activitatea în domeniu își va reveni.

 

Segmentul Granule și Reciclare s-a confruntat cu o situație atipică în piață, cu apariția unor factori perturbatori, imposibil de anticipat. Pe fondul costurilor mărite cu energia din Uniunea Europeană au apărut diferențe semnificative de cotații între materiile prime din UE, inclusiv România, și cele din afara Uniunii Europene. Acest climat, a pus presiune pe marje, însă Grupul s-a concentrat pe conservarea cotei de piață și menținerea poziției de lider pe acest segment.

Contextul a lăsat urme în evoluția cifrei de afaceri a segmentului Granule și a determinat o reducere a EBITDA cu 53% față de 2021. Marja s-a menținut la un nivel de 10,1%, peste media TeraPlast.

 

Linia de business Ferestre & Uși, gestionată de TeraGlass, a avut o cifră de afaceri în creștere cu 30%, venită inclusiv din creșterea volumelor de vânzări. Segmentul s-a confruntat cu prețuri ale materiilor prime aflate în creștere accelerată, cele mai mari influențe putându-se simți la profilele de PVC și la sticlă. Capacitatea Grupului de a transfera pe lanțul valoric aceste costuri a fost limitată în condițiile în care clienții sunt marile lanțuri de bricolaj ale Europei, cu o putere considerabilă de negociere. Ca urmare, marjele au avut de suferit, iar EBITDA pentru această linie de business a cunoscut o contracție de 65% față de 2021.

 

Segmentul de Ambalaje flexibile a fost puternic grevat de lipsa unei încărcări optime a liniilor. Cantitățile produse în 2022 sunt la jumătate față de capacitatea de producție. Costurile de omologare, traduse în șarje mici de producție, au contribuit de asemenea la ineficiența liniei de business. Rentabilizarea acestei noi divizii în cadrul Grupului necesită mai mult timp decât estimările inițiale. Cu toate acestea, în a doua jumătate a anului 2022 s-au omologat unele produse industriale și au intrat în vigoare contracte cu marile lanțuri de retail, inclusiv pe piețe externe, ceea ce indică un trend crescător.

 

Profitul net al anului 2022 a fost de aproape 15,4 milioane de lei, în scădere cu 64% față de rezultatul excepțional din anul precedent. Evoluția a fost determinată pe de o parte de costurile cu amortizarea, pe fondul creșterii bazei de active a Grupului în urma investițiilor mari realizate și, pe de altă parte, de creșterea ratelor dobânzilor la lei, ceea ce pentru Grup a însemnat o cheltuială suplimentară de 8,3 milioane lei în 2022 față de 2021.

 

Tragem linie după un an dificil, plin de provocări care ne-au pus la încercare abilitățile de gestionare a situațiilor complexe. Deși unele segmente au performat la nivel record, rezultatul consolidat poartă amprenta perioadei pe care am parcurs-o. Am mers în continuare pe calea dezvoltării, în pofida contextului dificil, pentru a continua să livrăm creștere acționarilor noștri. Chiar dacă profitabilitatea a fost sub așteptări, avem baza pentru a livra rezultate odată cu începerea normalizării situației generale.” a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. „În acest moment considerăm că ce a fost mai greu a trecut, iar anul curent va aduce o revigorare, o reașezare, un context mai bun din perspectiva volatilității prețurilor, lucruri care pregătesc următoarea perioadă de creștere. Ne propunem creșteri pe toate segmentele și știm că efortul va fi susținut din partea echipei Grupului TeraPlast, așadar în condițiile actuale de predictibilitate suntem încrezători în atingerea bugetului.” a continuat dna Birta.

 

Buget 2023

HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura

„Am învățat din lecțiile anului 2022 cu privire la prognozarea în condiții de impredictibilitate economică, având permanent obiectivul de a excela în rezultate prin comparație cu anul 2021 care a reprezentat recordul absolut la nivel de Grup. Prin urmare, bugetul anului 2023 rămâne provocator și țintim ușoara depășire a recordului EBITDA înregistrat de Grup în 2021, bazându-ne și pe normalizarea segmentelor de business menite să diversifice afacerile noastre. Ne așteptăm la o îmbunătățire a domeniului nostru de activitate în a doua parte a anului 2023.” a concluzionat Ioana Birta.

HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura

Segmentul Instalații și Reciclare a păstrat un trend pozitiv comparativ cu rezultatul record din 2021: EBITDA s-a îmbunătățit sensibil în sumă absolută și a ajuns la 51 milioane de lei. Marja EBITDA a rămas solidă, 10,4% pentru întreg anul 2022.


Cifra de afaceri a acestui segment s-a majorat cu 20% comparativ cu 2021, până la 488 milioane de lei. Deși cifra de afaceri a segmentului Instalații a crescut datorită inflației, volumele au stagnat raportat la 2021, ceea ce a generat presiuni pe marjă, respectiv transferul parțial al costurilor în piață. Obiectivul atins în anul 2022 a fost consolidarea cotei de piață, poziția de lider fiind esențială în vederea fructificării oportunităților de afaceri odată ce activitatea în domeniu își va reveni.

 

Segmentul Granule și Reciclare s-a confruntat cu o situație atipică în piață, cu apariția unor factori perturbatori, imposibil de anticipat. Pe fondul costurilor mărite cu energia din Uniunea Europeană au apărut diferențe semnificative de cotații între materiile prime din UE, inclusiv România, și cele din afara Uniunii Europene. Acest climat, a pus presiune pe marje, însă Grupul s-a concentrat pe conservarea cotei de piață și menținerea poziției de lider pe acest segment.

Contextul a lăsat urme în evoluția cifrei de afaceri a segmentului Granule și a determinat o reducere a EBITDA cu 53% față de 2021. Marja s-a menținut la un nivel de 10,1%, peste media TeraPlast.

 

Linia de business Ferestre & Uși, gestionată de TeraGlass, a avut o cifră de afaceri în creștere cu 30%, venită inclusiv din creșterea volumelor de vânzări. Segmentul s-a confruntat cu prețuri ale materiilor prime aflate în creștere accelerată, cele mai mari influențe putându-se simți la profilele de PVC și la sticlă. Capacitatea Grupului de a transfera pe lanțul valoric aceste costuri a fost limitată în condițiile în care clienții sunt marile lanțuri de bricolaj ale Europei, cu o putere considerabilă de negociere. Ca urmare, marjele au avut de suferit, iar EBITDA pentru această linie de business a cunoscut o contracție de 65% față de 2021.

 

Segmentul de Ambalaje flexibile a fost puternic grevat de lipsa unei încărcări optime a liniilor. Cantitățile produse în 2022 sunt la jumătate față de capacitatea de producție. Costurile de omologare, traduse în șarje mici de producție, au contribuit de asemenea la ineficiența liniei de business. Rentabilizarea acestei noi divizii în cadrul Grupului necesită mai mult timp decât estimările inițiale. Cu toate acestea, în a doua jumătate a anului 2022 s-au omologat unele produse industriale și au intrat în vigoare contracte cu marile lanțuri de retail, inclusiv pe piețe externe, ceea ce indică un trend crescător.

 

Profitul net al anului 2022 a fost de aproape 15,4 milioane de lei, în scădere cu 64% față de rezultatul excepțional din anul precedent. Evoluția a fost determinată pe de o parte de costurile cu amortizarea, pe fondul creșterii bazei de active a Grupului în urma investițiilor mari realizate și, pe de altă parte, de creșterea ratelor dobânzilor la lei, ceea ce pentru Grup a însemnat o cheltuială suplimentară de 8,3 milioane lei în 2022 față de 2021.

 

„Tragem linie după un an dificil, plin de provocări care ne-au pus la încercare abilitățile de gestionare a situațiilor complexe. Deși unele segmente au performat la nivel record, rezultatul consolidat poartă amprenta perioadei pe care am parcurs-o. Am mers în continuare pe calea dezvoltării, în pofida contextului dificil, pentru a continua să livrăm creștere acționarilor noștri. Chiar dacă profitabilitatea a fost sub așteptări, avem baza pentru a livra rezultate odată cu începerea normalizării situației generale.” a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. „În acest moment considerăm că ce a fost mai greu a trecut, iar anul curent va aduce o revigorare, o reașezare, un context mai bun din perspectiva volatilității prețurilor, lucruri care pregătesc următoarea perioadă de creștere. Ne propunem creșteri pe toate segmentele și știm că efortul va fi susținut din partea echipei Grupului TeraPlast, așadar în condițiile actuale de predictibilitate suntem încrezători în atingerea bugetului”, a continuat dna Birta.

 

Buget 2023

stigla_speciala_e_glass_glass_igloo_32891.jpg
stigla_speciala_e_glass_glass_igloo_32891.jpg
HASSEL transforma o fabrica de paine din Brisbane intr-un studio de arhitectura

 

Produsele sunt destinate atât sistemelor de porți comerciale sau industriale, cât și proprietăților particulare. Ele pot fi folosite cu încredere și pentru sisteme de împrejmuiri ce deservesc terenuri sau centre sportive în aer liber.
Astfel dacă vreți calitate și produse care se comportă foarte bine în timp, chiar și în condiții climatice extreme, accesoriile pentru porți Locinox sunt o alegere foarte bună.

 

Care sunt principalele tipuri de accesorii pentru porți de la Locinox:

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.