Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Biserica Sant Francesc, o renovare foarte indrazneata

Biserica Sant Francesc, o renovare foarte indrazneata

Arhitectul de origine catalana, David Closes a terminat de curand de renovat biserica Sant Francesc din orasul Santpedor, Spania. Cladirea are o suprafata de 85.5mp si face parte dintr-un proiect care s-a intins pe durata a sapte ani, menit sa restaureze si sa trasnforme vechea biserica.

 

In cadrul demersului personal de reinterpretare a spatiului sacru, arhitectul a dorit sa conserve mostenirea istorica a cladirii care a fost construita intre 1721 si 1729 de catre preotii Franciscani. In 2000 manastirea a fost partial demolata de catre autoritati datorita aspectului neangrijit pe care il avea iar restul imobilului a fost abandonat. Closes a finalizat proiectul in 2011, pastrand fatada cladirii intacta, nefinisata si asa lovita de timp cum era. Fara sa piarda din vedere unitatea arhitecturala a proiectului, biserica a devenit acum o sala de prezentari si un spatiu cultural multi-functional.

 

 

Sistemul de iluminat de la interior a fost special proiectat pentru a asigura o lumina corespunzatoare in fiecare colt al navei, fara a schimba in vreun fel spatialitatea acesteia. Ferestrele nu sunt impunatoare, dar impactul pe care il are lumina naturala asupra interioarelor este deosebit. Un sistem de scari si rampe permite vizitatorilor sa traverseze spatiile, parcurgand un traseu circular, care ii pune in fata unei combinatii interesante intre otel prelucrat de mana omului si bucatile de piatra invechite de vreme.

 

Arhitectul David Closes a lucrat in pricipal la proiecte de urbanism, la proiecte care vizau crearea si amenajarea de spatii publice si la propuneri de amenajare urbana pentru diferite institutii publice. Din 2004 pana in 2011, a ocupat functia de director al Departamentului de Proiecte Urbane din Primaria orasului Manresa. O provocare cu care s-a confruntat arhitectul in timpul acestui proiect a fost in principal mentinerea unitatii si a proportiilor bisericii in ciuda necesitatii stringente de a introduce o serie de modernizari precum grupurile sanitare si spatiile pentru lectura – unele dintre acestea au fost amplasate undeva in exteriorul cladirii altele in interiorul acesteia pentru a mentine conceptul unui spatiu unitar.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva