Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cutii de sticlă animează fațadele acestor case londoneze

Echipa de la Peter Barber Architects a finalizat lucrarile la o serie de case insiruite din zona de nord a Londrei, aranjate in lungul unei alei secundare pietruite si care se remarca printr-o serie de volume din sticla ce stau in consola, pe fatadele principale.
casa
Proprietarul terenului, un dezvoltator imobiliar local, a cerut echipei de arhitecti sa il ajute sa obtina autorizatia de a inlocui o serie de ateliere aflate in paragina cu locuinte, pentru a profita de pozitionarea buna, in apropierea parcului Finsbury.

Echipa de proiectare a aplicat o strategie care viza obtinerea numarului de case impus de beneficiar prin pastrarea in acelasi timp a tramei cladirilor cu doua niveluri din apropiere. Pentru zona, aceasta abordare a adus un plus calitativ al spatiului urban, casele in stil Victorian beneficiind astfel de o perspectiva frumoasa spre volumele noi, cu inaltimi variabile, cu unul sau doua niveluri.

„Am reusit sa introducem cateva dintre formele pe care le-am dezvoltat si imbunatatit de-a lungul ultimelor decenii, printre care si tipologia caselor insiruite in volumul carora am decupat curti interioare menite sa reduca din masivitatea constructiei. Tinand cont de parerile si de ingrijorarile vecinilor, am reusit sa punem la punct o solutie care sa fie acceptata de ei, procesul de autorizare mergand astfel mult mai usor”, a spus arhitectul Phil Hamilton.

La captul de est al proprietatii, ocupat inainte de arbusti si de vegetatie, arhitectii au decis sa coboare cota celor trei case cu aproximativ un metru in pamant, astfel ca volumele sa para mai mici si sa nu obtureze privirea. Acoperisurile inclinate ajuta in egala masura ca la interior, pe partea din spate, vitrajele sa fie din pardoseala pana in tavan, iar volumele interioare sa capete amplitudine.

„Am stiut ca este important sa mentinem aceeasi elevatie a caselor pe masura ce mergi in lungul aleii. Fadata inalta pacaleste trecatorul, facandu-l sa creada ca in fapt sunt case cu doua niveluri si acoperire in terasa, dar de fapt pentru a intra in casa trebuie sa cobori cateva trepte”.

Fiecare casa, pe fatada dinspre alee este decorata cu cate o cutie din sticla pozitionata la etaj, dand un ritm volumelor si facand perspectiva mai interesanta din punct de vedere estetic. Pe partea din fata, vitrajele sunt translucide, impiedicand vederea spre curtile invecinate, dar, in acelasi timp, lateralele sunt lasate transperente pentru a oferi perspective directionate in lungul aleii.
Casele au fost finisate la exterior cu caramida aparenta estompand formele geometrice ale designului contemporan si asigurand o conexiune la nivel de textura si culoare cu imobilele invecinate.

Aleea a fost placata cu o mixtura de piatra cubica pastrata de dezvoltator de la alt proiect si o piatra naturala similara in nuante procurata dintr-o sursa locala, astfel incat sa pastreze estetica traditionala.

Pe proprietati se intra prin intermediul unor porti de lemn ce conduc spre gradinile private, flancate de suprafete vitrate prin care se face accesul in zona de zi, deschisa. Un set de usi duble poate fi folosit pentru a face o separare a spatiului liber, delimitandu-se o incapere mai mica cu rol de birou sau de dormitor de oaspeti.

O scara deschisa permite accesul spre etaj, unde sunt amenajate doua dormitoare si o baie.

Pe langa cutiile din sticla, dormitoarele din partea din fata a casei mai beneficiaza de o fereastra care se deschide spre curte. Dormitorul din spate are usi vitrate duble care dau pe o terasa mica de etaj.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva