Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casa intr-un volum de "piatra"

Casa intr-un volum de "piatra"

Vecinul este tot un mediu inconjurator, cel putin asa considera arhitectul Takashi Fujino de la Ikimono Architects astfel ca a proiectat casa pentru a semana unui mic oras. El declara ca “omul este o creatura care traieste in colectivitate. Cu toate acestea, majoritatea familiilor traiesc in locuinte unifamiliare in Japonia. O persoana reuseste sa isi mentina echilibrul pe masura ce interactioneaza cu un areal precum casa sau grupul in cadrul unei societati. Astfel poate apartamentul deveni oras, dar la o scara mult mai mica?”

 

 

In aceasta casa locuiesc cu chirie opt familii astfel ca au fost gandite o serie de spatii care sa formeze unitati locative pentru fiecare. In mod surprinzator, spatiul exterior este cel care poarta amprenta locatarului, pentru ca acolo au fost aduse elemente de mobilier, plante si corpuri de iluminat in timp ce interiorul a fost pastrat simplu, un volum de beton in care familia isi gaseste linistea.

 

Arhitectul a prevazut cate o terasa/ curte in dreptul ferestrei fiecarui apartament. Prin pozitionarea spatiului comun in centrul volumului arhitectul a creat distanta necesara asigurarii intimitatii fiecarui apartament. „Apa care picura in timpul unei ploi, fosnetul frunzelor din copaci sau zgomotul pasilor pe pietris, vor fi percepute dinamic datorita relatiilor interioare si exterioare, punand in acelasi cadru oamenii, natura si anotimpurile. Vecinul este in acest caz natura si partial orasul.”

Intr-un volum care se remarca prin jocul plin-gol, al decupajelor in masivul „de piatra” arhitectul spera ca locatarii se vor bucura de prezenta fiecarui membru al micii comunitati, ca fiind un fenomen natural.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România