Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Baile termale din Bad Ems

Baile termale din Bad Ems

“Sanatate langa rau” este sloganul care reuseste sa defineasca cel mai bine tema centrala a noilor bai termale din Bad Ems. Pe de o parte, acesta evidentiaza locatia idilica de pe malul raului Lahn, dintre podul Kaiserbrucke si insula Lahn, pozitionata la sud de centrul orasului, pe de alta parte Baile Termale sunt percepute ca o oaza de liniste si relaxare, gandite sa mentina sanatatea fizica si mentala a celor care ii calca pragul. Pentru aceasta complexul din Bad Ems ofera o varietate de spatii printre care: o piscina cu ape termale, o zona destinata saunelor, saloane pentru tratamente si zone pentru exercitii de intretinere.

 

In vederea asigurarii suprafetei necesare acestei noi dotari, cladirea care exita inainte a trebuit sa fie demolata. Aceasta masura a oferit posibilitatea arhitectilor de la 4a Architekten sa prevada un volum care sa se adapteze perfect conditiilor de teren. De exemplu, una din temele centrale si des intalnite in cadrul designului propus pentru bai o constituie reproducerea in forme simplificate a pietrelor de rau presarate pe malurile insulei Lahn. Reprezentarea acestor pietre a fost transpusa in formele structurale individuale, in formele piscinelor si ale deschiderilor din fatade, etc. Amplasata in mijlocul volumelor principale se afla zona cu piscine, un spatiu amplu si generos, fiind cel mai mare element al compozitiei volumetrice. Aripa destinata saunelor se indeparteaza de zona centrala, fiind pozitionata spre vest. Avand volumetrii usor de indentificat asemeni unor bolovani rotunjiti, cele doua structuri care adapostesc braseria si magazinul au fost inserate in volumul mare al zonei piscinelor asemeni unor accente vizuale.

 

Designul fatadelor urmareste sa scoata in evidenta aceeasi tema: printre elementele care atrag privirea fiind in special golurile realizate pe fatada de nord ale caror forme rotunjite amintesc de pietrele de rau. Golurile asimetrice ofera dinamism fatadei ce se deschide catre centrul orasului. Imaginea exterioara este un joc de suprapuneri intre suprafetele vitrate si zonele inchise, finisate cu placaj metalic alb sau din lemn de larice.

 

Zona de acces si foaierul, care ofera perspective directe catre zona piscinelor, sunt un preludiu pentru confortul si serviciile de care se pot bucura clientii veniti la Baile Termale. Din zona de acces se poate ajunge in toate spatiile conexe dedicate diferitelor activitati. Amplasarea braseriei la intersectia dintre foaier si zona cu piscine permite folosirea ambelor spatii cat si a terasei exterioare. O scara permite accesul in zona saloanelor destinate intretinerii corporale, unde se poate ajunge separat atat de la saune cat si de la zona piscinelor.

 

O terasa amenajata pe acoperis ii invita pe clienti sa faca exercitii fizice in aer liber si la inaltime. Un hol face legatura intre zona de intretinere corporala si cea de relaxare, oferind clientilor acces direct in zona de piscine de la nivelul etajului. Tot aici se gaseste si sala numita “Pastille”, un volum care pare ca pluteste si in care se pot face terapii cu aerosoli. Zona de dusuri si vestiare a fost amenajata la parter, langa aripa cu saune, realizandu-se astfel o separare intre fluxuri. La subsol au fost amenajate spatiile administrative si spatiile tehnice, accesul de serviciu realizandu-se printr-o rampa care ajunge la nivelul aripii destinata saunelor.

 

Ambianta placuta a interioarelor a fost realizata cu ajutorul unei palete calde de culori, combinata cu lumina naturala si artificiala din belsug, dar si cu ajutorul materialelor cu texturi diferite cum este cazul portelanului de un gri-antracit, al placilor ceramice albe si marmurei pentru piscine, tavanlor din pin de Aleppo, placilor din larice Siberiana si lemn de anin.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.archdaily.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva