Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Dungi verticale in amenajarile de interior

Dungi verticale in amenajarile de interior

Fie ca e vorba de un tapet sau de o vopsea, un model cu linii verticale pare adesea suprinzator atunci cand il regasim pe peretele unei  locuinte din ziua de astazi. E suprinzator, pentru ca il asociem mai degraba cu aerul de casa nobiliara veche, de austeritate britanica de sfarsit de secol 19, si mai putin cu genul de decor modern. Si totusi, liniile verticale nu altereaza neaparat caldura unui camin, daca materialele, culorile si latimea dungilor sunt atent alese. In schimb, cu siguranta innobileaza si chiar spiritualizeaza spatiul.
Alternanta de doua nuante ale aceleiasi culori, de pilda, galben pal si galben lamaie, este in masura sa dea acea caldura unui interior luminos aranjat. Alte culori pot schimba starea de spirit, iar variatiile de nuante intre doua linii verticale vecine pot fi si ele in armonie sau contrastante. Nu doar culoarea, ci si grosimea acestor dungi poate fi variabila, fiecare tipar influentand in alt fel perceptia vizuala si starea de spririt.


Totusi, dincolo de aceste variatii, exista cateva lucruri care se pot spune despre toate imprimeurile sau modelele cu linii verticale.

In primul rand si cel mai usor de intuit este ca liniile verticale dau o seznatie de spatiu mai inalt. Folosindu-le intr-o incapere care sufera din pricina unui tavan mult prea apropiat de pardoseala, putem “insela” ochiul si putem crea iluzia unui loc mai inalt, evitand senzatia de sufocare.


Nu doar vospeaua sau tapetul de pe pereti creeaza verticalitate: si structurile metalice de genul radiatoarelor pe inalt, a jaluzelelor cu lamele sau obiectele decorative desfasurate pe inaltime, cu linii paralele, au acest efect asupra spatiilor pe care le imbogatesc.


Spre deosebire de liniile orizontale, liniile verticale, in special cele subtiri, creeaza o senzatie mai puternica de eleganta, rafinament. Nu este de mirare, mintea umana a asociat dintotdeauna supletea si inaltimea, cu un aer nobil, pana si in cazul fiintelor umane, nu doar in cazul constructiilor si artei.

De asemenea, in materie de arhitectura, liniile verticale au sugerat de-a lungul istoriei si o spiritualitate aparte, devenind simboluri ale ascensiunii, eterismului: verticalititatea, inaltimea semeata, domina arhitectura publica. Puteti vedea si astazi catedralele pline de coloane gotice care sfarsesc cu bolti ascutite la o inaltime impresioananta pana si pentru oamenii moderni.

Adesea, liniile verticale confera dinamism, dar il creeaza cu cat sunt mai subtiri si mai dese. Din acest punct de vedere, un efect mai intens este dat, insa, de liniile oblice.Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România