Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Câte tipologii de planuri de casă există?

Câte tipologii de planuri de casă există?

Teoretic, o infinitate, însă contează şi criteriul pe care îl aplicăm pentru a le deosebi. Adică putem compara două mingi de jucărie după criteriul culorii plasticului sau al diametrului. La planurile de case e ceva similar cu specificaţia că, în arhitectură, relaţia dintre spaţiul de locuit şi structura care îl susţine e cel mai important lucru (după chestiile ce ţin de condiţii de trai de bun simţ – să aibă ferestre, să ai pardoseală etc.).

 

Acoperişul (fie el în terasă sau pe sistem de şarpantă de lemn / metal) stă pe grinzi care sprijină pe elementele structurale verticale. Aici e secretul: ele pot fi pereţi sau stâlpi. De ce ne interesează chestia asta? Că o casă unde structura e pe stâlpi funcţionează diferit faţă de una care are pereţi structurali. În jurul stâlpului te poţi învârti cu un aspirator, în jurul peretelui e mai greu.

 

Aici au intervenit arhitecţii care au schimbat lumea la începutul secolului XX. Moderniştii au accentuat diferenţa dintre planul liber şi planul structură şi au făcut-o evidentă. Ceea ce până atunci se rezolva într-un singur mod a născut două potenţiale rezolvări: un plan de casă putea avea acum plan structură sau plan liber.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva