Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Acoperiri epoxidice performante pentru finisarea pardoselilor din industria alimentara

Inca de la inceputul Revolutiei Industriale oamenii si-au pus problema conceperii si utilizarii unor tipuri de finisaje pentru pardoseli si pereti care sa fie rezistente atat la conditionarile impuse de procesele tehnologice (rezistenta la substante chimice, umiditate si temperatura, etc.) desfasurate in spatiile respective, dar si la cerinte specifice legate de igiena, rezistenta la alunecare, curatare rapida, etc.
Acoperiri epoxidice performante pentru finisarea pardoselilor din industria alimentara

Cu o productie de bunuri de larg consum si de alimente in crestere, si mai ales cu o diversitate relativ destul de mare a acestora, au aparut nenumarate conditionari si cerinte legate atat de spatiile de productie si procesare, cat si de zonele de depozitare obisnuite sau frigorifice, si chiar legate de zonele in care se comercializeaza produsele si alimentele.

 

Unul dintre produsele utilizate inca de la inceputuri pentru finisarea spatiilor de productie si depozitare au fost placile ceramice (gresia si faianta) de diverse forme si dimensiuni, care au incercat sa raspunda diverselor solicitari aparute de-a lungul timpului. Evolutia placilor ceramice si a adezivilor pentru spatiile comerciale si industriale a fost pe masura cerintelor pana la mijlocul anilor ’90, cand exigentele pentru spatiile de procesare, depozitare si comercializare capata noi dimensiuni, legate atat de modalitatile de intretinere a igienei cat si de timpii de executie a lucrarilor, de intretinerea simpla, de rezistenta la trafic si la schimbari de temperatura, etc.

 

In realitate, se dorea un concept nou care sa simplifice executia si sa permita utilizarea spatiilor de productie in mai multe scopuri, iar produsele care au raspuns la toate aceste solicitari au fost acoperirile epoxidice sau poliuretanice pentru pardoseli si pereti. Sika este unul dintre cei mai importanti producatori de acoperiri epoxidice si poliuretanice pentru pardoseli si pereti, cu o experienta de peste 50 de ani in domeniu.

 

 

Sikafloor - pentru cerinte complexe, cu solutii dedicate

Pentru a intelege corect conceptul Sikafloor pentru acoperiri de pardoseli si pereti in domeniul industrial alimentar si comercial, sa vedem care sunt principalele cerinte ale acestui domeniu si mai ales care sunt raspunsurile.Igiena

Finisarea pardoselilor si a peretilor trebuie sa impiedice dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor dar si contaminarea produselor alimentare. Zona cea mai expusa este cea a rosturilor din pardoseli.

Nu exista nicio modalitate de prevenire a dispunerii rosturilor in pardoseli, iar acestea sunt cauzele unor daune majore in aplicatiile de acest tip. De aceea, planificarea si proiectarea corecta a unui rost de pardoseala trebuie sa fie realizata cu multa precautie pentru a impiedica aparitia problemelor. Pardoselile industriale necesita sigilanti de etansare a rosturilor fiabili, pentru a rezista uzurii chimice si mecanice, ca de exemplu in cazul pardoselilor proiectate pentru traficul vehiculelor sau masinilor de curatare, etc.

Solutiile Sika pentru acesti sigilanti de etansare a rosturilor includ folosirea mult testatului si fiabilului Sikaflex Pro-3, sigilant poliuretanic adecvat pentru multe tipuri de rosturi de pardoseli, incluzand si rosturile de conexiune intre diferite materiale.


Rezistenta la socuri termice

Rezistenta la socul termic poate fi o cerinta majora pentru pardoseli. Este important sa se tina seama nu numai de temperatura utilajelor in functionare sau a produselor din cadrul proceselor, dar si de temperatura la care sunt supuse spatiilor adiacente.

La oricare capat al scalei, temperaturile extreme de la apa fierbinte sau aburii folositi pentru curatare si/ sau aerul rece ce provine de la congelatoare cu racire rapida pot crea zone cu conditii extrem de dure; din fericire, multe sisteme Sikafloor® se adapteaza si rezista timp indelungat acestor conditii, asigurand protectia impotriva exfolierii cauzate de socul termic datorat incalzirii sau racirii rapide.


