Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Arhitecții în luptă cu poluarea: Cum curățăm aerul cu clădiri

Par desprinse dintr-un film stiintifico-fantastic ori din pagini de literatura de anticipatie. Dincolo de aspectul lor excentric, turnurile uriase din imagine ar urma sa fie insarcinate cu o misiune ambitioasa: curatarea aerului din unul dintre cele mai poluate orase ale lumii.

Momentan se afla in faza de propunere, dar ar putea ajunge intr-o zi sa se profileze pe cerul din New Delhi, oras indian in care, la un moment dat in 2017, ori daca respirai, ori daca fumai 44 de tigari pe zi era acelasi lucru. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, orasele indiene sunt predominante in topul 20 al celor mai poluate orase din lume in ceea ce priveste nivelul de PM 2,5 - particule in suspensie cu diametrul mai mic de 0,0025 de milimetri.

Acesta este contextul in care a fost zamislit "Smog Project", proiect al firmei de arhitectura Znera Space din Dubai, aflat pe lista scurta a Festivalului Mondial de Arhitectura din acest an, categoria Experimental Future Project. Proiectul cuprinde o retea vasta de structuri inalte de 100 de metri, un fel de purificatoare de aer gigant, fiecare dintre ele fiind capabila sa produca 3,2 milioane de metri cubi de aer proaspat pe zi, deservind o regiune de 100 de hectare, sustin dezvoltatorii.

Aerul este aspirat pe la baza turnului si trecut prin mai multe trepte de filtrare inainte de a fi eliberat din nou in atmosfera.

Turnurile ar urma sa fie alimentate cu energie solara, generata de o retea hexagonala de "punti in cer" intre structuri - omagiu adus arhitectului britanic Sir Edwin Lutyens, care a elaborat la inceputul secolului al XX-lea planurile pentru o mare parte din New Delhi.


Mai mult, particulele de carbon capturate isi pot gasi ulterior o intrebuintare, cum ar fi la productia de grafen, de beton, de ingrasamant, de cerneala, precum si pentru distilarea apei.

Sigur ca reducerea activitatilor care genereaza poluare ar fi prima miscare logica, insa vorbim de un proces lent, care s-ar putea intinde peste mai multe generatii, spune Najmus Chowdhry, principalul arhitect al proiectului. Intre timp, la orizont se anunta provocari noi: se estimeaza numarul proprietarilor de masini ca va creste cu 775% pana in 2040 in India.

“Situatia cu care ne confruntam acum este atat de grava incat necesita o abordare de sus in jos”, sustine Chowdhry.


Arhitectul cauta in prezent fonduri pentru dezvoltarea proiectului, atat in India, cat si in Dubai, oras care, pe fondul prafului si al furtunilor de nisip severe, ar putea fi interesat de turnurile purificatoare.

 

Turnuri mai mici si mai mari, panouri, orase paduri 

 

Proiectul echipei din Dubai se remarca prin amploarea lui, insa nu este primul de acest gen. In 2016, designerul olandez Daan Roosegaarde a prezentat la Saptamana Designului de la Beijing constructia inalta de 7 metri Smog Free Tower, care ar face acelasi lucru ca turnurile lui Chowdhry, dar la scara mai mica.

Un turn pentru purificarea aerului inalt de 100 de metri a fost construit in orasul chinez Xi'an, iar rezultatele testelor preliminarii au aratat la inceputul anului ca a contribuit semnificativ la imbunatatirea calitatii aerului din oras.

Ideea a imbracat o alta forma ca CityTree, "un copac cu puterea unei paduri", care este de fapt un panou de patru pe trei metri acoperit cu muschi realizat de compania Green City Solutions.

 

La randul sau, arhitectul italian Stefano Boeri, faimos pentru zgari-norii sai acoperiti cu plante, propune un viitor verde, la propriu, pentru China cea sufocata de smogul ucigas: cladiri de birouri, locuinte si hoteluri imbracate de sus pana jos in vegetatie.

Intre timp, autoritatile londoneze au apelat o vopsea speciala care se „hraneste” cu oxizi de azot. India a incercat sa "spele" aerul cu tunuri cu apa, iar multe alte orase s-au rezumat la a planta mai multi copaci.


In timp ce numesc demersuri ca cele enumarate mai sus ca fiind laudabile, expertii din domeniul mediului se arata totusi sceptici in privinta eficientei lor si insista ca este important sa fie rezolvata problema de la sursa.

  • La nivel global, poluarea face ravagii, arata statisticile citate de CNN. Este considerata responsabila pentru 4,6 milioane de decese in 2016, este asociata cu aparitia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet anual si poate afecta abilitatea cognitiva, potrivit unor studii recente.

 

Surse: CNN, The Conversation, ArchDaily

Smog Free Tower
Smog Free Tower
Turnul din Xi'an
Turnul din Xi'an

Foto: SCMP

CityTree
CityTree

Foto: Dezeen

Arhitecții în luptă cu poluarea: Cum curățăm aerul cu clădiri

Asa ar putea arata un "oras padure" din China

 

Schita: The Guardian

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva