Casa inspirată de şirul lui Fibonacci
Casa Fibonacci este prima casă printată 3D din Canada. Numele său nu a fost ales întâmplător, locuinţa de mici dimensiuni din beton fiind construită de compania Twente Additive Manufacturing din domeniul printării 3D pe baza şirului celebrului matematician italian.

Compania olandeză a dorit să celebreze frumuseţea întâlnită în natură şi să demonstreze în acelaşi timp potenţialul tehnologiei de printare 3D cu beton.
“Designul casei a fost creat folosind şirul lui Fibonacci, un bine cunoscut tipar numit deseori ‘raportul de aur’, care poate fi găsit în natură în numeroase forme: în cochilii, în petalele florilor, în formele frunzelor etc. Echipa Twente a fost inspirată de acest tipar antic care i-a intrigat de-a lungul istoriei pe oamenii din domeniul ştiinţei, al artei şi al naturii”, spun reprezentanţii companiei.
Șirul lui Fibonacci este un set de numere care începe cu zero și unu, iar fiecare număr nou din secvență este suma celor două numere care îl precedă.
Construită în mijlocul unui peisaj bucolic din Columbia Britanică, Casa Fibonacci are o suprafaţă de 35 de metri pătraţi, din care cea mai mare parte este ocupată de livingul cu vitraje generoase. O chicinetă, o baie şi două zone de dormit la mezanin formează restul locuinţei. La exterior există o mică verandă acoperită.
Procesul printării a fost similar cu cel folosit pentru alte construcţii printate 3D prezentate pe SpatiulConstruit, constând în construirea strat cu strat a zidurilor de către un braţ robotic, dintr-un amestec pe bază de ciment.
Componentele care nu au fost printate, acoperişul, ramele ferestrelor, mezaninul, au fost realizate din lemn de brad şi de cedru obţinut din surse locale.
Casa poate găzdui doi adulţi şi doi copii şi poate fi închiriată prin platforma Airbnb.





Cele 20 de componentele din beton ale casei au fost printate în 11 zile, iar apoi au fost asamblate la faţa locului cu ajutorul unei macarale.

Geamurile, uşile şi instalaţiile au fost adăugate manual ulterior.