Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Balconul cu pardoseala rezistenta si hidroizolanta

Balconul cu pardoseala rezistenta si hidroizolanta

Introducere
Balcoanele, caile de acces si terasele constituie o optiune fara de care un apartament sau o casa n-ar putea fi imaginate. Indiferent de folosinta acestora, ca spatiu de depozitare sau de uscat rufe, spatiu de relaxare sau de luat masa (pe timpul verii), exista si cateva aspecte care pot genera probleme si care se pot agrava de la un an la altul daca nu sunt remediate.

Balcoanele, caile de acces si terasele trebuie considerate ca facand parte integranta din structura cladirii. Prin urmare, trebuie tratate ca suprafete exterioare finisate corespunzator. Unul dintre cele mai importante aspecte este cel al pardoselii. Aceasta are nevoie sa fie hidroizolata, pentru a nu permite apei din ploaie sau zapada sa ajunga la nivelul spatiului de la interior, dar si sa fie finisata astfel incat sa permita utilizarea spatiului in scopurile dorite.

Sika Romania va propune un sistem de pardoseala special pentru suprafetele exterioare, care ofera atat un comportament adecvat la conditiile mediului inconjurator (ploaie, zapada, radiatii UV) cat si rezistenta excelenta la actiunile mecanice ( trafic pietonal sau dispunerea mobilierului de exterior). Acest sistem de pardoseala este ideal pentru balcoane, cai de acces si terase cu sau fara circulatie, alei pietonale sau scari de exterior, etc.

Iata principalele aspecte care trebuie rezolvate :
 
Hidroizolarea pardoselii balconului - Sikafloor 405
Aceasta este de fapt baza pe care se poate edifica o pardoseala de balcon rezistenta in timp. In cazul in care pardoseala balconului are denivelari cuprinse intre 5 - 10 mm sau are pante negative (care nu merg spre scurgere sau spre marginea balconului) este indicat sa utilizati sape specifice de reabilitare pardoseli, tip Sika Screed HardTop-70 sau -80, sape autonivelante rezistente la exterior, tip Sikafloor Level-30, mortare cimentoase predozate de reparatii sau sape epoxidice-cimentoase (bariera temporara de vapori) cu aderenta excelenta la o mare varietate de suporturi minerale.

Dupa uscarea acestuia se poate trece la montarea sistemului hidroizolant :
- se utilizeaza o amorsa Sika Bonding Primer pentru a faciliata aderenta stratului hidroizolant la stratul suport. Consum cca 0,15 l/mp
- se pozeaza stratul de baza hidroizolant Sikafloor-405. Acesta se va ridica si pe suprafetele verticale (pereti, parapeti, etc) pe o inaltime de aproximativ 10 - 15 cm. Consum cca 1,1 – 1,5 l/mp.
- stratul de hidroizolare se armeaza cu o impaslitura din fibra de sticla dispersa Sika Reemat Premium pe toata suprafata avand grija sa il suprapunem la imbinari. La racordul cu suprafetele verticale nu se vor face imbinari avand grija sa montam impaslitura in camp continuu. Consum cca 0,225 kg/mp.
- se va monta apoi ultimul strat de Sikafloor-405 pentru a acoperi stratul de armare. Consum cca 0,5 – 0,7 l/mp

Avantajul unui astfel de sistem, verificat timp indelungat de Sika, consta in faptul ca dispune de tehnologia inovatoare MTC (Moisture Triggered Chemistry) care are la baza intarirea declansata de umiditatea atmosferica ce actioneaza ca un catalizator in procesul de intarire. Umiditatea joaca rolul unui catalizator al reactiei de intarire a poliuretanului.
Sistemul hidroizolant astfel conformat are o capacitate mare de preluare a fisurarii dar si o rezistenta ridicata la abraziune. Datorita timpilor scazuti de intarire se poate miza pe timpi redusi de executie dar si pe o executie simpla in zone complexe.

 

 
Montarea acoperirilor decorative
Exista 4 variante de finisare decorativa care au la baza sistemul hidroizolant propus mai sus:

Acoperiri decorative Sika

Fiecare dintre sistemele decorative prezentate au avantajul utilizarii tehnologiei MTC, dispun de variante de colorare in mai multe nuante rezistente si stabile in timp, asigura suprafete antiderapante chiar si in stare uda si bineinteles au o rezistenta ridicata la factorii de mediu, la radiatiile UV precum si la actiunile mecanice.

 
Cateva detalii importante
Pentru o functionare impecabila a pardoselii este recomandat sa aveti in vedere cateva rezolvari de detaliu mai ales in cazul pardoselilor de balcoane si terase cu parapeti usori (pe structura metalica).

Detaliu de racord la jgheab
Detaliu de racord la jgheab

 

Detaliu de racord la lacrimar
Detaliu de racord la profil lacrimar

 

Detaliu de racord la gura de scurgere

Detaliu de racord la gura de scurgere

Detaliu de racord la strapungeri prin pardoseala
Detaliu de racord la strapungeri prin pardoseala


Echipamente & scule
Ca echipament se recomanda: manusi de cauciuc, ochelari de protectie, masca de protectie si genunchiere.
Pentru un montaj usor se recomanda: cutter, ruleta, trafalet cu coada si scotch de hartie.

Atentie, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu.

 

 
Cateva recomandari Sika
In cazul in care nu se executa finisajul decorativ imediat dupa executia sistemului de hidroizolare este recomandat sa respectati fisa tehnica a finisajelor decorative - vezi fisele tehnice.


Daca finisarea pardoselii se face in acelasi timp cu cu executia hidroizolatiei este recomandat sa suplimentati consumul de la ultimul strat hidroizolant cu consumul specificat pe fisa tehnica a pardoselii decorative alese.
Datorita tehnologiei MTC sistemul hidroizolant dar si sistemele decorative se pot executa cu usurinta, nefiind afectate de umiditate excesiva dupa 10 minute de la aplicare. De exemplu, in caz ca ploua, aplicatia se intrerupe si va continua dupa incetarea averselor, cand suprafata este uscata.

Atentie ! Straturile aplicate se instaleaza numai peste alte straturi intarite pentru a preveni deterioararea acestora si pentru a preveni un aspect final neagreabil.
 
 
Concluzii:
Sistemul hidroizolant si decorativ propus de Sika Romania ofera siguranta in exploatarea pardoselilor de balcoane, cai de acces sau terase, prin impiedicarea infiltratiilor de apa in planseul de beton, corodarea armaturilor acestuia sau distrugerea finisajului de la peretii exteriori din balcoane sau terase.
Mai mult decat atat, finisajele decorative ofera o pardoseala rezistenta la actiuni mecanice dar si la factorii de mediu, la radiatii UV si cu protectie ridicata la alunecare.


Trebuie sa precizam ca sistemul poate fi utilizat atat pentru constructii noi dar si pentru reabilitarea celor existente.
In cazul in care pardoseala existenta se prezinta in conditii bune (mici fisuri, crapaturi, exfolieri superficiale, etc) sistemul se poate monta direct peste aceasta avand in vedere grosimea redusa a intregului sistem propus de Sika.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
SIKA Romania
Lucru în România