Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum funcționează un boiler termoelectric și cum îl alegi

Piata instalatiilor sanitare ofera o gama variata de produse pentru incalzirea apei menajere in locurile unde nu exista retea de alimentare cu gaze naturale. In alegerea unui dispozitiv potrivit trebuie sa tii cont de conditiile cladirii in care il vei instala si de numarul constant de utilizatori.
Cum funcționează un boiler termoelectric și cum îl alegi
Freepik

O alternativa la boilerul electric, care are un consum ridicat de energie, este boilerul termoelectric, care functioneaza nu doar cu energie electrica, ci si cu agent de incalzire din centrala termica. Alaturi de rezistenta electrica, boilerele termoelectrice au instalate si una sau doua serpentine in interiorul cazanului, conectate la reteaua de calorifere a casei.

Marele dezavantaj al dispozitivelor cu alimentare exclusiv electrica este costul ridicat la facturile de energie. Un boiler termoelectric rezolva aceasta problema, intrucat centrala termica iti ofera in acelasi timp atat caldura, cat si apa calda menajera, fara costuri suplimentare.

Care sunt caracteristicile distincte ale boilerelor termoelectrice?

Un boiler termoelectric are aceleasi functii si beneficii ale dispozitivelor exclusiv electrice, datorita rezistentei si termostatului care incalzeste pana la temperatura comandata din meniul utilizatorului si reporneste la nevoie. In plus, datorita serpentinei prin care circula agentul termic prin reteaua de calorifere a cladirii, volumul de apa din interiorul cazanului va fi incalzit in permanenta, impiedicand sistemul electric sa porneasca datorita termostatului care nu inregistreaza valori scazute ale temperaturii. Practic, atunci cand nu functioneaza rezistenta electrica, boilerul nu consuma curent.

In afara de tevile de alimentare si evacuare a apei, boilerul termoelectric mai are un rand de tevi conectate la serpentine si la instalatia termica. Spre exemplu, in cazul unei locuinte cu centrala termica, in toata perioada cand aceasta este in functiune vei beneficia atat de incalzire, cat si de apa calda menajera cu aceleasi costuri. In restul sezonului, robinetii serpentinelor raman inchisi si boilerul functioneaza cu energie electrica. In cazul unui spatiu alimentat cu panouri solare, serpentina poate fi conectata direct, costurile incalzirii apei fiind 0.

Cum alegi un boiler termoelectric potrivit nevoilor tale?

In functie de momentul in care instalezi dispozitivul de incalzire a apei trebuie sa tii cont de o serie de factori. Daca spatiul in care il vei monta este deja amenajat, esti nevoit sa ai in vedere instalatia prezenta. Daca te afli in faza de proiectare a casei, il vei integra de la inceput la locul potrivit. Primul criteriu de avut in vedere este necesarul de apa al casei. In functie de numarul de utilizatori, ai de ales dintr-o gama variata de boilere termoelectrice cu capactitate de 10 pana la peste 200 de litri.

Pentru o familie cu doi membri, este suficient un model de 30 de litri compact si usor de montat chiar deasupra chiuvetei. Pe masura ce numarul de utilizatori creste, trebuie sa alegi o dimensiune mai mare. In alegerea presiunii necesare vei tine cont atat de volum, cat si de distanta dintre boiler si ultimul obiect sanitar pe care il va deservi. Daca baia sau bucataria in care se afla chiuveta si dusul pe care le va alimenta se afla la distanta mai mare de un etaj, atunci ai nevoie de o presiune superioara pentru a impinge apa din boiler. De asemenea, tine cont de locul in care il vei instala pentru a alege un boiler cu alimentare pe partea stanga sau dreapta, in functie caloriferul sau teava de instalatie termica la care il vei conecta.

Recomandari de utilizare a boilerului electric

In general, fiecare producator specifica foarte clar conditiile pentru buna functionare a boilerelor termoelectrice. Daca vei respecta indicatiile din manual, nu vei avea probleme cu produsul ales. In plus, tine cont de sfaturile pe care ti le ofera specialistul care iti executa lucrarea de instalare si punere in functiune a boilerului. Experienta unui instalator in acest caz este suficienta pentru a oferi cateva ponturi in legatura cu buna exploatare a aparatului. Prin alegerea unei temperaturi de maxim 60 de grade pentru termostat vei evita supraincalzirea rezistentei electrice, prelungind durata de viata a dispozitivului, iar apa va fi suficient de calda pentru orice nevoie.

Un alt mare avantaj al dispozitivului termoelectric este in cazul nefolosirii pe o perioada de timp. Daca setezi termostatul la o valoare pozitiva mai mica de 10 grade, partea electrica va porni doar pentru a preveni apa sa inghete in instalatie.

Alegerea dispozitivului potrivit pentru incalzirea apei menajere se face in functie de caracteristicile cladirii si numarul de utilizatori. Avantajele unui boiler termoelectric sunt atat financiare, cat si ecologice. Diminuand consumul de energie electrica, reduci costurile lunare si ai constiinta ca iti aduci o minima contributie la protejarea mediului.

Lucru în România