Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Bucătărie open-space fără răspândirea mirosurilor și a căldurii în living. SOS, designer!

Vreau să mă bucur din punct de vedere estetic de beneficiile unei amenajări open-space care să includă livingul și bucătăria.
Bucătărie open-space fără răspândirea mirosurilor și a căldurii în living. SOS, designer!

Întrebare: Cum previn răspândirea mirosurilor și a căldurii din zona bucătăriei? În cazul unei case deja construite, ce pot schimba, ce pot îmbunătăți? Dacă totuși este necesară îngrădirea zonei bucătăriei, care sunt soluțiile cele mai bune, elegante sau pe care le am la dispoziție pentru un aspect unitar și aerisit? Dacă este vorba despre o casă în construcție, de ce aspecte trebuie să țin cont în această etapă pentru a reduce cât mai mult răspândirea mirosurilor?

 

Răspunsurile specialiștilor:

 

Diana Popescu, designer de interior Noblesse Interiors

 
În momentul de față, există hote cu o putere mult mai mare, astfel încât să facă față dacă se dorește crearea unui open-space, dar avem nevoie și de o delimitare a bucătăriei. Recomandăm folosirea unui perete din sticlă. Acesta poate fi realizat astfel încât să se deschidă complet. Fiind din sticlă, atunci când este închis, acesta menține ideea de open-space, dar nu mai permite răspândirea mirosurilor și a căldurii, în cazul în care hota nu este îndeajuns de puternică pentru astfel de situații. Este bine să avem geamuri de dimensiuni mai mari, care să permita o aerisire adecvată. Recomandăm investiția într-o hotă de buna calitate, cu o putere mare, silențioasă, care să facă față cerințelor. Ca poziționare, trebuie ținut cont de faptul că, pentru aragaz, avem nevoie de hotă, așadar ea nu poate fi așezată în dreptul geamului. Din punct de vedere vizual, plita și hota se poziționează pe mijlocul spațiului alocat (practic, al peretelui). Acestea reprezinta un focus-point și trebuie puse în valoare prin acest lucru.

Noblesse Interiors logo

 

Bogdan Caracaș, designer de interior Scandinavian Design House


Cel mai frumos este atunci când ne ocupăm de un proiect încă din faza de concept, poziționare, compartimentare, unde totul este nou atât pentru client, cât și pentru architect sau designer. În cazul acesta, este important modul în care gândim camerele și utilitatea lor, nu doar din pricina unor dimensiuni generoase virtuale/digitale, dar mai ales din pricina materialelor pe care le vom utiliza ulterior – finisajele pereților, ale pardoselilor, piesele de mobilier. Aceasta este situația ideală pentru client, pentru că designerul are în vedere un concept unitar, luând în calcul și bugetul alocat și având grijă să se încadreze în acesta.

 

Așadar, având un cadru ideal în care ne-am poziționat, un open-space cu goluri de ferestre mari sau mici, cu planul electric stabilit împreună cu un specialist (în urma unor imagini de ansamblu finale) alaturi de un plan de instalații sanitare și de încălzire (radiatoarele se aleg în funcție de dimensiunea camerelor), avem următoarele cazuri:

 

  • Dacă ne dorim același open-space și am aranjat corect mobilierul în funcție de golurile feresterelor, propagarea mirosurilor poate fi prevenită printr-o ventilație naturală, suplinită de echipamentele electrocasnice.
  • Un alt mod de estompare a mirosurilor îl reprezintă chiar plantele, sau, mai mult, pereții vegetali de tip licheni și muschi, care se hrănesc cu umiditatea din aer, iar ei, la rândul lor, vă vor spune dacă mediul în care trăiți este unul sănătos. Aceștia pot fi poziționați punctual, ca niște tablouri, sau, mai mult, pot avea un rol decorativ de bază în conceptul casei.
  • Dacă spațiul este deja existent, prizele sunt ocupate, fiind gândite deja pentru anumite aparate, mobila este poziționată și nu permite alte inserții, tot cu plantele ne vom ajuta.

 

Uneori simțim nevoia de o schimbare și să presupunem că nu mai dorim un open-space, ci vrem să închidem sau să delimităm zonele. Acest lucru se poate face în multiple forme, în funcție de bugetul fiecăruia. Un aspect important este dacă locuința este la bloc sau la casă, deoarece unele modificări pot fi restricționate de anumite aprobări, altele nu. De aceea, în astfel de situații, este bine să apelați la un specialist, care să vină să vadă spațiul, să facă măsurători, să se consulte cu dumneavoastră și să vă spună dacă se poate sau nu și, ulterior, dacă răspunsul este pozitiv, să vină cu o soluție și cu implementarea.

