Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Clădiri verzi: Câteva exemple de arhitectură sustenabilă din întreaga lume

Dincolo de dimensiuni sau de stilul arhitectural, cand vine vorba de evaluarea unei cladiri, in era schimbarilor climatice devin din ce in ce mai importante caracteristicile care o fac sa fie sustenabila.
Clădiri verzi: Câteva exemple de arhitectură sustenabilă din întreaga lume

CNN a adunat mai multe exemple de cladiri verzi remarcabile din intreaga lume, gandite in asa fel incat impactul lor asupra mediului sa fie unul cat mai redus. Sunt incluse pe lista proiecte despre care SpatiulConstruit.ro v-a vorbit deja, cum ar fi "padurea verticala" din Milano a lui Stefano Boeri sau centrala care incalzeste locuintele cu deseuri, pe acoperisul careia de a afla o partie de schi, a arhitectilor de la BIG.

 

Iata si alte exemple interesante:

 

Bahrain World Trade Center - Manama, Bahrain (2008)
Bahrain World Trade Center - Manama, Bahrain (2008)

Foto: CC BY-SA 3.0 


Inalte de 240 de metri, turnurile gemene din Bahrain sunt pozitionate in asa fel incat sa valorifice la maximum vanturile specifice regiunii gratie celor trei turbine eoliene montate pe puntile care le leaga. Ele asigura in jur de 15% din necesarul de energie al cladirilor.

Muzeul Zilei de Maine - Rio de Janeiro, Brazilia (2015)
Muzeul Zilei de Maine - Rio de Janeiro, Brazilia (2015)

Foto: Brian Godfrey / CC BY 2.0


O lucrare semnata Santiago Calatrava, Museu do Amanha se distinge prin designul sau futurist, care incorporeaza o serie de elemente sustenabile, precum panouri solare in forma de radie si un sistem de pompare ca foloseste apa rece din adancul Golfului Guanabara din apropiere pentru racirea cladirii.

One Central Park - Sydney, Australia (2014)
One Central Park - Sydney, Australia (2014)

Foto: Sardaka / GNU Free Documentation License 


One Central Park este acoperita cu plante din 250 de specii indigene, care ajuta la racirea pasiva a cladirii rezidentiale. Aceasta consuma cu 25% mai putina energie comparativ cu alte cladiri de aceeasi marime.

Shanghai Tower - Shanghai, China (2015)
Shanghai Tower - Shanghai, China (2015)

Foto: Stefan Fussan CC BY-SA 3.0 


A doua cladire dupa inaltime din lume (632 de metri), Shanghai Tower nu este doar un exemplu impresionant de arhitectura, ci si unul de sustenabilitate. Cladirea foloseste un sistem de ventilatie naturala, iar luminile de la exterior sunt alimentate de cele 270 de turbine eoliene incorporate in fatada.

Marco Polo Tower - Hamburg, Germania (2010)
Marco Polo Tower - Hamburg, Germania (2010)

Foto: Rob Oo / CC BY 2.0 


Fiecare etaj al acestei cladiri de apartamente este rasucit cu cateva grade fata de cel de dedesubt, in jurul unei axe. Locuintele sunt protejate astfel de lumina directa a soarelui, neavand nevoie de aer conditionat.

ACROS - Fukuoka, Japonia (1995)
ACROS - Fukuoka, Japonia (1995)

Foto: Jennifer Morrow / CC BY 2.0 

 

Un exemplu timpuriu de arhitectura verde, ACROS este un centru cultural si de schimburi internationale care, in functie de locul din care privesti, poate arata ca o cladire obisnuita sau ca o oaza urbana ce aminteste de gradinile suspendate ale Babilonului. Cu spectaculoasele sale terase inverzite, cladirea este materializarea dorintei arhitectului argentinian Emilio Ambasz de a demonstra ca, pe acelasi lot, pot coexista o cladire si un parc. Vegetatia luxurianta contribuie la reglarea temperaturii in interiorul cladirii si este un habitat pentru pasari si insecte.

 

Citeste si10 dintre cele mai interesante acoperisuri verzi din lume

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva