Cum amenajăm băile pentru persoanele în vârstă
O baie destinata celor mai in varsta trebuie sa fie bazata pe siguranta, eficienta si accesibilitate.
Spatiile functionale ale unei locuinte trebuie gandite pentru a fi confortabile pentru cei care beneficiaza de pe urma lor, varsta, modul de viata si activitatea fiind doar cateva dintre lucrurile care trebuie luate in considerare. Cu totii stim ca odata cu inaintarea in varsta apar adesea si problemele legate de mobilitate, asadar o baie care va fi in principal folosita de persoane mai in varsta trebuie sa se preteze nevoilor acestora si sa ofere circulatii reduse, spatii de depozitare accesibile si, mai ales, un risc redus de alunecare si accidentare. Insa aceste bai sunt cel mai adesea potrivite si pentru membrii mai tineri ai familiei.
Spatiul de intrare
Ne referim aici la latimea intrarii in baie si la faptul ca este necesar sa va pregatiti pentru ceea ce este mai rau: desi constituie un eveniment neplacut pentru toata lumea, se intampla adesea ca cei in varsta sa fie nevoiti sa foloseasca un scaun cu rotile, fie pentru o perioada fixa de timp, fie in permanenta. Aveti grija astfel ca latimea intrarii in baie sa permita accesul unui scaun cu rotile, iar daca puteti de asemenea sugera arhitectului sa creeze un spatiu destul de mare incat persoana in scaun cu rotile sa poata efectua o rotire la 360 de grade, atunci cu atat mai bine pentru dumneavoastra. Recomandarile specialistilor spun ca latimea ideala pentru accesul neobstructionat al unui scaun cu rotile este de aproximativ 90cm.
Pardoseala fara risc de alunecare
Este esential ca riscul alunecarilor pe pardoseala din baie sa fie cat de redus se poate. Retineti ca aceasta cerinta se aplica nu doar pentru finisajul pardoselii, ci si pentru suprafata de contact a dusului sau a cazii de baie. Pentru cada, o optiune o reprezinta utilizarea presurilor antiderapante, iar acestea se pot folosi si pentru acoperirea partiala a pardoselii. De asemenea, evitati utilizarea finisajelor cu placi ceramice sau placi de marmura, deoarece acestea cresc riscul alunecarilor. Utilizati insa cu incredere pardoseli din vinil datorita calitatilor antiderapante si a faptului ca acestea se prezinta in game bogate de forme si culori, deci se incadreaza cu usurinta in estetica amenajarii.
Dusul/ cada
Accesul catre dus sau cada pentru cei in varsta trebuie realizat cu usurinta, si asta datorita problemelor de mobilitate care pot aparea odata cu inaintarea in varsta. Cabinele de dus apropiate de nivelul podelei aduc un avantaj in aceasta privinta, iar instalarea unui dus fara cadita, cu scurgere direct in pardoseala este iarasi o solutie convenabila. Nu uitati nici de faptul ca va trebui sa asigurati o pardoseala antiderapanta, si tineti cont si de inaltimea la care pozitionati rafturile pentru produse cosmetice.
Bara de sustinere
Barile de sustinere pentru bai aduc iarasi un plus de siguranta, fiind folosite ca mijloace de sustinere in locurile catre care accesul se poate face cu dificultate. Asadar, montati bari de sustinere cu lungimea de 60cm in jurul toaletei, iar pentru intrarea in zona de cada sau dus barile ar trebui sa fie de aproximativ 1m si dispuse vertical, la o distanta intre 7cm si 12cm de intrare. Daca este nevoie, puteti amenaja o bara de sustinere si in interiorul cabinei de dus, ideal fiind ca aceasta sa fie dispusa tot vertical.
Iluminatul
Deoarece se intampla adesea ca cei in varsta sa aiba probleme cu vederea, accidentele cel mai des intalnite sunt legate de o proasta percepere a spatiului baii, si pot duce si la alte accidente precum alunecarea. Spoturile reprezinta o sugestie convenabila, deoarece pot fi instalate in diverse spatii din baie si pot duce la reducerea definitiva a umbrelor. Pentru aceste bai, cu cat veti avea mai multa lumina, cu atat va fi mai bine!
Nu uitati nici de faptul ca oglinzile mari reflecta mai multa lumina si deschid spatiul, asa ca puteti achizitiona o oglinda mare pentru a o dispune deasupra chiuvetei.
Alte detalii practice
Cand vine vorba despre detaliile practice, acestea trebuie sa dovedeasca eficienta bailor. Vorbim despre lucruri precum amenajarea produselor cu scopuri asemanatoare unele langa celelalte, pentru a diminua nevoia de deplasare. De exemplu, amenajati depozitarile pentru produse cosmetice si medicamente langa vasul chiuvetei, si prosoapele langa cabina de dus sau cada. Cat despre spatiile de depozitare, aveti grija ca acestea sa se afle la o inaltime usor accesibila, iar acest lucru trebuie retinut si in amplasarea intrerupatoarelor electrice.
Speram ca amenajarea baii pentru cei mai in varsta sa nu va ridice niciun fel de probleme, insa daca aveti si alte sugestii sau propuneri nu ezitati sa ni le prezentati!
Surse foto: www.micasarevista.com, www.titlestyleinteriors.co.uk, www.pivotech.com.au, www.dekorasyon.name.tr, www.aliexpress.com, www.in-lawsuite.com, www.roman-showers.com, www.housingunits.co.uk, www.suestilodemorar.com.br, www.amtico.org.uk, www.slipxsolutions.com, www.aylerconstruction.com, www.fivestarbathsolutions.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu