Prima clădire rezidenţială printată 3D din Germania
Prima clădire rezidenţială printată 3D din Germania este pe cale să fie finalizată. Imobilul va cuprinde cinci apartamente, dispuse pe două niveluri, cu o suprafaţă locuibilă de aproximativ 80 de metri pătraţi pe nivel.

Lucrările au început în septembrie 2020, în Bavaria, unde clădirea este ridicată cu ajutorul imprimantei pentru construcţii BOD2, considerată cea mai rapidă de pe piaţă. Cumulat, imprimanta a funcţionat 100 de ore pe parcursul celor zece luni de şantier.
Clădirea este construită de compania de construcţii PERI în colaborare cu producătorul danez COBOD, care a furnizat tehnologia de imprimare, şi urmează să fie finalizată în următoarele cinci săptămâni.
Această tehnică de construcţie este folosită pentru prima dată în Germania şi a trecut prin toate procesele de aprobare, potrivit unui comunicat de presă emis de PERI.
Imprimanta este prevăzută cu un cap de imprimare care se deplasează de-a lungul a trei axe susţinute de un cadru metalic, ceea ce îi permite să ajungă în orice zonă a structurii. Poate construi un metru pătrat de perete în mai puţin de 5 minute. Materialul folosit se numeşte "i.tech 3D", fiind conceput de HeidelbergCement special pentru imprimarea 3D.
Clădirea este formată din pereţi cu cavitate triplă umpluţi cu un material izolant.
Sistemul este operat de doi oameni, iar evoluţia lucrării este urmărită prin intermediul unei camere video.
Imprimanta lucrează ţinând cont de golurile care trebuie lăsate pentru conducte, instalaţii electrice şi alte utilităţi, care sunt instalate manual chiar în timp ce imprimanta lucrează.
După finalizare, un aparatament va fi deschis vizitatorilor pentru observarea tehnologiei, iar celelalte vor putea fi închiriate.
Alte subiecte pe tema clădirilor printate 3D:
- Primul cartier de case printate 3D din lume prinde contur (Foto)
- O casă plutitoare va fi printată 3D în 48 de ore în Cehia
- Cum arată cea mai mare clădire din lume construită cu imprimanta 3D

