Amenajari gri, insa deloc mohorate

Griul reprezinta la momentul actual una dintre cele mai populare culori pentru amenajarile interioare, insa o amenajare gri poate adesea parea o amenajare rece.
Intrebarea pe care este firesc sa vi-o puneti este: de ce atat de multa lume alege griul, culoarea mohorata a zilelor ploioase si a drumurilor prafuite? Pentru ca griul in amenajarile interioare este o culoare contemporana, versatila si cu care puteti lucra foarte usor. Este adevarat insa ca amenajarile gri nu sunt la fel de intime precum cele in care s-au folosit culori calde, insa culoarea intermediara dintre alb si negru are un avantaj care altor culori le lipseste: va avea mereu un aspect proaspat si va pune intotdeauna in evidenta accentele de culoare pe care puteti alege sa le folositi.
Griul poate cu siguranta racori o incapere, insa poate la fel de bine avea si efectul opus. Asadar, daca v-ati decis ca aceasta culoare este o alegere potrivita pentru locuinta dumneavoastra, factorul cel mai important pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand va decideti asupra nuantei de gri este cantitatea de lumina naturala care patrunde in locuinta si partea din care soarele bate. Directia din care lumina patrunde in camere are un efect major asupra modului in care dumneavoastra veti percepe spatiul incaperii. Asadar, atunci cand lumina bate dinspre nord impune o atmosfera mai rece; la polul opus, lumina care bate dinspre sud este calda si puternica. Cat despre est si vest, modul in care veti percepe lumina depine in mod direct de pozitia soarelui pe cer: astfel, lumina care bate dinspre est are nota cea mai calduroasa atunci cand soarele rasare, iar cea care vine dinspre vest este perceputa ca o lumina calda la apusul soarelui.
Alegerea nuantei potrivite este un capitol ce tine de subtonuri. Griul reprezinta combinatia dintre alb si negru, insa modul in care nuantele se diferentiaza intre ele depinde nu doar de cantitatea de alb sau de negru folosita, ci si de subtonul utilizat. Subtonurile sunt culorile amestecate pentru a schimba nuanta culorii de baza, asadar subtonurile realizate din culori calde vor oferi o nuanta calda culorii principale, iar cele din culori reci vor genera o nuanta mai rece. In concluzie, daca lumina bate dinspre nord este bine sa alegeti o nuanta de gri cu subtonuri calde, pe cand subtonurile reci se vor potrivi mai bine atunci cand lumina bate dinspre sud. Ceea ce se urmareste de fapt este o amenajare echilibrata, care sa fie atat primitoare cat sa si exploateze prospetimea griului. Asa cum am spus mai sus, accentele de culoare dau viata si ofera optimism unei amenajari bazate pe gri. Daca doriti o amenajare intensa si plina de energie, optati pentru accente portocalii, galbene sau verde aprins. Retineti ca o metoda buna pentru o amenajare armonioasa o reprezinta alegerea unei nuante de gri cu acelasi subton ca si culoare pe care o veti utiliza ca accent. Mai mult, amenajarile care se folosesc de neutralitatea griului pentru a genera o atmosfera primitoare combina in general culoarea gri cu alte culori neutre, dar calde, cum ar fi culoarea untului sau bejul. O alta culoare foarte potrivita pentru deschidere si caldura este albul, care va reprezenta un accent subtil dar de efect alaturi de gri.
Organizarea coloristica reprezinta un element esential pentru o amenajare gri si totusi lipsita de raceala, insa aceasta nu este singura cale prin care sa puteti obtine acest lucru! Oferiti volumetrie spatiului prin utilizarea materialelor diferite si, mai ales, cu texturi diferite. Materiale precum catifeaua, matasea, sau cele cu texturi reliefate va vor ajuta sa dati viata griului, si sa obtineti o amenajare bine incadrata in spatiu.
Detineti si dumneavoastra amenajari interioare gri, care genereaza o atmosfera proaspata si plina de confort? Aratati-ni-le in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.bhg.com, www.onelowell.net, www.freshome.com, www.2modern.com, www.metrogreece.gr, www.becauseitsawesome.blogspot.com, www.forfur.com, www.tangrenjv.com, www.blindsgalore.com.