Acandinavian Design House logo

 

Paula Pîrvulescu, arhitect


Pentru prevenirea răspandirii mirosurilor și a căldurii din zona bucătăriei, este important să alegem o hotă eficientă, cu o putere de absorbție mare, care ajută la păstrarea aerului curat în bucătărie, indiferent cât de des se gătește. Ar fi bine ca, în spațiul prevăzut bucătăriei, să existe și o fereastră, atât pentru lumina naturală, dar și pentru păstrarea unui spațiu aerisit. 

 

Ideal este ca mașina de gătit să fie situată în apropierea unei ferestre, pentru a putea aerisi cât mai repede, dar se poate poziționa și în centrul bucătăriei, dacă designul permite acest lucru, câtă vreme hota este cu evacuare, astfel încât mirosurile și grăsimile să fie eliminate în exterior prin tubul de evacuare, și nu o hotă cu recirculare, care filtrează aerul în loc să îl elimine.

 

O fereastră este întotdeauna necesară în spațiul de gătit și nu numai, aceasta te ajută să beneficiezi de mai multă lumină naturală și în același timp ajută la păstrarea unei bucătării aerisite. În cazul caselor deja construite trebuie ales foarte bine spațiul destinat gătitului. Soluția elegantă prin care putem separa bucătăria de living este prin crearea unui mobilier ce separă cele două încăperi, cu rol estetic și funcțional în același timp. Corpurile de mobilier ce ne ajută la depozitarea unor lucruri din casă, mobilier ce se încadrează în designul interior, ar putea să fie și o pată de culoare, un accent. Se mai pot folosi ușile din sticlă pentru a păstra lumina în ambele încăperi, panouri decorative de separare traforate ce se pot personaliza.

 

Paula Pirvulescu logo

 

 

Irina Radu, arhitect iDECORATE


Amenajările open-space sunt foarte des întâlnite în ultima perioadă, infiferent dacă vorbim de o casă cu suprafețe generoase, unde am optat pentru acest tip de împărțire, sau despre un apartament cu dimensiuni reduse, în care bucătăria open-space a constituit o necesitate.

 

Acest tip de amenajare vine însă cu câteva provocări. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care clienții ni le adresează este cea legată de mirosurile și căldura din bucătărie. În unele situații, hota nu este suficientă, iar spațiile nu beneficiază de suprafețe vitrate poziționate chiar optim. În aceste cazuri, pentru a păstra această imagine, recomandăm clienților să realizeze închiderea între cele două camere cu pereți glisanți din sticlă. Acest tip de închidere, pe care o folosim la nevoie, ajută la menținerea amenajării, dar în același timp separă zonele și nu permite degajarea mirosului sau a căldurii. Sticla asigură, de asemenea, mai multă luminozitate, permițând trecerea luminii naturale dintr-o încăpere în alta, iar prin decorarea și tratarea în diverse moduri și stiluri, poate deveni un element central într-o amenajare.

 

Dacă este vorba despre o casă în construcție, situația este mult mai simplă. Putem alege de la început poziționarea mașinii de gătit, gabaritul și poziționarea ferestrelor, precum și sistemul de ventilație. Dacă spațiul ne permite, vom alege ferestre mari, cu deschideri cât mai ample. Vom alege o hotă cu capacitate mare, gândită pentru spații deschise. Pentru a asigura un randament cât mai mare, vom asigura o ieșire pentru tubulatura hotei. De asemenea, putem opta pentru un sistem de ventilație, gândit special pentru spațiul nostru, care să asigure ventilarea corespunzatoare în condiții de fum și mirosuri puternice.

 

În cazul unei construcții existente, putem alege să îmbunătățim sistemul de ventilare (dacă acesta există) sau putem alege o hotă mai puternică. Fiind o construcție finalizată, mai greu vom putea aduce modificări spațiilor vitrate sau ușilor spre exterior.

 

Dacă este necesară îngrădirea zonei de bucătărie, cea mai bună soluție este cea care se pretează în mod optim spațiului dumneavoastră. În momentul de față, există pe piață multe opțiuni, de la închideri cu sticlă până la cele cu pal, mdf, lemn masiv. Soluția de închidere se va alege în funcție de stilul interiorului dumneavoastră. În ultima vreme, o opțiune tot mai întâlnită o reprezintă închiderea cu sticlă. Aceasta asigură lumină naturală și mărește vizual spațiul, adăugând în același timp un plus de eleganță interiorului. Tipurile de închideri cu sticlă variază și ele de la uși glisante, la uși evantai și până la uși batante. Tipul de deschidere se va alege în funcție de configurația spațiului și de căile de acces.

Idecorate logo


Visezi la interioare funcționale și fabuloase? Ai nevoie uneori de un sfat, de o idee, de un ochi format? Trimite-ne întrebările tale la adresa office@spatiulconstruit.ro și îți facem legătura cu profesioniști din domeniul designului și al amenajărilor interioare, care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru casa ta.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.