Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Dalele de cauciuc, o alternativa la pavajele si pardoselile clasice

Dalele de cauciuc, o alternativa la pavajele si pardoselile clasice

Le intalnim cel mai adesea in spatiile de joaca din parcuri sau in curtile gradinitelor de copii: dalele de cauciuc. Fac parte dintre acele material inovative la care in urma cu cateva decenii nu ne-am fi gandit si care se afla astazi la indemana oricui. Care le sunt calitatile? Si am putea folosi asa ceva si in curtea proprie (cand amenajam un loc de joaca, spatiul de pe o terasa etc.) ori chiar in interiorul locuintei?

 

 

Dalele de cauciuc sunt realizate special pentru spatiile in care riscurile de cadere si lovire sunt mari, iar producatorii de astfel de materiale au dezvoltat o serie de linii de produse, adecvate multor genuri de exterioare ori interioare, menite sa protejeze de cele mai diverse riscuri. Cel mai adesea le putem gasi in institutii precum gradinite si camine, terenuri de joaca cu mingea, sali de sport, pe marginea piscinelor, dar si in clinici veterinare sau alte spatii unde pardoselile clasice ar reprezenta un risc crescut de alunecare sau accidente.

Unii au inceput sa considere dalele de cauciuc o alternativa la pavimentele clasice (din beton sau ceramice), demna de luat in calcul si pentru locuintele unifamiliale: ele pot fi folosite nu doar in exterior, ci si in interior. Aceasta deoarece au o serie de calitati: sunt termoizolante si fonoizolante, antiderapante, suporta greutati mari si absorb vibratiile. La exterior, ofera avantajul rezistentei la ciclurile repetate de inghet dezghet, iar in plus compozitia placilor permite drenarea apei, prin urmare pavajul se usuca usor.  

 

Dalele pot atinge grosimi de pana la 70 cm si cu cat sunt mai groase cu atat pot proteja mai mult in fata riscului de cadere, de pilda, de la inaltimi de chiar trei metri. Ca dimensiuni ale placilor, exista atat dale masive, pentru acoperirea cu usurinta a suprafetelor mari, cat si dale mici, cu diverse conformatii, care se pot monta in asa fel incat sa se obtina pardoseli cu design clasic, decorative si prin culorile lor.

In ceea ce priveste montarea, aceasta seamana intr-o oarecare masura cu fixarea placilor de gresie: piesele se aplica pe o suprafata-suport de preferinta rigida. Pardoseala se curata de eventualele impuritati care ar impiedica aderenta materialului, lipirea se face cu un adeziv special, iar intre dale se pastreaza rosturi de dilatatie de circa 3 mm, care se chituiesc cu materiale speciale pe baza de silicon.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva