Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casuta din copac

Casuta din copac

Ideea de a avea o casa in copac o fi parand ea de domeniul copilariei, dar nici adultii nu se lasa mai prejos cand vine vorba de visuri. Ca doar ei le construiesc, fie pentru copii lor, fie pentru a-si crea un univers de care nu au avut parte cand erau mici… Si daca ne gandim ca de fapt, in vremuri imemoriale, oamenii se simteau mult mai protejati la inaltimii si adapostiti de frunzis, printre pasari si animale inofensive, nu pare imposibil ca acest gen de adapost sa reprezinte doar un imbold ancestral care zace in fiecare dintre noi. V-ar tenta asa o constructie?

 

 

Din fericire, astazi, gratie materialelor de constructie si a posibilitatilor de folosire a acestora, o casa intr-un copac poate deveni chiar la fel de confortabila ca si una pe pamant. Desigur, nici o coliba improvizata, dar bine fixata intre crengile unui copac solid, nu este rea. Toul este sa indeplineasca acea nevoie de intimitate a unui suflet de copil.

Ca doar acesta este simbolul ei: casuta din copac reprezinta un spatiu in care te poti retrage linistit - daca vrei, singur, daca nu, impreuna cu niste prieteni buni – adica departe de ochii critici sau controlul lumii “adultilor”. Copacul, si el cu simboluri adanci in mintile noastre, e “elementalul” cu radacini in pamant si coroana spre cer, cel care regleaza energiile si nu judeca libertatea fiintei.

Ei bine, poate credeti sau nu in aceste filozofii, dar de fapt nu are nici o importanta care sunt motivele pentru care va lasati convinsi de copiii vostri sa incercati sa construiti intr-un copac. Ci ca va hotarati sa puneti ideea in practica.

 

OK, mai practic vorbind, va trebui sa aveti mare grija la ce greutati suporta viitoare constructie si cat de stabila este intre crengi, ca sa nu se incline intr-o parte din pricina greutatii prost distribuite. In plus, trebuie sa aveti grija si la sistemul “antiseismic”, asta in caz ca incepe vreun vant zdravan sau pe proprietarul casutei il apuca zbantuiala in varf de copac, din pricina euforiei libertatii. Nu de alta, dar un zbor planat cu tot cu pereti si jucarii pana jos nu mai este deloc un vis simpatic.

Mai sigur, nu va bazati doar pe copac si crengile lui, iar si mai bine pentru natura e sa nu infigeti prea multe cuie in arborele care va face onoarea gazduirii: mai simplu, folositi niste piloni inalti, infipti direct in sol, pentru a sprijini o platforma pusa langa sau de jur imprejurul trunchiului. Pe aceasta o veti fixa de copac si veti construi, de dorit din panouri usoare, casuta propriu zisa.

Acoperisul si scara de acces sunt urmatoarele doua lucruri importante. O sa va mire, dar ca pentru orice constructie va fi clar nevoie de un plan de principiu. Evident ca un architect ar fi incantat sa va ajute cu un astfel de proiect si, daca vreti sa aveti o consturctie folosibila multi ani, durabila si moderna, trebuie sa apelati la un specialist. Din fericire, o “casuta” provizorie, pentru ca nu are fundatie, nu va avea nevoie de o autorizatie de constructie (cu conditia ca arborele-gazda sa se afle pe terenul vostru sau al bunicilor, altfel riscati niste amenzi usturatoare).

 

Mai nou, unele pensiuni turistice, chiar si la noi in tara, mizeaza pe atractia care o reprezinta o casa in copac: daca vi se pare prea greu sau costisitor, dar va tenteaza sa va bucurati de viata la inaltime, in fosnet de frunze si ciripit de pasarele, puteti chiar inchiria o atare locatie.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva