Casa Cedeira, un volum prefabricat cu modele de copaci pe fatada principala

Construirea unei case prefabricate nu implica in mod obligatoriu ca beneficiarul sa aleaga un model standardizat dintr-un catalog de case. Pentru a va convinge va invitam sa vizionati urmatoarea locuinta modulara construita in Spania, care se remarca prin eficienta energetica si zero deseuri. Casa Cedeira dupa cum a fost denumita este o volumetrie care se armonizeaza placut cu peisajul inconjurator datorita modelului realizat pe fatada principala.
Cei care au propus acest design sunt arhitectii de la biroul MYCC din Madrid. Locuinta este una prietenoasa cu mediul, care se adapteaza necesitatilor celor care traiesc in ea si care are o amprenta de carbon redusa.
Avand o suprafata de aproximativ 50mp, casa Cedeira se afla intr-o padure de eucalipt din Galicia, zona de NV a Spaniei. A fost construita din otel galvanizat, ceea ce ii confera o nuanta rosiatica placuta pe masura ce metalul prinde patina. Modelul de pe fatada a fost realizat prin perforarea panourilor din metal.
Planul liber si elementele modulare au permis beneficiarilor sa isi adapteze singuri designul standard ales astfel incat sa le serveasca nevoilor si cerintelor proprii de confort. Volumetria a fost realizata din sase module standard si este bogat luminata prin vitraje mari care ajuta la un micsorarea consumului de energie. Pe langa panourile din metal galvanizat arhitectii au optat pentru folosirea panourilor VIROC, un material facut dintr-un amestec de fibre lemnoase si ciment.
Chiar daca in Spania (Europa) casele prefabricate nu se bucura de aceeasi popularitate ca in America, casa Cedeira este un exemplu minunat, demn de urmat pentru cei care isi doresc o locuinta cu buget fix, de calitate dar care sa tina cont de mediu si de consumul de energie.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa







Daca ti-ai dorit vreodata sa petreci noaptea in carlinga unui avion, afla ca te poti imbarca la bordul acestui Boeing 747, avion cunoscut si ca Jumbo Jet, consemnat permanent la sol la intrarea in aeroportul Stockholm Arlanda. Camera de hotel din cabina de pilotaj este doar unul dintre spatiile amenajate in interiorul aeronavei pentru a le oferi oaspetilor o experienta memorabila.

Opt camere de hotel unice te asteapta sa le descoperi intr-o padure de pini din localitatea Harads, Suedia, la aproximativ 60 de kilometri de cercul polar. Proiectata de arhitectii danezi de la Bjarke Ingels Group (BIG), Biosphere, cea de-a opta camera a hotelui din copac (Treehotel), o structura suspendata acoperita cu sute de casute pentru pasari, a finalizata de curand.

Când ai început colaborarea cu De-a Arhitectura? Şi de ce? La ce te aşteptai?
Am început colaborarea cu Asociația De-a Arhitectura în anul 2015, în același an în care am intrat în învățământ, din dorința de a contribui la schimbarea modului în care copiii și tinerii percep arhitectura și mediul construit.
Sinceră să fiu, nu m-am gândit la ceva anume, în materie de așteptări. Îmi place să iau lucrurile ca atare, pas cu pas, fără să îmi clădesc așteptări înainte.
M-am pregătit cu sârguinciozitate pentru fiecare întâlnire cu elevii, fie ei mici sau mari, și vă spun că energia lor, curiozitatea, dorința de a ști, de a afla, de a vedea, de a povesti sunt ceva de neimaginat. Dacă mi-aș fi creat niște așteptări, ar fi fost cu mult întrecute de ce am trăit în toți acești ani la clasele unde am fost voluntar.