Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum remediem scartaitul balamalelor de la usi

Cum remediem scartaitul balamalelor de la usi

Fie ca e vorba de usile din PAL ale unui dulap, de usa de lemn de la bucatarie sau de cea metalica de la intrare, problema unor balamale care scartaie este aceeasi: orice usa are balamale, si orice balamale prezinta acest risc. O situatie neplacuta pentru nervii tuturor, dar usor de remediat.

 

 

Chiar si usile noi, abia montate, pot scartai la inchidere si deschidere. Dar adesea se intampla ca zgomotul sa apara in timp si sa devina chiar mai intens, pe masura ce uleiul cu care sunt unse balamalele la fabricare se usuca sau se pierde prin folosirea frecventa.

 

Ce se foloseste

Cautati in magazinele de bricolaj si material un ulei pentru mecanisme fine sau un ulei special pentru feronerie. Tubul de ulei poate veni si cu o pompa mica de ulei sau, daca nu are iar balamalele sunt greu de demontat, pregatiti si o pipeta, pentru zonele delicate, stramte sau prea fixe.

De asemenea, puteti gasi un spray cu lubrifiant pentru tamplarie metalica, cu o prelungire la capat, care ajuta la strecurarea lubrifiantului chiar si in zone mai stramte. Daca folositi acest tip de spray, reinnoirea lui va trebui facuta periodic, cand usile incep iar sa scartaie. Mai e posibila si folosirea vaselinei obisnuite: dupa ungere, se poate veni cu un foen care sa sufle aer fierbinte asupra balamalei cateva secunde, apoi se sterge excesul cu o carpa. 

 

Cum se aplica

• Exista mai multe tipuri de balamale, iar cele mai simple sunt usor de uns. Usa se scoate din balamale, pentru a se lasa la vedere pinioanele (stuturile) care intra in jumatatea de sus a balamalei. Se ung bine aceste pinioane cu uleiul sau vaselina pregatite, se introduce usa la loc si se sterge cu o carpa excesul de unsoare. Se verifica usa, iar daca mai scartaie, se repeta procedura, pana la remedierea problemei.

• In cazul unor balamale ca cele din imagine, in care pinionul strabate mai multe incheieturi si probabil ca usa nu poate fi scoasa de tot, exista totusi optiunea ca acest pinion sa fie tras in sus sau (si) in jos si scos pe jumatate din imbinare. Nu va temeti ca ungandu-l doar pe jumatate nu ajungeti sa acoperiti pinionul cu totul: uleiul se va scurge oricum de sus in jos, imbracandu-l in timpul folosirii usii. Tineti sub pinion si un recipient mic, pentru a evita scurgerea grasimii pe podea. E posibil ca usa sa mai scartie imediat dupa reparatie, iar daca problema nu se remediaza in scurt timp, reluati procedura de ungere.

• La balamelele stranse prea ermetic, pe care nu le puteti scoate cu nici un chip, incercati sa folositi pipeta sau un spray cu prelungire si insistati, aplicand grasimea sub presiune. Tineti la indemana o carpa, pentru a sterge excesul care se scurge pe exteriorul balamalei.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România