Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Doriți să achizitionați un sistem de ventilație pentru casă și nu știți care este cea mai bună soluție pentru dvs.?

Acuratetea datelor din mediul online in ceea ce priveste domeniul HVAC (Heating, ventilation, air conditioning) contine, din nefericire, erori sistematice, fapt care impiedica informarea corecta. Consumatorul are dreptul la un continut corect privind normativele si reglementarile din acest domeniu, precum si la o prezentare clara a parametrilor tehnici imperios necesari pentru ca investitia intr-un astfel de echipament sa fie avantajoasa pentru el, tinand cont de faptul ca portofoliul HVAC este generos.
Doriți să achizitionați un sistem de ventilație pentru casă și nu știți care este cea mai

Un prim factor care merita o dezbatere incipienta se axeaza asupra analizei comparative dintre sistemul centralizat si sistemul descentralizat. Cu siguranta termenii sunt cunoscuti pentru un potential consumator care a dorit achizitionarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si care a incercat sa obtina scurte informatii despre acesta. Este necesara o definitie clara a fiecarui concept si analiza diferentelor, avantajalor si dezavantajelor acestora pentru ca finalizarea proiectului sa se preteze corect nevoilor.

Necesitatea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura a aparut odată cu relansarea domeniului rezidential. Din ce in ce mai mulți beneficiari de locuinte noi s-au plans de un disconfort major din cauza lipsei de ventilatie din spatiile in care s-au mutat.

Sistemele de termoizolatie foarte performante genereaza factori interni cum ar fi umiditatea crescuta, condensul, lipsa aerului sau efectul de sera. Asta face ca noii proprietari sa caute sisteme de ventilații pentru case, iar o astfel de solutie este ventilatia cu recuperare de căldură. Insa, consumatorul are la dispozitie un portofoliu vast si o materie de informatii care genereaza indeosebi nehotarare asupra achizitiei finale.

Care este diferenta dintre un sistem centralizat de ventilare si unul descentralizat?

Un sistem centralizat are in componenta o unitate de ventilare cu recuperare de caldura insotita de un sistem de tubulatura, care se instaleaza indeosebi intr-o camera tehnica, in timp ce un sistem descentralizat presupune unitati independente care nu beneficiaza de un sistem de tubulatura - costurile sunt mai reduse in acest caz, insa si eficienta este scazuta.

Care sunt factorii de care trebuie sa tinem cont atunci cand dorim sa achizitionam un sistem de ventilatie?

Mai jos sunt prezentati principalii factori care au rolul de a ajuta in clarificarea celor doua concepte de echipamente si care creeaza o baza solida necesara achizitii unui astfel de produs.

1. Eficienta recuperatorului de caldura

Respectarea Normativului PHI impune un nivel minim de recuperare a caldurii, si anume de 85% in conditii extreme de functionare. Spre exemplu, o casa poate fi catalogata ca fiind pasiva daca beneficiaza de un consum maxim admis de sub 15kw-m2/an. Pentru ca acest lucru sa fie realizabil are nevoie de o termoizolatie foarte buna si de un sistem de tubulatura performant. De asemenea, energia termica este furnizata de sistemul de ventilare montat in interior ca sursa complementara.

Asadar, daca detinem o casa izolata foarte bine, care ofera conditii de locuire confortabile si sanatoase, atat iarna, cat si vara, din care lipsesc cu desavarsire igrasia si mucegaiul, iar racoarea din timpul verii este foarte placuta, insa nu avem un sistem de ventilare corespunzator, cream disconfort. O eficienta mica a recuperatorului, fara un sistem de tubulatura, spre exemplu intre 50%-70%, necesita prezenta unei baterii de incalzire a aerului. Acest tip de baterie poate fi montat doar pe un sistemul centralizat. Fara baterie, un sistem descentralizat genereaza disconfort termic accentuat. Acest aspect se deduce din faptul ca, fara bateria de incalzire, sistemul descentralizat va avea o eficienta sub 70% implicand o temperatura de refulare sub 15 grade.

2. Distribuita aerului in incapere

In randurile de mai sus specificam faptul ca sistemul de ventilare descentralizat nu vine insotit de tubulatura si, astfel, traseul lor este foarte scurt: 20-30 cm. Daca la prima vedere suntem incantati de acest aspect, gandidu-ne ca nu exista pierderi de presiune, trebuie sa avem in vedere, in primul rand, ca un astfel de sistem nu rezolva in totalitate problema ventilatiei, rezervandu-si doar local spatiu de ventilare si nicidecum nu poate acoperi intr-un procent de 100% nevoile unei ventilatii corecte. Acesta ne asigura de o distributie a aerului pe intreaga suprafata a casei.

3. Disponibil de presiune

Avand in vedere ca o instalatie de ventilare cu recuperare de caldura extrage aerul viciat din casa si introduce aer proaspat care trece printr-un sistem de filtrare, trebuie sa ne asiguram ca aparatul asigura debitul de aer de care avem nevoie, cu atentie catre pierderile de presiune. Cu alte cuvinte, un sistem descentralizat daca ar fi conectat la un sistem de tubulatura sau ar avea un sistem de filtare, nu mai are suficienta putere sa refuleze debitul de aer pentru care a fost dimensionat.

4. Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot se calculeaza la debitul de aer util. Un sistem descentralizat poate fi instalat chiar si de catre beneficiar cu minime cunostinte tehnice, dupa executarea gaurilor de montaj. Insa, un aparat individual, fara sistemul de tubulatura, transmite extrem de usor zgomotul exterior cu ajutorul acelor gauri de montaj. Altfel spus, camera in care este instalat acest aparat „comunica” usor cu zona exterioara avand drept consecinta un nivel de zgomot crescut. Un alt aspect care merita mentionat se refera la ventilatorul aparatului in regim nominal de functionare al carui este foarte bine resimtit. Acesta este calculat la 70% din capacitatea totala a apratului.

5. Protectia la inghet

Consumatorul final trebuie informat corect asupra acestui aspect extrem de important, si anume, unitatile descentralizate NU pot functiona in regim normal la temperaturi mai mici de -15 chiar -10 grade. Si motivul este relativ simplu si destul de evident: condensul recuperatorului de caldura poate ingheta. In urma inghetarii condensului, cresc enorm riscurile de a avea scurgeri de apa pe interiorul casei, lucru de nedorit pentru beneficiar.

Trebuie sa avem in vedere un aspect foarte important: un sistem de ventilare cu recuperare de caldura devine extrem de util in special iarna, atunci cand aerul cald si umed este extras din casa, iar caldura acestuia se transfera aerului rece absorbit de afara incalzindu-l instant. Conchidem ca protectia fata de inghet este un criteriu care nu trebuie neglijat atunci cand ne dorim sa achizitionam acest tip de sistem si este necesar sa ne orientam catre solutii care se ridica la nivelul asteptarilor.

6. By-Pass de vara

Intrucat am dezvoltat mai sus ideea importantei pe timp de iarna, vom lua in calcul si importanta acestui concept pe timp de vara, atunci cand fluxul extras raceste aerul introdus in casa la temperaturi caniculare. Mentionam ca un sistem centralizat beneficiaza de o clapeta de by-pass care asigura o racire mecanica pe timpul noptilor calduroase de vara.

7. Automatizarea

Automatizarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este extrem de importanta. O automatizare insuficienta poate genera un consum ridicat, iar acest lucru se traduce prin pierderea energiei recuperate cu ajutorul aparatului, pe ventilatoare. Un sistem descentralizat nu poate asigura un echilibru intre debitul de aer extras si cel refulat, generand dereglari de presiune.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ATREA
Lucru în România