Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Balconul, un spatiu exterior care ar trebui lasat si amenajat ca atare. Idei de amenajare

Balconul, un spatiu exterior care ar trebui lasat si amenajat ca atare. Idei de amenajare

Aceasta este o intrebare care ar putea parea cel putin ciudata in tara noastra, unde printre cei care locuiesc la bloc se intalneste rareori ideea de balcon amenajat ca spatiu exterior. Multi nu vad balcoanele ca pe o ocazie de a profita vara de aer curat, ca pe o oaza de relaxare, ci mai degraba iau in discutie intrebuintarea in scopuri utilitare, cu roluri de depozitare sau de uscatorie, ori inchiderea lor, in ideea maririi ariei utile a locuintei. Si totusi, iata cateva imagini care demonstreaza cat de interesanta e varianta amenajarii lor.Poate pare devreme sa vorbim de amenajarea balconului, dar februarie sau martie sunt cele mai potrivite luni pentru a incepe lucrarile in acest spatiu, deoarece frigul s-a dus, iar umiditatea a scazut. In plus, in curand veti dori sa „iesiti afara”, sa va organizati o gradina in aer liber si sa va amenajati spatiul de baut cafeaua sau de relaxare seara...  Si ar fi bine ca lucrarile constructive sa fie gata in cateva saptamani, pentru ca prin aprilie sa va puteti deja bucura de gradinarit si amenajari cu scaune, masute si decoratiuni...


Un balcon, din punct de vedere arhitectural, reprezinta chiar acel spatiu menit sa faca legatura intre interior si exterior in cazul locuintelor la bloc. Apartamente care nu isi permit luxul unei gradini au aceasta facilitate, a unui spatiu deschis, gandit in acest sens inca din start. (Terasele de deasupra ultimului etaj sunt si ele o alternativa de spatiu deschis foarte utila pentru locatari... dar pe care prea putini se gandesc s-o utilizeze in scop recreativ.)

Este adevarat ca dimensiunile reduse ale balcoanelor si loggiilor de la blocurile ridicate pe vremea comunsimului sunt prea reduse pentru a indemna la aceasta intrebuintare. Iar daca dimensiunile balconului sunt destul de mari, cu atat mai mult locatarii au tendinta sa transforme acest spatiu sau macar o parte din el intr-unul util pentru locuinta. Dar chiar merita sa luati in calcul functiunea lor initiala si sa le respectati destinatia.


Amenajarea spatiului exterior impune lucrari specifice. Ca finisaje, exista o serie de posibilitati de amenajare, inclusiv aceea a crearii de jardiniere direct din beton, piatra. Integrarea unor astfel de „jardiniere” cere izolarea zonei care va fi umpluta cu pamant cu o pelicula bituminoasa si cateva lucrari care depind de spatiu (de exemplu, inclinatie pentru scurgere). Parapetii pot fi si ei folositi in cele mai diverse variante: daca e vorba de margini exterioare din fier forjat pot fi lasate si ca atare, in timp ce geamurile pot fi inlocuite sau, dimpotriva, zidite si tencuite.  Placarea poate fi facuta atat cu gresie, cat si cu piatra naturala sau chiar cu deck-uri de lemn speciale pentru terase, rezistente la umiditate. Acestea din urma ofera chiar un confort si o caldura speciala, facand ca betonul cel rece iarna si incins vara sa devina doar o amintire indepartata in acest spatiu...
Sunteti de acord ca balconul trebuie sa ramana spatiu exterior? Voi ce amenajari ati facut in propriul balcon sau va propuneti sa faceti?  

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România