Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Centrul de relaxare Aqua din Val de Scarpe, Arras

Centrul de relaxare Aqua din Val de Scarpe, Arras

Crearea unui centru de relaxare acvatic a oferit oportunitatea reorganizarii intregii regiuni in jurul acestei noi dotari cu care se mandreste orasul Arras. Cladirea acestuia a fost astfel pozitionata incat sa poata fi perceputa de pe podul care trece peste raul Scarpe, marcand noua intrare in oras. O promenada flancata cu vegetatie conduce catre gradinile Muzeului Naturii si ofera acces la o serie de alte spatii folosite pentru petrecerea timpului liber cum este cazul zonei pentru calarie, cea pentru bowling sau zona cu restaurante.

 

Jocul apei si binefacerile pe care le poate oferi au fost pricipiile de la care echipa de arhitecti de la SAREA (Alain Sarfati Architecture) a pornit in crearea spatiilor, tinand cont ca este in acelasi timp un spatiu modern dar si unul cu traditii vechi. De la vechile bai antice pana la cetrele spa moderne, apa este prezenta in toate formele: element central al exectitiilor de intretinere si vindecare sau all activitatilor de recreere.

 

Alain Sarfati a creat o structura metaforica si poetica, redefinind un spatiu arhitectural in legatura directa cu natura si oamenii care il vor folosi. Dimensiunea bioclimatica a structurii se regaseste in modul in care s-a profitat la maxim de orientarea fata de punctele cardinale si locul pe care a fost construita. Spatiul trebuia sa fie unic atat din punct de vedere al dotarilor dar si al arhitecturii si locatiei. A fost gandit sa fie un spatiu in care oamenii sa se intalneasca, sa fie atragator si emotionant, trezindu-le interesul oamenilor pentru a descoperi diversitatea dotarilor, facandu-i sa revina. Caracterul modern al cladirii si al dotarilor consta in capacitatea acestora de a inspira, de a oferi un spatiu ideal in care sa poti visa.

 

 

Inca de la inceputul procesului de proiectare echipa de arhtiecti a dorit sa exploateze la maxim aceasta lume imaginara a metaforelor, astfel incat experientele sa fie diferite de fiecare data. Centrul Aqua are zona de piscine amenajata pe laturile de sud si vest profitand din plin de lumina naturala si organizand la maxim spatiul. Ritmul dat de elementele structurale sustine orice asimetrie si curbele acoperisului, care au fost transpuse in formele cursive si ondulate ale tavanelor. Decorul interioarelor are o dimensiune acustica si pictoriala. Fosilele scoicilor amintesc de prezenta marii care ocupa acele locuri cu mii de ani in urma. Perle, scoici, cochilii si apele calde ale marii sunt regasite in interioarele Centrului. Jocuri de lumina si suprafete variate, care creaza straluciri, irizatii si nuante eterice sunt uneori intense si alteori palide, abia perceptibile. Aceeasi atentie deosebita a fost acordata tuturor spatiilor, pornind de la zona vestiarelor, zona piscinelor si pana la spa. Acustica spatiilor si intensitatea sunetelor difera in functie de destinatie, variind de la soapte, pana la zgomotul pasilor in nisip sau la vibratia din centrul cladirii. Scoica este prezenta sub o serie de forme, culori si reprezentari, pornind de la ape ce curg pana la nori rasfirati – o versiune moderna a anticelor jocuri ale apei. Tonurile aurii, bogatia inspiratiilor culturale si naturale, amintesc de famecul bailor din Budapesta sau de Viena lui Klimt.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva