Fațadă ventilată din fibrociment la o clădire administrativă în Munchen

 

 Tip de proiect: clădire administrativă
 Arhitecti: MHM architects, Vienna, Austria

               Matthias Molzbichler

               Sebastian Haselsteiner

               Florian Molzbichler    
 Foto: Kurt Hoerbst

 


 

 

 

Această clădire administrativă are o suprafață brută construită deasupra solului de19.000 mp și parcări subterane de 10.000 mp, pe două niveluri de subsol. Se întinde pe o lungime de peste 100 de metri de-a lungul străzii și are 6 etaje. Fațada vestică nu oferă nicio articulare a volumului, cu excepția unei deschideri largi, pe trei niveluri, ce semnalează intrarea principală. În spate, patru blocuri de trei etaje se desprind din aripa principală, formând un joc în piaptăn. Acest mod de dispunere a volumelor oferă lumină naturală tuturor spațiilor, lățimea corpurilor de clădire nedepășind în nici un punct 14 metri.

 

Volumetria a fost gândită ca răspuns la situația urbană și la limitările impuse de amplasament. Fața clădirii este aliniată la o șosea de ieșire din oraș, flancată de câțiva arbori maturi înalți, care creează o perdea de separație naturală. Spatele este orientat spre est și privește către o zonă rezidențială cu clădiri mai joase. Pentru a atenua contrastul cu blocurile rezidențiale situate destul de aproape (chiar dacă distanța minimă legală a fost respectată), s-a creat o zonă tampon vegetală, cu spații verzi și arbori tineri. La aceasta, se adaugă terasele grădină de pe aripile transversale. În felul acesta, toate posturile de lucru din clădire beneficiază nu numai de lumină naturală, ci și de priveliștea împrejurimilor înverzite, cel puțin atât cât o permit anotimpurile.

 

Toate fațadele acestui imobil administrativ sunt placate cu panouri din fibrociment EQUITONE [natura] N074 de culoare închisă. Suprafețele din fibrociment alternează cu suprafețele vitrate, în benzi continue. Doar fâșiile orizontale înguste care traversează ferestrele la partea superioară vin să ritmeze fațadele altfel omogene. Realizate tot din fibrociment, aceste fâșii nu se aliniază uniform, ci sunt poziționate neregulat, cu decalaje între ele, de la etaj la etaj.


Clădire administrativă în Munchen  Leopoldstraße 250 c, Munchen, Germania EQUITONEClădire administrativă în Munchen  Leopoldstraße 250 c, Munchen, Germania EQUITONEClădire administrativă în Munchen  Leopoldstraße 250 c, Munchen, Germania EQUITONEClădire administrativă în Munchen  Leopoldstraße 250 c, Munchen, Germania EQUITONEClădire administrativă în Munchen  Leopoldstraße 250 c, Munchen, Germania EQUITONE