Rezistenta la alunecare

Suprafetele pardoselilor pot necesita grade diferite de rezistenta la alunecare, in functie de mediul care se dezvolta in incaperea respectiva si anume spatii de prelucrare uscate, fara aport de apa sau umiditate sau umede, cu aport de apa sau fluide tehnologice in exces la nivelul pardoselii.

Pardoseala din zonele de productie cu umiditate excesiva necesita o textura rezistenta la alunecare, care trebuie, de asemenea, sa fie usor de curatat si totusi, complet impermeabila si rezistenta la expunerea la apa si substante chimice. Sistemele Sikafloor® ofera o gama completa de texturi si clasificari antialunecare/antiderapare.


Permeabilitatea la apa sau lichide tehnologice

Sistemele Sikafloor® pot furniza o sigilare impermeabila atat pentru protejarea elementelor de beton fata de atacul lichidelor agresive, dar si a apei freatice si a mediului fata de scurgerea de poluanti. Aceasta include sisteme de acoperire flexibile, cu modul de elasticitate ridicat si cu proprietati de preluarea a fisurilor, care ajuta la asigurarea retentiei bune a oricaror materiale daunatoare din punct de vedere ecologic sau la mentinerea puritatii apei potabile continute in bazinele respective.


Rezistenta la substante chimice

Este o cerinta majora pentru multe pardoseli din industria alimentara sau comerciale. Mai intai este necesara o evaluare pertinenta a efectelor substantelor chimice asupra pardoselii si, in plus, a efectelor obtinute intre substantele combinate si, mai ales, a consecintelor reactiilor chimice.

Sistemele Sikafloor® rezista expunerii la substantele chimice care rezulta din ingredientele produselor alimentare, cum ar fi acizii organici agresivi, la dezinfectia industriala si la actiunea solutiilor de curatare.


Rezistenta la impact, trafic si socuri mecanice

In spatiile unde marfurile sunt manipulate mecanic, cum sunt spatiile de productie, depozite, compartimente de incarcare si altele, incarcarile compresive si dinamice sunt generate de miscarea acestor marfuri pe liniile de productie, cu stivuitoare si cu transpaleti, etc. Este esential sa va asigurati ca solicitarile generate nu sunt mai mari decat rezistenta stratului de uzura al pardoselii si/ sau aderenta sa la suport, ceea ce poate fi realizat cu incredere prin intermediul sistemelor Sikafloor®.


Produse certificate pentru industria alimentara

Pardoselile din industria alimentara si a bauturilor trebuie sa fie adecvate contactului direct sau in imediata vecinatate a produselor alimentare, fara a avea un efect advers asupra acestora; in aceeasi masura trebuie sa poata suporta regimurile extrem de intensive de curatare si expunerea frecventa la agenti chimici agresivi. Multe sisteme Sikafloor® au certificari pentru contactul cu alimentele si apa potabila.


Curatare si Intretinere

O curatare usoara si o intretinere cat mai simpla sunt cruciale pentru o pardoseala din domeniul industrial sau comercial.

Pentru a obtine rezultate vizibile si a va asigura ca sistemele Sikafloor® se pastreaza in conditii bune, continuand sa fie performante si sa se ridice la inaltimea cerintelor, exista ghiduri de utilizare cu privire la curatenie si intretinere pentru fiecare tip de sistem.


Tehnologia pentru betonul "verde" sau umed

Sika® EpoCem® este "o bariera" temporara impotriva umiditatii (BTU), care permite aplicarea finisajului pardoselii in pofida continutului ridicat de umezeala a suportului. Aceasta tehnologie unica Sika® EpoCem® permite aplicarea pe un beton "verde" sau umed, reducand timpul de lucru si eliminand riscul aparitiei de bule in stratul de finisaj al pardoselii. Acest fapt duce la economisirea de timp si bani.


Solutii dedicate

Practic nu exista cerinte din domeniul acoperirilor pentru pardoseli si pereti in spatii din industria alimentara care sa nu poata fi indeplinite de produsele Sikafloor®.

Va prezentam cateva structuri de sisteme pentru pardoseli adecvate diverselor tipuri de spatii cu conditii de lucru specifice:

Sikafloor® MultiDur ES-24
Sikafloor® MultiDur ES-24

Zone de productie uscate, de ex.: brutarii, fabrici de faina, de tutun, patiserii etc.


Sapa epoxidica colorata, neteda:

- Rezistenta ridicata la uzura

- Rezistenta buna la substante chimice

- Colorata

- Usor de intretinut

 

Amorsa: Sikafloor®-161 - rasina epoxidica bicomponenta, transparenta, fara solventi.

Strat de baza: Sikafloor®-264 - liant epoxidic colorat, fara solventi, pentru acoperiri prin roluire cu trafaletul si sape autonivelante.

Grosimea totala a stratului: 2-3 mm

Sikafloor® Pronto RB-34
Sikafloor® Pronto RB-34

Zone de productie umede, de ex.: procesarea carnii, pestelui, laptelui, bucatarii, furnizori de alimente etc.


Strat cu intarire rapida, rezistent la alunecare, alcatuit din straturi multiple:

- Rezistenta medie la uzura

- Rezistenta la substante chimice

- Rezistenta la alunecare

- Intarire rapida

 

Amorsa: Sikafloor®-10/-13 Pronto - rasina PMMA, bicomponenta.

Strat de baza: Sikafloor®-14 Pronto - liant PMMA, bicomponent. Imprastiere in exces cu nisip cuartos 0,7-1,2 mm.

Strat de sigilare: Sikafloor®-16 Pronto -  sigilant PMMA, bicomponent.

Optional: Sikafloor®-Pronto Pigments..

Grosimea totala a stratului: 2-4 mm

Sikafloor® MultiFlex PS-26
Sikafloor® MultiFlex PS-26

Depozitare la rece: produse alimentare reci/ congelate


Racire/ Inghetare rapida (>- 20°C)

- Rezistenta la uzura

- Rezistenta la soc termic

- Usor de intretinut


Amorsa: Sikafloor®-161

Strat de uzura: Sikafloor®-326 - liant poliuretanic bicomponent, colorat, fara solventi, pentru sapele elastoplastice, autonivelante, care absorb socul termic. Grosimea totala a stratului: 2-3 mm

Sikafloor® PurCem® HM-20
Sikafloor® PurCem® HM-20

Bauturi si conserve, de ex.: pregatirea conservelor, imbuteliere etc.


Sapa de mare rezistenta

- Rezistenta ridicata la uzura

- Rezistenta ridicata la substante chimice

- Rezistenta ridicata la soc termic

- Rezistenta la alunecare

- Colorata

- Curatare usoara (inclusiv cu aburi)

 

Amorsa: Sikafloor®-161 (in caz de necesitate)

Sapa: Sikafloor®-20 PurCem® - sapa poliuretanica modificata cimentos, tricomponenta, pe baza de apa, rezistenta la alunecare, rezistenta la conditii grele de lucru.

Grosimea totala a stratului: 6-9 mm

Sikafloor® HardTop
Sikafloor® HardTop

Zone logistice si de depozitare. Produse finite (inclusiv fructe si legume), alte bunuri finite.


Suprafata decorativa durificata:

- Durificator economic

- Rezistenta buna la abraziune

- Rezistenta buna la impact

- Disponibila intr-o gama de culori

 

Dala de beton monolitic aditivata cu Sikament® sau Sika® ViscoCrete®.

Durificator de pardoseala Sikafloor®-3 QuartzTop aplicat pe beton proaspat turnat inainte de finisarea cu elicopterul.

Suprafata este protejata dupa intarire cu antievaporant durificator si protectie antipraf Sikafloor®-ProSeal.

Trebuie sa precizam ca, desi solutiile sunt dedicate pentru spatii din industria alimentara sau comert, nu trebuie sa uitam ca gama Sikafloor® este disponibila in aproape fiecare nuanta de culoare cu pigmenti stabili si se pot crea la comanda culori speciale sau in asa fel incat sa indeplineasca cerintele clientului.

Aceasta include sisteme de pardoseli Sika produse la toate standardele majore de culoare nationale si internationale, inclusiv RAL, BS 4800 si NCS.


Concluzie

Dupa cum se poate vedea, exista foarte multe probleme care trebuie rezolvate, mai ales in cazul in care se doreste conformarea unor spatii de productie, depozitare sau logistica in industria alimentara.

Respectarea standardelor si a normelor de constructie si finisare ale incaperilor de productie poate ajuta la sustinerea competitivitatii firmelor producatoare, atat pe piata interna cat si pe cea europeana.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.