Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casa Resso castiga premiul Solar Decathlon Europe 2014

Casa Resso castiga premiul Solar Decathlon Europe 2014

 

Designul lor pune pe primul plan spatiul comun, protejat printr-o anvelopanta generala. Asemeni unei cutii in interiorul altei cutii, spatiul avand o inaltime dubla de nivel si 81mp suprafata le ofera suficient loc pentru diferitele zone functionale necesare, adaptandu-se si transformandu-se dupa nevoi intr-o zona de intalnire si socializare, o zona de luat masa, un spatiu de joaca, o camera de dans sau chiar un mini teren de baschet. Leagane confectionate din vechi placi de skateboard stau agatate prin intemediul unor funii de elementele de structura acoperisului.

 

 

Volumul casei ce se asemana cu un cub a fost orientat astfel incat un colt sa fie directionat spre nord. Doua fasii in forma literei L pe partea de NV si NE adapostesc spatiille auxiliare precum bucataria si baia. Pe peretele dinspre sud, doua straturi din policarbonat semi-opac functioneaza ca un colector de caldura dar in acelasi timp permit luminii naturale sa patrunda in interior.

 

Casa Resso este independenta energetic datorita sistemelor pasive implementate. Panourile fotovoltaice, inmagazinarea si refolosirea caldurii solare, ventilarea naturala sunt suplimentate prin metode de colectare si conservare a apei de ploaie in timp ce apa menajera este reciclata.

 

Spatiul creat indeamna la coeziune sociala, acesta este modul in care aceasta casa functioneaza. Una din provocarile pe care echipa de studenti a trebuit sa le rezolve a fost definirea planului de constructie astfel incat cladirea sa poata fi realizata in doar zece zile de 45 de studenti prin folosirea unor tehnici relativ simple. Echipa s-a bucurat de aceasta oportunitate si spera ca implicarea diferitor membri ai comunitatii in procesul de constructie casele vor capata o alta valoare si semnificatie pentru acestia si pentru noii locatari.

 

Locuinta este mobilata cu obiecte reciclate si refolosite precum scaune realizate din vechi anvelope de masina, fotolii secod-hand si hamace stranse de prin diverse alte gospodarii. Compartimentarile facute cu ajutorul schelelor si al panourilor OSB permit adaptarea oricand a spatiilor astfel incat sa fie pe placul utilizatorilor.

 

Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România