Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Avantajele oferite de țeava din polietilenă PE 100-RC cu strat de polipropilenă

Accesul la o sursă de apă curată este cel mai important pentru sănătatea omului. Din fericire, apa curată are astăzi un aliat de nădejde. Acesta este țeava din polietilenă PE 100-RC cu strat de polipropilenă (PP), o țeavă fabricată din materiale performante, cu o rezistență mărită la încărcarea punctiformă și propagarea de fisuri.
Avantajele oferite de țeava din polietilenă PE 100-RC cu strat de polipropilenă

Proprietățile polietilenei

Descoperită pentru prima dată în 1933, când americanul Carl Shipp Marvel a reușit să obțină un reziduu dens, supunând etilena la presiuni înalte, polietilena a devenit rapid una dintre cele mai folositoare materiale de pe glob. Din 1946, a început să fie folosită cu succes la țevi, însă acest lucru nu a dus imediat și la înlocuirea vechilor rețele de transport, confecționate din oțel, care au o durată de viață redusă în comparație cu noul produs.

Polietilena este cel mai simplu polimer, fiind ieftină și ușor de produs. Starea sa de agregare e solidă, cu un aspect lăptos, transparent. E un bun izolator electric, flexibilă și rezistentă la acțiunea substanțelor chimice, cu punct de topire cuprins între 100 - 1500C. Cel mai important, polietilena are bune calități fizice și mecanice, fiind mult mai ușoară decât oțelul și celelalte materiale folosite la confecționarea țevilor și a conductelor pentru transportul și distribuția apei.

Beneficiile oferite de polietilenă i-au determinat pe oamenii de știință să continue cercetarea și dezvoltarea sa. Astăzi, cea mai nouă generație este PE 100-RC (RC = Rezistent la fisurare).

Deși materialul PE 100-RC nu este cuprins încă în standardele europene pentru țevi din polietilenă, el este indicat de Institutul German de Standardizare DIN prin specificația PAS 1075:2009 (”PAS” = Public Available Specification) și e considerat un supliment la standardele și reglementarile tehnice existente. Această specificație descrie o țeavă de înaltă calitate, cu o durată de serviciu de cel puțin 100 de ani.

Avantajele oferite de țeava din polietilenă PE-100RC cu strat de PP

Țevile Politub PE 100-RC cu strat de PP oferite de TeraPlast sunt destinate rețelelor de transport și distribuție pentru: apă potabilă, apă de uz general, drenaj și canalizare sub presiune, canalizări facumatice și apă pentru alte aplicații. Câteva din beneficiile oferite de această țeavă includ:

Rezistență semnificativ mărită la uzură

Țeava are o rezistență mai mare la încărcarea punctiformă și la propagarea de fisuri, venind în ajutorul constructorilor și implicând costuri mai mici de instalare.

Flexibilitate ridicată

Țevile din PE 100-RC din portofoliul TeraPlast dovedesc o îmbunătățire în ceea ce privește gradul de flexibilitate pe care îl păstrează în timp.

Țeava din PE 100-RC cu strat de PP nu împrumută apei transportate însușiri de miros, gust sau culoare

Stratul de protecție din PP nu doar că apără împotriva radiației UV, dar protejează și împotriva contaminării pe toată durata de manipulare, transport și montaj. Mai mult, materialul folosit în construcția țevilor nu interacționează deloc cu mediul înconjurător și apa transportată. Astfel, nu există posibilitatea ca acesta să împrumute apei caracteristici de gust, miros sau culoare. Apa transportată rămâne curată.

Are o durată mare de viață

Datorită rezisteței mărite la fisurare și propagarea fisurilor, la îmbătrânire termică, la coroziune și sol agresiv, la abraziune și impact, țevile Politub din PE 100-RC cu strat de PP au o durată de viață de până la 100 de ani.

Țeava din PE 100-RC cu strat de PP ajută la scăderea timpilor și costurilor de execuție

Greutatea redusă, ușurința crescută a îmbinării prin sudura cap la cap (datorită apariției unui nou amestec pentru stratul de protecție PP, în cazul sudurilor cap la cap, nu mai e necesară exfolierea acestuia) și compatibilitatea cu fitingurile și echipamentele de sudură existente pe piață în mod uzual fac ca termenele de execuție să fie cu 35-40% mai scurte decât în cazul altor tipuri de țevi. Chiar mai important, costurile cu transportul și execuția lucrărilor sunt și ele cu circa 10-15% mai mici.

Este ușor de instalat

Instalarea țevilor Politub PE 100-RC cu strat de PP se poate realiza cu tranșeu deschis fără pat de nisip și/sau fără tranșeu deschis prin metode neconvenționale moderne. Exemplu tehnici alternative de instalare: prin foraje orizontale dirijate, relining sau bursting (reabilitări ale rețelelor vechi prin frezare sau cămășuire).

Este foarte prietenoasă cu mediul înconjurător

Țevile Politub PE 100-RC cu strat de PP, din portofoliul TeraPlast, protejează mediul înconjurător, oferind siguranță în execuție și exploatare. Ușurința cu care acestea pot fi instalate, prin tehnici alternative ca relining sau bursting, face ca impactul asupra mediului să fie minim. De asemenea, țevile de acest tip emit de până la cinci ori mai puțin monoxid și dioxid de carbon decât țevile din oțel.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
TeraPlast